logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykluczyć awarię potencjometru pedału gazu w Corolla Prius?

kazimierzkazik581 31 Gru 2023 12:54 774 6
REKLAMA
  • #1 20884767
    kazimierzkazik581
    Poziom 3  
    Witam chce zaczerpnąc wiedzy od fachowców na temat Potencjometru pedalu gazu jak wykluczyc jego awarie. Czy zawsze przy jego uszkodzeniu pojawia sie bład w komputerze Czy jezeli na postoju na właczonym zapłonie przepustnica otwiera sie adekwatnie z wciskaniem gazu w pełnym zakresie tzn ze potencjometr jest w pelni sprawny ??.Czy podczas jazdy to ma wieksze znaczenie i działanie ?.Moj samochód zle przyspiesza każdego dnia inaczej raz jedzie raz nie , oraz zauważylem ze sposób wciskania pedalu gazu ma ogromne znaczenie na przyspieszenie. Dodatkowo zauwazylem ze na właczonym tempomacie jedzie znaczenie lepiej podnoszac predkosc przy kierownicy przyciskiem a gdy przyspieszam pedałem czesto gdy wcisne ciut za mocno gaz musze odpuscic i podczas odpuszczania zaczyna przyspieszac i przerzucac bieg .Jeszcze zauwazylem ze na tempomacie jak przyspiesza to praktycznie nie slychac silnika ciagnie od dolu a gdy wciskam gaz ciezko przyspiesza i mimo niskich obrotow jest glosny .Podsumowowujac gdy auto dostaje wigoru od świeta to reaguje i przyspiesza od musniecia pedalu gazu z samego dolu a gdy przewaznie ma muła i brak mocy mocniejsze dociskanie gazu pogarsza rozpedzanie musze stopniowac gaz cofac lub dodawac go bardzo powoli.
    Dzieki licze na odpowiedz Pozdrawiam .

Popraw pisownię, bo temat trafi do kosza !
    Zrzut ekranu forum z pytaniem o potencjometr pedału gazu w samochodzie.
    Mod.[CameR]
  • REKLAMA
  • #2 20884849
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20884863
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    Zainwestuj w program diagnostyczny, na komórki są dosyć tanie.
    Tam masz na bierząco odczyt parametrów, łącznie z uchyleniem przepustnicy
    Z reguły potencjometr pedału ma dwie ścieżki - przynajmniej tak było do tej pory w moich samochodach.
    Oto zrzut z mojego programu, gaz nie naciśnięty, full i gdzieś w połowie. Silnik NIE pracował.
    Zrzut ekranu aplikacji diagnostycznej z parametrami samochodu. Zrzut ekranu aplikacji diagnostycznej wyświetlającej parametry czujnika pedału gazu. Zrzut ekranu z programu diagnostycznego pokazujący parametry czujników pedału gazu i przepustnicy.
  • #4 20885447
    kazimierzkazik581
    Poziom 3  
    Mam interfejs obd na blutoth ale tam parametry przepustnicy pokazuje z opoznieniem .Wciskam gaz i trzeba czekac pare sekund za nim pokaze ile procent uchylenia mimo ze sluchac jak przepustnica reaguje na naciskanie pedalu gazu.
  • REKLAMA
  • #5 20885522
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Na moje to nie będzie wina pedału gazu tylko samego silnika. Na tempomacie powiedzmy działa normalnie bo nie ma możliwości dodać gazu np. na full lub 3/4 położenia pedału gazu, regulacja odbywa się w km/h a nie obrotach silnika. Wciskając pedał gazu nogą nie jesteś w stanie określić ile go wcisnąłeś no chyba że na maksa, przepustnica reaguje praktycznie natychmiastowo co może powodować zdławienie niesprawnego silnika. Ja bym szukał usterki gdzie indziej. Po drugie parametry podawane przez diagnoskopy nie są w 100% miarodajne ze względu że diagnoskop nie wychwyci ,,szumów" na potencjometrach. Tylko i wyłącznie oscyloskopem sprawdzisz w 100% poprawność działania pedału gazu jaki i przepustnicy w której też są potencjometry.
  • REKLAMA
  • #6 20886289
    kazimierzkazik581
    Poziom 3  
    Slyszalem ze toyoty sa bardzo czule na tego rodzaju czujniki i w razie awari wywala bład momentalnie. Zacząłem brac pod uwage pedal gazu bo nie ma sie do czego przyczelic auto bylo wielokrotnie podpinane pod komputery profesionalne sprawdzane cisnienie paliwa bo tez moze dawac takiw objawy nawet wymienilem filt paliwa ktore sie rzekomo nie wymienia. Sprawdzali tez manonometrem droznosc w kolektorze wydechowym czy jest wydech drozny i tez wszystko ok .Pali od strzala zawsze wkreca sie na obroty .Sugerowali Sonde lambde ze niby nie chodzi w swoim pelnym zakresie ale wkładalem sprawne nowe uzywane i to samo zadnych zmian .Nawet na starej sondzie z uszkodzona grzałka silnik pracuje tak samo i jedzie tak samo z roznica tylko taka ze bład znika .Wiec sonde odpuscilem.Jedyne co zauwazylem ze na zimnym pali jak smok do momentu zlapania temperatury zwlaszcza zima .Jak osiagnie temperature to lepiej przyspiesza i reakcja na gaz jest czuła
  • #7 20886311
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    kazimierzkazik581 napisał:
    Mam interfejs obd na blutoth ale tam parametry przepustnicy pokazuje z opoznieniem .Wciskam gaz i trzeba czekac pare sekund za nim pokaze ile procent uchylenia mimo ze sluchac jak przepustnica reaguje na naciskanie pedalu gazu.

To masz do bani ustrojstwo. Zaopatrz się czy wypożycz lepsze. W mojej hondzie wszystko jest odświeżane bez opóźnień.
    I sprawdź odczyty podczas jazdy, gdy owa usterka występuje.

Znaczy nie tyle w Hondzie ale w interfejsie. Mój to AUTEL MAXI AP200
    Kosztował mnie rok temu ok 400PLN. W cenie oprogramowanie na trzy dowolnie wybrane pojazdy b

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat potencjometru pedału gazu w Toyocie Prius, zastanawiając się, jak wykluczyć jego awarię. Wskazano, że w większości przypadków ECM rejestruje błąd pedału gazu, co może prowadzić do ograniczenia mocy lub ustawienia stałych obrotów. Diagnostyka powinna obejmować pomiar zasilania, masy oraz sygnału wyjściowego, najlepiej za pomocą oscyloskopu. Użytkownicy sugerują inwestycję w program diagnostyczny, który umożliwia bieżący odczyt parametrów, w tym uchylenia przepustnicy. Wskazano również, że problemy z przyspieszaniem mogą być związane z silnikiem, a nie tylko z potencjometrem. Użytkownik zauważył, że na tempomacie samochód działa lepiej, co może sugerować inne źródło problemu. Wspomniano o interfejsach diagnostycznych, takich jak AUTEL MAXI AP200, które mogą poprawić dokładność odczytów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA