logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prefix 1055 blokuje połączenia lokalne po 05.12.2005 - co zrobić?

Jack14 25 Lis 2005 14:36 2273 10
REKLAMA
  • #1 2025108
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Opiszę jaki problem występuje z którym ja się spotkałem a inni dopiero się z nim zetkną i potraktują moje uwagi jako dobrą radę.

Jeśli ktoś ma telefon z TP SA i podpisaną umowę np z NETIĄ na realizowanie połączeń międzymiastowych, międzynarodowych i komórkowych ( z wyłączeniem lokalnych) to po 05.12 przy próbie wykonania połączenia lokalnego usłyszy w słuchawce że połączenie nie może myć zrealizowane a to dlatego że po wybranu pierwszej cyfry "0" centrala nadrzędna automatycznie dołoży prefix operatora pośredniczącego w tym wypadku 1055 i po weryfikacji u tego operatora usłyszymy ów komunikat.
    Powodem tego jest brak podpisanej umowy na połączenia lokalne.
    Podsumowując to operatorzy zafundowali nam niezły bigos (nikt o tym nas nie informuje) bo rozwiązanie tego problemu jest dwojakie albo będziemy zmuszeni do podpiasania umowy również na połączenia lokalne u operatora pośredniczącego albo pozostanie nam wybieranie 01033 i np 22 potem dopiero resztę numeru czyli dodatkowo 7 cyfr przed starym numerem lokalnym pozostawiam bez komentarza.

ps

Jeśli ktoś uzna tę wiadomość za godną uwagi i ważną to niech się nie krępuje i doda parę punkcików :-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2043566
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Punkcików to ty nie dostaniesz ode mnie twoje informacje są niepełne , faktycznie jest tak teraz w NETII , w NOMIE jest ok ale 5 grudnia TPSA musi wstawić prefiks 1033 na połączenia lokalne w celu przekierowania do nich i myślę że to zrobia bo to kasa dla nich. Ja swoich klientów już o tym uprzedziłem że mogą myć problemy.
  • REKLAMA
  • #3 2043823
    Jack14
    Poziom 38  
    Nie dziękuje.
  • #4 2043835
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    Od 5 grudnia 2005 r. Telekomunikacja Polska wprowadza nowy jednolity schemat realizacji połączeń miejscowych i strefowych (lokalnych).
    Przed każdym połączeniem lokalnym należy wybrać zero, swój numer kierunkowy, a następnie numer abonenta.
    Przeprogramowania "pamięci" będą wymagały:
    - aparat telefoniczny,
    - faks,
    - modem,
    - centralki PABX,
    - a także inne urządzenia umożliwiające automatyczne wybieranie numerów w ruchu lokalnym danej strefy numeracyjnej.
    Przeprogramowanie polega na dodaniu przed zaprogramowanymi numerami zera i numeru kierunkowego danej strefy numeracyjnej.

Wszelkie czynności związane z przeprogramowaniem centralek PABX abonent realizuje we własnym zakresie, lub przy udziale serwisu dostawcy urządzenia.
    Centralki będące własnością TP S.A. lub serwisowane przez Telekomunikację Polską będą obsługiwane bezpłatnie
  • REKLAMA
  • #5 2044111
    jarek1
    Poziom 27  
    no tak tylko wybierz w netii numer kierunkowy i następnie numer to teraz dostaniesz komunikat że połączenie nie może być zrealizowane bo netia nie realizuje połączeń lokalnych
  • #6 2044116
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jarek1 napisał:
    no tak tylko wybierz w netii numer kierunkowy i następnie numer to teraz dostaniesz komunikat że połączenie nie może być zrealizowane bo netia nie realizuje połączeń lokalnych

ja nie piszę o NETIA
  • REKLAMA
  • #7 2056437
    Jack14
    Poziom 38  
    jarek1
    i wstawili (netia,plus) czy nie
    wiesz bo ja nie wiem ale dzisiaj jest 05.12.2005
    Tak przez grzeczność pytam

ps

nie chcę od ciebie punktów tylko chodziło o (zgłoś do moderatora + ?)
    a od ciebie nic nie chcę.
    Napisałem że jak ta informacja jest dla kogoś ważna to niech to "kliknie"
    Wygląda na to że ty ten temat znałeś ale się nim nie podzieliłeś wię nie krytykuj innych (czyli mnie) tylko działaj.

Nie oczekuję odpowiedzi.
  • #8 2056491
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    A moim zdaniem temat dzisiaj się okazał dość poważny, i w ciągu 15 minut (razem z rozmową telefoniczną) miałem już spowrotem preselekcję na TPSA (rano jeszcze byłem w NOM'ie - nigdzie w lokalnej sterfie numeracyjnej nie można było się dodzwonić - trzeba było doklepywać 0 10 XX KK NNN NN NN - XX prefiks operatora, KK numer kierunkowy - temat masakra dla księgowych rozliczających rachunki i osób konfigurujących centalki) i jest ok. I chyba tak pozostanie do końca. Co do zmiany numeracji to oczywiściem popieram - dostajesz numer 10 cyfrowy i nie musisz wiedzieć gdzie to jest jest to zawarte w numerze abonenta i kropka - a te prefiksy to jedna wielka zmora.

P.S. Dostałeś, wcześniej temat olałem, bo myślałem że dopracują do końca temat wymiany rozmów lokalnych, ale się myliłem. Zasłużyłeś :!:
  • #9 2056576
    Jack14
    Poziom 38  
    NOM już podpisał umowę i dwie następne firmy też pozostałe ?

Dodano po 5 [minuty]:

chodzi oczywiście o świadczenie usług przez TP w przypadku braku możliwości wybierania numerów lokalnych przez operatora pośredniczącego.

Pozdro wszystkim którzy teraz się "gimnastykują"
  • #10 2057077
    jarek1
    Poziom 27  
    Witam panowie sory że nie pisałam wczesniej ale miałem dzisiaj trochę roboty z centralami telefonicznymi i alarmowymi . U mnie było raczej spoko tylko z alarmami na stację monitorującą trzeba było wszystkie przeprogramować ( dodać kierunek) Za cały dzień zrobiłem ich ponad 40 szt. i już mam na dziś dosyć .Z centralkami telefonicznymi było raczej spoko tylko tam gdzie mają taryfikację rozmów trzeba było trochę podziałac no i tam gdzie mieli dyskryminacje rozmów no to od rana miałem telefon czerwony., no ale myślę że jutro wszystko wróci do normy.
    Acha w SLIKANIE CCA CCT możecie sobie poprzez LCR ustawić że centrala pomyśli za ludzi i kierunek doda sama
  • #11 2062911
    Jack14
    Poziom 38  
    I to jeszcze nie koniec zmian które "zafudował" nam URTiP !!!

ps

jak coś to dam znać

Podsumowanie tematu

✨ Od 5 grudnia 2005 r. Telekomunikacja Polska wprowadziła nowy schemat realizacji połączeń lokalnych, wymagający wybierania zera oraz numeru kierunkowego przed numerem abonenta. Operatorzy pośredniczący, tacy jak NETIA, nie realizują połączeń lokalnych bez podpisanej umowy, co skutkuje automatycznym dodawaniem prefixu 1055 i komunikatem o braku realizacji połączenia. Rozwiązaniem jest podpisanie umowy na połączenia lokalne z operatorem pośredniczącym lub ręczne wybieranie prefiksu 01033 przed numerem kierunkowym i numerem abonenta, co jednak komplikuje wybieranie numerów i rozliczenia. Konieczne jest także przeprogramowanie urządzeń automatycznego wybierania numerów, takich jak telefony, faksy, modemy i centrale PABX, aby dodawały zero i numer kierunkowy. Centralki własności TP S.A. lub serwisowane przez TP są przeprogramowywane bezpłatnie. W niektórych centralach, np. SLIKAN CCA CCT, można ustawić LCR, który automatycznie doda kierunek. Operator NOM podpisał już umowę na połączenia lokalne, co rozwiązuje problem u ich klientów. Zmiany te są uciążliwe dla użytkowników i księgowości, a także wymagają dostosowania infrastruktury telekomunikacyjnej. Dalsze zmiany mogą być wprowadzane przez URTiP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA