logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana firmware w Marantz SR6007 po zmianie procesora U3002

denooky 30 Gru 2023 00:05 390 8
REKLAMA
  • #1 20882450
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Cześć,

Mam uszkodzony układ U3002 (R5F56108VNFP) na płytce HDMI. To jest główny procesor.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wymienić firmware po wymianie układu?

Z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20882511
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    Kolego, a masz wsad do tego procesora? Pierwsza sprawa co było z oryginalnym procesorem? Bo one zazwyczaj ot tak z siebie nie padają, a jak już, to zazwyczaj jest to po przepięciach i wtedy nie tylko one dostają strzała.
  • #4 20882813
    denooky
    Poziom 20  
    Kupiłem go uszkodzonego. Ktoś wymieniał stabilizator 3.3 V koło tego procesora, więc pewnie był kiedyś problem. Sam procesor też widać, że był przelutowywany, ktoś kombinował.

Nie mam wsadu właśnie, jestem w trakcie żebrania :)
  • REKLAMA
  • #5 20882925
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Jest tam w ogóle teraz 3,3V? Patrzyłeś czy dasz radę go zaprogramować? To nie jest hop siup i już.
  • #6 20887027
    denooky
    Poziom 20  
    Tak, 3.3 V jest. Cale PCB pobiera za duzo pradu, a sam procesor jest cieply po chwili. Jest ewidentnie uszkodzony.

Udalo mi sie dostac drugi taki sam amplituner, mam wiec z czego zczytac firmware. Pytanie tylko czy da sie to zrobic bez uzycia jakis wyszukanych narzedzi/softu?
  • REKLAMA
  • #7 20887230
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Sprawdzić jaka rodzina układów... R5 z tego co pamiętam i szukać. Problem jednak będzie z tym, że na 99% odczyt układu w sprawnym będzie zblokowany. Chyba że oficjalny programator renesasa pozwala na więcej, ale wątpię. To jest tzw unijne "prawo do naprawy" że coraz więcej sprzętów jest poblokowana przed wymianą procków. Im starszy sprzęt tym większa szansa że nie ma jeszcze blokady, więc można próbować walczyć.
  • #8 20887237
    denooky
    Poziom 20  
    To jest rodzina RX610. Udało mi się znaleźć za śmieszne pieniądze na Aliexpress E2 Emulator lite, który wspiera ten uC.

Zmartwiłeś mnie trochę tym, że mógłby być zablokowany. No nic, będę próbował. To jest sprzęt z okolic 2010 roku, więc może to jakoś poleci.
  • #9 20888062
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Życzę sukcesu, akurat tego modelu nie miałem, więc nie wiem. Zresztą sfajczenia procków nie są aż tak częste. Raczej wynika to z grzebania i dotykania nie tego co trzeba. W innych przypadkach jak pisałem przepięcia zabierają znacznie więcej niż tylko procek. Jak odpali resztę, to się dowiesz. Przy wymianie sprawdź chociaż okolice procka rezystory, czy nie są ufajczone i na zwarcia przy każdym układzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uszkodzonym procesorem U3002 (R5F56108VNFP) w amplitunerze Marantz SR6007 i poszukuje sposobu na wymianę firmware po jego wymianie. W trakcie dyskusji pojawiły się pytania o dostępność wsadu do procesora oraz o możliwość programowania układu. Użytkownik zdobył drugi amplituner, z którego może zczytać firmware, ale obawia się, że odczyt może być zablokowany. Wspomniano o użyciu emulatora E2 Emulator lite oraz o konieczności sprawdzenia okolicznych komponentów na PCB pod kątem uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA