logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PILNIE POTRZEBNA POMOC! Końcówka mocy CLOUD NIGHT C-POWER 1400 W dziwne zachowanie zasilacza

ITworkout 29 Gru 2023 22:40 252 7
REKLAMA
  • #1 20882345
    ITworkout
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie,

Od mojego stałego klienta dostałem bardzo pilny temat do naprawy - mianowicie sprzęt ten jest mu potrzebny na sylwestra, więc zostało dość mało czasu na naprawę, dlatego też za każdą udzieloną radę będę bardzo wdzięczny, a osobie, która naprowadzi mnie na usterkę stawiam dobry 4-pak (nie żartuje).

Od początku:

Dostałem do naprawy końcówkę taką jak w opisie.
    W internecie znalazłem tylko jeden wynik wyszukiwania, z jakiegoś sklepu dla DJ-ów, dlatego też o schemacie można pomarzyć...

Usterka: Według klienta jeden kanał w ogóle nie chodzi, drugi w 100% sprawny. Sprzęt pierwszy raz w naprawie

Opis urządzenia: (może kiedyś komuś przyda się). Końcówka składa się z dwóch modułów mono (oczywiście nie jest to typowy dual-mono). Moduł oparty jest o 4 pary tranzystorów końcowych 2sd1047 (NPN) oraz 2sb817 (PNP). Oba moduły zasilane są napięciem 100v.
    Transformator to duży toroid z kilkoma odczepami prądowymi.
    Zasilacz składa się z czterech dużych kondensatorów elektrolitycznych, dwóch mostków prostujących przykręconych do radiatora, dwóch bezpieczników, kilkunastu kondensatorów MPK, trzech termistorów mf72, przekaźnika, kilku mniejszych elektrolitów i kilku kondensatorów polipropylenowych.

Objawy

Końcówkę dziś odebrałem od klienta. Po podpięciu jej faktycznie działa tylko lewy kanał. Nie widać śladów po poprzednich naprawach.

Lewy kanał pracuje w porządku, po podaniu 1khz sinusoidalnym pokazał ponad 80v na oscyloskopie.

Jedna rzecz jest dziwna, mianowicie po podpięciu do prądu najpierw strzela przekaźnik na zasilaczu, a następnie załączają się oba na lewym i prawym module.

Lewy kanał zasilany jest poprawnie (100V), natomiast prawy dostaje około 400 mV.

Zamieniłem moduły miejscami, aby upewnić się czy uszkodzony jest moduł czy osprzęt wokół niego. Po zamianie lewa do prawej, prawa do lewej. Wystąpił ten sam problem - czyli prawy kanał nie działa, lewy w porządku.

Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że w prawym kanale zawsze świeci się dioda "clip".

Teraz moje podejrzenia przykuwa sam zasilacz.

Odpiąłem oba moduły, po podaniu prądu zmierzyłem napięcie w lewym kanale (około 105V), natomiast w prawym kanale napięcie bez żadnego obciążenia wynosiło 10V i rosło. Po jakiejś minucie wynosiło niecałe 20v itd.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Ustaliłem, że na pewno moduły końcówek lewa i prawa są sprawne.

Jedynie dziwi mnie to napięcie. Po załączeniu się przekaźnika zamiast pikować na samą górę - tak jak lewy kanał 105v to tutaj mozolnie rośnie.

Nie sprawdzałem jeszcze tych dużych kondensatorów filtrujących w zasilaczu, jedyne co mogę o nich powiedzieć to jest to niezła chińszczyzna - nawet nie ma napisane na nich jaką mają pojemność i do jakiego napięcia są przeznaczone.
    Ale czy awaria kondensatora mogłaby dawać takie objawy?
    Może te termistory?

A, po załączeniu mierzyłem bezpośrednio wyjścia z trafo i napięcia wyglądają w porządku (około 80v oczywiście przed wyprostowaniem).

Ludzie pomóżcie!

Każdemu kilkam "pomógł", a osobie, która mnie naprowadzi 4-pak!

Widok wnętrza wzmacniacza z dużym transformatorem toroidalnym i kondensatorami. Moduły tranzystorów i okablowanie wewnątrz urządzenia elektronicznego Zbliżenie na moduł z tranzystorami mocy w końcówce mocy audio Wnętrze wzmacniacza Cloud Night Power-1400 z widocznym dużym transformatorem toroidalnym i modułami elektronicznymi. Zbliżenie na moduł elektroniczny z różnymi komponentami i okablowaniem wewnątrz obudowy. Wnętrze wzmacniacza z widocznymi elementami elektronicznymi i okablowaniem. Zbliżenie na wnętrze obudowy wzmacniacza z widocznymi kondensatorami i płytką drukowaną Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi kondensatorami i okablowaniem
    Widok wnętrza wzmacniacza z dużym transformatorem toroidalnym i kondensatorami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20882368
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Jakie jest napięcie na dużych kondensatorach w niedziałającym kanale?

Dodano po 11 [minuty]:

Czy sprawny jest bezpiecznik znajdujący się przy mostku prostowniczym niesprawnego kanału?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20882395
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    rtesadfg56 napisał:
    Majac oscyloskop mogles zmierzyc czemu prad spada

A mając miernik nie da się?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20882405
    rtesadfg56
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    SlawekKedra napisał:
    rtesadfg56 napisał:
    Majac oscyloskop mogles zmierzyc czemu prad spada

A mając miernik nie da się?

Tak, ale oscyloskopem jest lepiej. Wszystko ladnie widac na wykresie. Kto nie ma, ten nie ma. :>
    Mi sie przydaje przy pomiarach oscylacji roznego rodzaju (wzmacniacze operacyjne, przetwornice itd.)
  • #6 20882871
    ITworkout
    Poziom 4  
    Witam ponownie,

Dziękuje bardzo za odpowiedzi i zainteresowanie tematem.

Co do napięć na kondensatorach w niedziałającym kanale jest takie same jak na wyjściu do modułu końcówki - czyli startuje od 5v i powoli wzrasta do góry.

Na oscyloskopie nic ciekawego - napięcie jest idealnie wyprostowane, nie ma żadnych garbów itd, widocznie się podnosi.

Bezpiecznik oczywiście sprawny.

Czy to może być uwalony kondensator?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20882885
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    ITworkout napisał:
    Czy to może być uwalony kondensator?

Nie.

Czy prostownik jest sprawny w tym niesprawnym kanale?
    Jakie napięcie dochodzi do prostownika z transformatora?
  • #8 20884085
    ITworkout
    Poziom 4  
    Dziękuję!

Człowiek szuka tak daleko, a podstawowej rzeczy nie sprawdziłem.

Co prawda nakierowałeś mnie na mostek i co się okazało - mostek jest sprawny, wylutowałem, pomierzyłem i wszystkie spadki w porządku. Wlutowałem go więc z powrotem, żeby sprawdzić jak zachowuje się pod obciążeniem i co się okazało? Zasilacz podał napięcie na oba moduły -> zimny lut na którymś z środkowych wyprowadzeń mostka prostowniczego.

Dziękuje bardzo za naprowadzenie - jak obiecałem zapraszam na priv, 4-pak albo na 4-pak poleci do Ciebie 😁

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z końcówką mocy CLOUD NIGHT C-POWER 1400 W, w której jeden kanał nie działa. Po przeprowadzeniu wstępnych testów, takich jak pomiar napięcia na kondensatorach i sprawdzenie bezpiecznika, okazało się, że napięcie na kondensatorach w niedziałającym kanale wzrasta od 5V. Użytkownik użył oscyloskopu, który pokazał, że napięcie jest idealnie wyprostowane. Po dalszych wskazówkach dotyczących sprawdzenia prostownika, użytkownik odkrył, że problemem był zimny lut na jednym z wyprowadzeń mostka prostowniczego, co spowodowało brak zasilania na jednym z modułów. Usterka została naprawiona, a użytkownik obiecał nagrodzić pomocników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA