logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie i rozdział TN-S przy zasilaniu domu - jak wykonać?

lama368 01 Sty 2024 17:29 699 2
REKLAMA
  • #1 20886678
    lama368
    Poziom 1  
    Witam. Mam pytanie i chciałem się do Was zwrócić. W dokumentacji do budowy mam taki zapis:

"Układ sieci po stronie zakładu energetycznego to TN-C, po stronie użytkownika TN-S. We wszystkich rozdzielnicach beda wykonane osobne szyny N i PE.
    Bezpieczeństwo przeciwporażeniowe zapewnia również system szyn i przewodów wyrównawczych połączonych z uziemieniem.
    Przewód zasilający YKY5x10mm2 "

Rozumiem, że PGE stawiając skrzynkę (której jeszcze nie mam) zrobi mi rozdział na L1, L2, L3, PE, N i przewodem 5 żyłowym lecę do rozdzielni do domu. Tam podpinam swoje uziemienie otokowe i wszytko gra? Czy muszę dodatkowo jakoś uziemiać ich skrzynkę w ogrodzeniu?
    Skoro oni mają TN-C to dlaczego nie zaprojektowano mi 4 żył a 5? Nie prościej byłoby dokonać podziału PEN dopiero w domu? :)
    Mogę prosić Was o pomoc i przynajmniej nakierować moje myślenie? Dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20886699
    Marek39
    Poziom 22  
    Ocena: 153
    Skrzynkę uziemia ten co skrzynkę stawia zgodnie z warunkami przyłącza
  • #3 20886871
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Ten kabel 5 żyłowy kto projektował (projektant od projektu domu czy ktoś inny). Jeżeli projektant od projektu domu to najczęściej jest to jakiś kupiony projekt instalacji elektrycznej wklejany do kolejnych projektów domów dlatego tak mamy. Rozdział energii powinien być zrobiony w domu do tego punkt rozdziału powinien być podłączony do GSU która jest podłączona z uziomem fundamentowym.
REKLAMA