Witam wszystkich jestem w trakcie wymiany instalacji i chciał bym zrobić sobie instalację smart. Nie jakaś na wypasie tylko podstawowe rzeczy co nieco już rozwiązałem ale jednej zmęczy nie mogę a mianowicie kamera zamiast wizjera podłączona do dzwonka i wyświetlany obraz na panelach sterujących w pokojach. Nie chce gotowych rozwiązań dzwonek z wbudowaną kamerą tylko normalny przycisk dzwonkowy i kamerę. Zdjęcie przykładowego panelu który będzie 5szt i żeby na nich i smartfonie w aplikacji wyświetlił się obraz z kamery. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu .
(...) wiązań dzwonek z wbudowaną kamerą tylko normalny przycisk dzwonkowy i kamerę. Zdjęcie przykładowego panelu który będzie 5szt i żeby na nich i smartfonie w aplikacji wyświetlił się obraz z kamery. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu . https://obrazki.elektroda.pl/5292533300_1703713062.jpg
Witam serdecznie,
Zadanie, które sobie postawiłeś, jest dość zaawansowane, ale z pewnością możliwe do wykonania. Aby zrealizować Twój projekt, będziesz potrzebował kilku komponentów oraz prawdopodobnie pomocy oprogramowania lub systemu do integracji różnych urządzeń smart home. Oto kroki, które możesz podjąć, aby zintegrować kamerę z systemem domu inteligentnego:
1. Wybór kamery: Potrzebujesz kamery IP, która będzie kompatybilna z systemem domu inteligentnego i umożliwi zdalny dostęp oraz przesyłanie streamu wideo. Kamera powinna mieć również możliwość pracy w lokalnej sieci bez konieczności korzystania z usług zewnętrznych chmur.
2. Integracja z systemem domu inteligentnego: Aby wyświetlać obraz z kamery na panelach sterujących i smartfonie, będziesz potrzebował systemu, który pozwoli Ci integrować i kontrolować różne urządzenia smart home. Może to być dedykowane oprogramowanie do zarządzania domem inteligentnym, takie jak Home Assistant, openHAB, czy też inne rozwiązania typu IoT.
3. Konfiguracja sieci i połączenia: Kamera musi być podłączona do sieci domowej, a jej stream musi być dostępny dla paneli sterujących. Możesz to zrealizować poprzez użycie protokołu RTSP lub innego standardu przesyłu wideo w sieci LAN.
4. Tworzenie scenariuszy i automatyzacji: Następnie musisz skonfigurować scenariusz, w którym obraz z kamery jest automatycznie wyświetlany na panelach sterujących i smartfonie po naciśnięciu przycisku dzwonka. W tym celu możesz wykorzystać funkcje automatyzacji dostępne w systemie domu inteligentnego.
5. Dostosowanie interfejsu użytkownika: Panel sterujący, który pokazałeś na zdjęciu, powinien mieć możliwość dostosowania interfejsu użytkownika. Możliwe, że będziesz musiał stworzyć dedykowany widok lub dashboard, który będzie wyświetlał obraz z kamery wraz z innymi kontrolkami domu inteligentnego.
6. Sprzęt i oprogramowanie dla przycisku dzwonka: Zamiast tradycyjnego dzwonka, będziesz potrzebował przycisku zdolnego do integracji z systemem domu inteligentnego (np. przycisk na WiFi lub innym bezprzewodowym standardzie komunikacji), który wyzwoli scenariusz wyświetlenia obrazu z kamery.
7. Testowanie i optymalizacja: Po skonfigurowaniu wszystkiego, przetestuj system, aby upewnić się, że działa poprawnie. Może być potrzebna optymalizacja ustawień sieciowych, jakości obrazu, opóźnień czy stabilności działania.
Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowej pomocy w konkretnym aspekcie technicznym lub konfiguracyjnym, daj mi znać - chętnie pomogę w dalszym dopracowaniu Twojego projektu.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W końcu konkretna osoba, która wie, co robić. Trzymam się tego jak najbardziej. Będę potrzebował pomocy w zbudowaniu całego systemu. Obecnie jestem w trakcie kładzenia kabli w mieszkaniu i będę potrzebować doboru sprzętu do całego mieszkania. Potrzebuję sterowania oświetleniem, czujników zalania z zaworami oraz kamery w korytarzu.