logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak światła pozycyjnego i tablicy w Renault Master 2014 - co robić?

lukasz150781 02 Sty 2024 18:28 3678 6
REKLAMA
  • #1 20888358
    lukasz150781
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Witam, czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Renault Master 2014 rok, blaszak. Przestała działać prawa lampa pozycyjna z tyłu, a wraz z nią oświetlenie tablicy. Bezpieczniki pod kierownicą są całe, a po ich wyjęciu nic się nie dzieje. Żarówka jest nowa. Do każdej lampy podłączyłem po 2 obrysówki LED na boki auta, niewielki pobór. Lewą stroną wszystko jest w porządku, ale prawa nie działa ani lampa, ani obrys, jakby zasilania nie było. Po wymianie żarówki na nową zadziałało na sekundę i nic.
  • REKLAMA
  • #2 20888365
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3756
    Odłącz obrysówki i wtedy sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 20889329
    lukasz150781
    Poziom 2  
    Nic to nie dało. Podłączyłem plus z gniazda zapalniczki z tylnego słupka na przewód zasilający żarówkę pozycji to przepalił się bezpiecznik we wtyczce a żarówka się tylko zażażyła.
  • #4 20889403
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20889643
    lukasz150781
    Poziom 2  
    Odłączyłem z lampy przewód od wtyczki haka z lampy pozycyjnej, myśląc że on daje zwarcie, jednak nie. W tym samym momencie przestało działać oświetlenie tablicy co właśnie prawej lampy pozycji więc wpadłem na pomysł żeby wypiąć obie te lampki ci podświetlają tablice i okazało się że są one podłączone właśnie pod prawą pozycję i to one dają zwarcie. Po ich odłączeniu wszystko działa. Zastanawiamy się tylko dlaczego one są problemem, są ledowe i mają może 2-3 miesiące. Jest możliwe że wilgoci robi w nich zwarcie?
  • REKLAMA
  • #6 20889657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20889672
    lukasz150781
    Poziom 2  
    Nie, chyba nie, 50 zł kosztował. Lecz dopiero teraz zaczęło się coś dziać przy dużej wilgotności. 2-3 miesiące już są założone i nic się nie działo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem działania prawej lampy pozycyjnej oraz oświetlenia tablicy w Renault Master z 2014 roku. Po sprawdzeniu bezpieczników i wymianie żarówki na nową, problem nadal występuje. Po odłączeniu dodatkowych obrysówek LED, które były podłączone do prawej lampy, okazało się, że to one powodowały zwarcie. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną problemu, sugerując, że wilgoć mogła wpłynąć na działanie lamp LED, które są stosunkowo nowe. Inny uczestnik dyskusji zasugerował, że problem może wynikać z nieodpowiedniej rezystancji oryginalnych lamp LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA