Dzień dobry. Jestem właścicielem busa (blaszak L2H2) marki Renault Master 2.3 dCi, 125 km, rok produkcji 2012. Pewnego dnia bez żadnej przyczyny przestały świecić światła pozycyjne z przodu. Pierwszą myślą były przepalone żarówki, jednak po szybkiej wymianie nic się nie zmieniło. Wobec powyższego sprawdziłem bezpieczniki świateł pozycyjnych lewego i prawego (7,5 A) w skrzynce bezpieczników znajdującej się w kabinie. Wszystko sprawne. Przy przekręceniu manetki świateł na off - brak prądu w bezpiecznikach, przy przekręceniu na pozycję uruchomienia świateł pozycyjnych - prąd jest. Problem polega na tym, że w gnieździe zarówno jednej, jak i drugiej lampy prąd ten nie dociera. Po przekręceniu manetki na światła mijania, światła mijania się zapalają, lecz pozycyjne nadal nie. Nadmieniam, że światła pozycyjne z tyłu działają przy pozycji manetki w uruchomieniu świateł pozycyjnych i mijania. Nie wiem, co może być przyczyną tego, że ze skrzynki bezpieczników prąd nie dociera do kostki obu reflektorów, w wyniku czego światła pozycyjne nie działają. Podejrzewam jeszcze przekaźnik G. Cartier 12 V 20 A, który co prawda "cyka" przy uruchamianiu świateł pozycyjnych, lecz nie wiem, jak go rzetelnie sprawdzić. Koszt nowego to około 200 zł i nie chciałbym wydawać pieniędzy w błoto. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Raczej wykluczam przetarcie się przewodów do dwóch lamp jednocześnie, problem musi leżeć gdzie indziej.
Z góry dziękuję za pomoc.
AI: Czy sprawdziłeś integralność przewodów między skrzynką bezpieczników a gniazdami lamp? Może to być przyczyną braku prądu w gniazdach.
Nie
AI: Czy masz możliwość przetestowania przekaźnika G. Cartier 12v 20a za pomocą multimetru lub innego narzędzia diagnostycznego, aby upewnić się, że działa poprawnie?
Nie
Z góry dziękuję za pomoc.
AI: Czy sprawdziłeś integralność przewodów między skrzynką bezpieczników a gniazdami lamp? Może to być przyczyną braku prądu w gniazdach.
Nie
AI: Czy masz możliwość przetestowania przekaźnika G. Cartier 12v 20a za pomocą multimetru lub innego narzędzia diagnostycznego, aby upewnić się, że działa poprawnie?
Nie