logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Bosch SRI55M25EU podaje wodę do ramion spryskujących ale się nie obracają.

Agroland120 01 Sty 2024 11:13 783 4
REKLAMA
  • #1 20886117
    Agroland120
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    SRI55M25EU - zmywarka podaje wodę do ramion z dyszami - ale one sie nie obracają. Zmywarka czysta, woda dopływa do zmywarki, normalnie pracuje włącza się bez problemów, wyłącza się be problemów. ALE brak obracających się ramion powoduje iż naczynia nie są domyte. Ramiona były zdemontowane - wszystkie kanaliki są drożne, po podłączeniu do węża od prysznica - bardzo ładnie się obracają. Sprawdziłem w dolnej części zmywarkę w środku. Filtry czyściutkie, wirnik od wypompowywania (taki mały wirnik pod osłoną)- nie jest zablokowany - żadnych resztek, pestek z cytryny czy ziela angielskiego. Wirnik w otworze - jestem wstanie go delikatnie obrócić - więc widać iż nie jest zablokowany. Rurki - po lewej stronie (patrząc na zmywarkę od przodu) - są czyściutkie - zero kamienia - zalewane octem i kretem w żelu. Woda bardzo ładnie przez nie przepływa. Woda dopływa do wnętrza zmywarki - nagrzewa się do ustawionej temperatury bez problemu. Leci przez dysze rozpryskowe, niestety żadna z nich się nie obraca, tak jak by ciśnienie było zbyt małe. Co może być? Czy jest jakiś rozdzielacz, który kieruje wodę raz na górę i na dół? Czy jest jakaś pompa, która podaje wodę do obrotowych ramion. Jeśli tak to która i gdzie ona jest. przeorałem You-tube, elektrodę - ale żadnych konkretów.
    Może macie książkę napraw?? Teorię działania takiej zmywarki? Repair Manual / Technical manual / Theory of operation?

Gdzie iść dalej co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20886131
    patryk117pat
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Sprawdź łożyska, ewentualnie nalej do nich oleju spożywczego.

Moderowany przez TONI_2003:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu.

• REKLAMA
  • #3 20886386
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Prawdopodobnie masz rozwalony wirnik pompy myjącej i stad nie podaje wody z odpowiednim ciśnieniem i pozostaje tylko kosztowna wymiana na nowy. Pomysł ze smarowaniem łożysk olejem spożywczym pominę milczeniem albo i nie bo to jest chory pomysł!
  • REKLAMA
  • #4 20886898
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20913355
    Agroland120
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Rozwiązanie problemu w tej zmywarce:
    1. Łożyska - błędny trop - są w stanie idealnym.
    2. Kontaktowałem się z autoryzowanym serwisem Bosch w Lublin - Pokhause. Chcieli przyjechać i za wizytę diagnostyczną zarzyczyli sobie 245 zł. Odrzuciłem, nie poddawawałem się.
    3. Samodzielna diagnostyka doprowadziła mnie do pompy myjącej. Coraz gorsze mycie i ciśnienie coraz słabsze - ramiona się nie obracały, ponieważ pompa myjąca podawała zbyt małe ciśnienie.
    4. Zdemontowałem pompę myjącą (u minie nie jest ona zespolona z grzałką) - tylko jest sam silniczek elektryczny i wirnik. Pojechałem do serwisu Bosch - pokazałem im że wirnik obraca się niezależnie od wałka silniczka - i poprosiłem aby zamówili mi zestaw naprawczy - który znalazłem na stronie Bosch - mają świetne katalogi części. Są nawet po polsku, ale oni wciskać mi zaczęli kompletną pompę myjącą - koszt 925 zł.
    4. Rozwiązanie: Cała naprawa 15-20 minut. Demontujecie ręcznie - bardzo prostą pompę myjącą - dostajecie się do wirnika - który u mnie niestety rozdzielił się na 2 części i dlatego ciśnienie spadło. Zamówiłem wirnik na necie - w każdym sklepie to znajdziecie - przyjechał i 15 minut później pompa była naprawiona.
    5. Dla tych co chcą to zobaczyć jak się to dokładnie robi polecam taki filmik od kogoś z zachodu - in English. Ale super opisuje to co mi się również przydarzyło.

Jak by się uparł to dobry klej do plastiku i "rozgrzany gwóźdź" - z pewnością by rozwiązał temat.
    film:
    https://www.youtube.com/watch?v=dgJw-5REQrI
    i wszystko jasne.
    6. Polecam również tą stronę - świetne katalog części. jak macie numer seryjny zmywarki - macie tu wszystko:
    https://www.bosch-home.pl/serwis/wyszukiwarka-czesci-zamiennych
    7. Za niewielkie pieniądze kupicie wirnik i jak dobrze poszukacie to za 100-150 zł macie załatwioną naprawę. Lub idąc po kosztach - dobry klej.
    Zmywarka śmiga jak trzeba.

Dziękuję wszystkim za rady.
    Agroland120
REKLAMA