logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2.3 dCi 2012 - brak świateł pozycyjnych z przodu

kemy 01 Kwi 2025 16:45 1047 7
REKLAMA
  • #1 21503528
    kemy
    Poziom 10  
    Dzień dobry. Jestem właścicielem busa (blaszak L2H2) marki Renault Master 2.3 dCi, 125 km, rok produkcji 2012. Pewnego dnia bez żadnej przyczyny przestały świecić światła pozycyjne z przodu. Pierwszą myślą były przepalone żarówki, jednak po szybkiej wymianie nic się nie zmieniło. Wobec powyższego sprawdziłem bezpieczniki świateł pozycyjnych lewego i prawego (7,5 A) w skrzynce bezpieczników znajdującej się w kabinie. Wszystko sprawne. Przy przekręceniu manetki świateł na off - brak prądu w bezpiecznikach, przy przekręceniu na pozycję uruchomienia świateł pozycyjnych - prąd jest. Problem polega na tym, że w gnieździe zarówno jednej, jak i drugiej lampy prąd ten nie dociera. Po przekręceniu manetki na światła mijania, światła mijania się zapalają, lecz pozycyjne nadal nie. Nadmieniam, że światła pozycyjne z tyłu działają przy pozycji manetki w uruchomieniu świateł pozycyjnych i mijania. Nie wiem, co może być przyczyną tego, że ze skrzynki bezpieczników prąd nie dociera do kostki obu reflektorów, w wyniku czego światła pozycyjne nie działają. Podejrzewam jeszcze przekaźnik G. Cartier 12 V 20 A, który co prawda "cyka" przy uruchamianiu świateł pozycyjnych, lecz nie wiem, jak go rzetelnie sprawdzić. Koszt nowego to około 200 zł i nie chciałbym wydawać pieniędzy w błoto. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Raczej wykluczam przetarcie się przewodów do dwóch lamp jednocześnie, problem musi leżeć gdzie indziej.

Z góry dziękuję za pomoc.
    AI: Czy sprawdziłeś integralność przewodów między skrzynką bezpieczników a gniazdami lamp? Może to być przyczyną braku prądu w gniazdach.
    Nie
    AI: Czy masz możliwość przetestowania przekaźnika G. Cartier 12v 20a za pomocą multimetru lub innego narzędzia diagnostycznego, aby upewnić się, że działa poprawnie?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21503589
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    Sprawdź kostkę wiązki świateł w miejscu gdzie łączy się z wiązką kabiny.
  • REKLAMA
  • #3 21504871
    kemy
    Poziom 10  
    Dzisiaj podmieniłem przekaźnik na sprawny od innego busa i niestety sytuacja się nie zmieniła. Dziękuję za podpowiedź. W weekend planuję sprawdzić przewody od skrzynki bezpieczników, kostkę łączącą wiązki. Chyba nigdzie więcej nie ma możliwości szukania przyczyny tej usterki?
  • REKLAMA
  • #4 21505011
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Sprawdź bezpieczniki pod maską na module USM
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21505320
    kemy
    Poziom 10  
    >>21505011

Sprawdziłem wszystkie małe bezpieczniki pod USM i wszystkie są sprawne. Dużych nie sprawdzałem, bo pomyślałem, że raczej nie będą miały nic wspólnego z światłami postojowymi. Sprawdzać?
  • #6 21506083
    milejow

Poziom 43  
    Nie pod modułem tylko na nim
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 21507209
    kemy
    Poziom 10  
    >>21506083

Miałem na myśli bezpieczniki na nim, te które znajdują się na zdjęciu poniżej (zdjęcie poglądowe).
    Panel bezpieczników samochodowych z kolorowymi przewodami i modułami na szarej podłodze.
    Wszystkie sprawne.
  • #8 21507492
    milejow

Poziom 43  
    Więc masz przerwę w obwodzie przednich pozycji
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Renault Master 2.3 dCi z 2012 roku ma problem z brakiem świecenia przednich świateł pozycyjnych. Żarówki zostały wymienione, bezpieczniki 7.5A w kabinie są sprawne i podają napięcie przy włączonych światłach pozycyjnych, jednak prąd nie dociera do kostek reflektorów. Światła pozycyjne tylne działają poprawnie. Podmieniono przekaźnik na sprawny, bez efektu. Sprawdzono bezpieczniki na module USM (zarówno małe, jak i duże) znajdujące się na module – wszystkie są sprawne. Sugerowano kontrolę kostki wiązki świateł łączącej wiązkę kabiny z reflektorami oraz przewodów od skrzynki bezpieczników do lamp. Wskazano, że problem wynika z przerwy w obwodzie przednich świateł pozycyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA