logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić uszkodzone USB 3.0 z niskim napięciem na panelu?

kamillos123321 26 Gru 2023 16:45 1440 16
  • #1 20876963
    kamillos123321
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, w moim komputerze ja panelu frontowym mam 2 x USB 3.0. Jedno jest uszkodzone mechanicznie [jest widoczne że blaszka jest zgięta, a 2 było sprawne dopóki nie podkusiło mnie aby sprawdzić czy to uszkodzone działa. Przez 1 minute było ok później zaczęły się sypać komunikaty że jest niskie napięcie na złączu USB później system się wyłączył i oba USB już nie działają. Jak mógłbym to naprawić?

Dodano po 2 [minuty]:

USB nie_reagują kompletnie jakby nie było w ogóle napięcia na nich, próbowałem reinstalacje sterowników, nic to nie dało, wypiąłem wtyczkę z płyty głównej i wpiąłem i nic, ustawienia w biosie też przestawiałem.
  • #2 20876992
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Co to jest "wogule"? Chciales napisac "w ogóle"?

Skoro blaszki sa wygiete to je obetnij zeby nie robily zwarcia i dopiero sprawdz czy drugi port zacznie dzialac.
  • #3 20877027
    kamillos123321
    Poziom 3  
    Chodzi o to ze jedna blaszka [przy porcie metalowa osłonka jest wygięta tak że lewa jest niżej prawa wyżej i chciałem napisać w ogóle (: przepraszam za błąd

Dodano po 3 [minuty]:

Zbliżenie na złącze USB 3.0 z metalową osłonką i odbarwieniami od markera oraz przyciskiem POWER w kolorze pomarańczowym poniżej złącza. Zbliżenie na port USB w obudowie komputera z oznaczeniami markerem.

Dodano po 1 [minuty]:

Te odbarwienia to marker , później przykleiłem na miejsce tego usb taśmę i zamalowałem ją na czarno aby przez przypadek nie wpiąć tam czegoś lub żeby jakiś domownik nie zrobił tego

Dodano po 24 [minuty]:

i do tego lewy pin na plytce niebieskiej od usb (1 od lewej) jest wgnieciony tak jakby do tylnej scianki

Dodano po 1 [godziny]:

Jak mógłbym sprawdzić czy uszkodzone jest zlacze w płycie czy kabel z usb który może robi jakimś cudem zwarcie ? Jak mogę sprawdzić to na płycie miernikiem to do których pinów mam zmierzyć to ? Czy jest napięcie czy coś co da oznak czy jest walnięta czy nie
  • #4 20877135
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 397
    Parę złotych kosztuje gniazdo do lutowania tylko nie używać lutownicy transformatorowej do tego .
    Jeżeli nie masz umiejętności to zwykły serwis RTV to powinien wykonać za niewielką odpłatnością.
  • #6 20877277
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    W zależności jak bardzo się postarałeś/jak dużego masz pecha,
    mogłeś ubić układy i drobnicę odpowiedzialny za te porty.

Aby to stwierdzić lub wykluczyć, trzeba podpiąć nowy kabel ze złączami USB do gniazda w płycie, i przetestować.
  • #7 20877294
    kamillos123321
    Poziom 3  

Ale to raczej gdybym uszkodził układy, to też na płycie chyba złącza mi też by nie działały, a działają tylko te 2.0 z frontu. Nie działają te 3.0 z frontu, bo te, które są obok na froncie, czyli 2.0, działają. Tak w ogóle, płyta to ASRock B85M-Pro3.
  • #8 20877333
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Oslonka nie ma znaczenia, o ile nie dotyka do pinow zlacza i nie robi zwarcia. Zobacz blaszki w srodku portu, czy nie sa wygiete.
  • #9 20877337
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Zdjęcie zrobiłeś bez sensu bo jak wygląda usb 3.0 każdy wie - pokaż jak wygląda od drugiej strony bo najczęściej nie jest gniazdo lutowane do płytki tylko monolit czyli do gniazda montowanego na przewód dolutowane kabelki i zalane plastikiem
    np coś takiego https://allegro.pl/oferta/kabel-adapter-akyga...-usb-a-3-0-a-f-usb-19-pin-f-0-65m-14451903308
    i jedyne sensowna jest wymiana na nowe bo inaczej po 2 godzinach ciężkiej kombinacji zaoszczędzisz 5zł .....
  • #10 20877355
    kamillos123321
    Poziom 3  
    Edit : USB zaczęło współpracować, obok to co nie jest uszkodzone zaczęło działać i to uszkodzone dalej pokazuje Windows komunikat że urządzenie może nie dostawać tyle Energi ile potrzebuje i że są skoki napięcia, da się to w środku jakoś naprostowac ? Zaraz postaram się wstawić zdj USB w środku bo tam lewy pin od lewej strony ten taki chaczyk na płycie niebieskiej jest wgnieciony

Dodano po 8 [minuty]:

Jak naprawić uszkodzone USB 3.0 z niskim napięciem na panelu?
  • #11 20877373
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    Gniazdo to jest na tyle uszkodzone, że jedynym sensownym wyjściem jest jego wymiana.
    Pozostaje jednocześnie konieczność sprawdzenia portów znajdujących się na płycie głównej.
  • #13 20877387
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Gniazdo nadaje się tylko do wymiany!
  • #15 20877417
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    kamillos123321 napisał:
    nic się nie stanie jak będzie sobie siedzieć w obudowie takie?

Nie.
  • Pomocny post
    #16 20877429
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Dlatego pisalem od poczatku, obciac uszkodzona blaszke, zeby nie robila zwarcia, z portu oczwyiscie nie korzystac.

Podsumowanie tematu

✨ W komputerze z frontowym panelem USB 3.0 jedno z gniazd zostało mechanicznie uszkodzone – metalowa osłonka i wewnętrzne blaszki są wygięte, a lewy pin na płytce jest wgnieciony. Po próbie użycia uszkodzonego portu pojawiły się komunikaty o niskim napięciu i skokach napięcia, a następnie oba porty USB 3.0 na panelu przestały działać, mimo że porty USB 2.0 na froncie działają poprawnie. Próby reinstalacji sterowników, odłączania i ponownego podłączania wtyczki oraz zmiany ustawień BIOS nie przyniosły efektu. Wskazano, że uszkodzone gniazdo USB 3.0 należy wymienić, gdyż naprawa mechaniczna (np. prostowanie blaszek igłą) jest mało skuteczna i ryzykowna. Zalecane jest obcięcie wygiętej blaszki, aby uniknąć zwarcia, oraz sprawdzenie portów na płycie głównej miernikiem, by wykluczyć uszkodzenie układów. Wymiana gniazda jest najrozsądniejszym rozwiązaniem, a w przypadku braku umiejętności warto skorzystać z serwisu RTV. Ostatecznie autor oddał sprzęt do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA