logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zestroić radio Lincoln po naprawie? Problemy z SWR/CAL i odstrojeniem SSB

waldek788 01 Gru 2005 11:55 2426 11
REKLAMA
  • #1 2043390
    waldek788
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich .Mam problem dotyczący zestrojenia nadajnka w lincolnie Radio kupiłem używne nie "grzebane "ponieważ sprawdzałem wizualnie odkręcając obydwie pokrywy.Radio miało dwie małe usterki,nie działał RF power i rwało modulację na AM (SSB było OK).Ponieważ mam mało doświadczenia w tej dziedzinie , postanowiłem oddać radio do naprawy.Efekt tej naprawy:nie działa swr /cal , radio odstrojone na ssb o 1200 Hz ponieważ sprawdzałem się u kolegów którzy mają radia profesjonalne typu ICOM Czy ktoś mi doradzi jak usunąć takie usterki .Pozdrawiam 73
  • REKLAMA
  • #3 2048442
    waldek788
    Poziom 15  
    z tą teorią chyba nic nie zdziałam.Czy ktoś mi wytłumaczy bardziej fachowo co mam zrobić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2048589
    Piotrek_1977
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    KOLEGA ma małe doswiadczenie,napisze jasniej,moze sie uda ;)
    radio mozesz wprowadzic w czestotliwosc,tym bardziej jak koledzy maja typu takie radia,to Cie moga naprowadzic,ale na pewno nie na 100%. ;)
    ale ustawienie takie moze byc do przyjecia,odkrecasz górna pokrywe i masz podkówke z prawej strony,tak po srodku o nazwie ; Frequency....
    Wtedy kolege musisz poprosic i bedzie Cie musiał nakierowac i bedzie OK.
    Nie raz tak robiłem i wszystko bylo dobrze,co do AMu jak Ci zrywa modulacje,lub była brzydka, jest to przyczyna ze ktos grzebał na podkówce od MOCY,podkrecił ja zabardzo! trzeba poprostu sprobowac zjechac z mocy przynajmniej do 12W.

RF Power,mozna potenciometr przeczyscic specialnym płynem,tez miałem podobne kiedys sytuacje i pomogło......

Jak bys był blizej to 5min. i siedzisz w czestotliwosci ;)
    Powodzenia..............
  • REKLAMA
  • #6 2050203
    waldek788
    Poziom 15  
    siemka Piotrek Problem jest taki że po naprawie u "fachowca":cry:RF i modulacja jest OK lecz w zamian nie działa swr\cal i nadajnik na ssb jest odstrojony o 1200 Hz w górę natomiast odbiornik jest OK Jeżeli koledzy rozmawiają na 26.425.0 w ssb to ja "ritem" stoje pionowo i ich słysze super natomiast jeżeli chcę z nimi porozmawiać muszę zjechać częstotliwością na 26.423.8 i ritem w prawo na h14:|A przed naprawą było wszystko ok:D
  • #7 2050409
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1687
    Jak mogłes pozwolić takiemu partaczowi grzebać w radiu?
    Proponuje ci je oddać do Krzyśka radioservice39. Będziesz miał wypieszczone radio.
    Tak, jak napisałem wcześniej. Jak nie rozumiesz, co jest napisane w instrukcji strojenia radia, to sie za to nie zabieraj. Skopiesz jeszcze bardziej.
    Michał
  • #8 2303126
    waldek788
    Poziom 15  
    Dzięki dla Piotrka1977 .Regulacja pudkuwki FREQENCY to było to.Temat uważam za zamknięty.
  • REKLAMA
  • #10 2305537
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Zawsze podziwialem (?) to "wspaniale" rozwiazanie w radiotelefonach CB gdzie nie mozna wylaczyc rita-a przy odbiorze.
    Aha... słyszalem tez opinie ze to jest zaleta...
  • #12 2307979
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    witam.polewej stronie przy wyświetlaczu masz kwarc 10.6975 Mhz.
    obok niego sa 3 filtry :
    - od lewej L116-częstotliwość nadawania i odbioru USB
    - środkowy L118-częstotliwość nadawania i odbioru LSB
    - po prawej( przy kwarcu) jest L117-częstotliwość nadawania i odbioru AM/FM

zaczynaj od USB,

ustawiasz RIT na połowie,prosisz kogoś z porządnym radiem żeby trochę pomodulował i dostrajasz się L116, pożniej LSB, następnie sprawdzasz częstotliwość nadajnika USB,jeśli twój korespondent ma widmo na radiu to mu to wiele pomoże,jeśli jesteś odjechany to teraz dostrajasz nadajnik potencjometrem montażowym po prawej stronie VR111 TX FREQ (biały plastikowy) on już zmienia częstotliwość wszystkich emisji czyli am,fm,usb,lsb. jak koledzy mają dobre radia to wszystko powinno sie dobrze zgrać,a jeśli ustawisz USB to już bedzie dobrze bo w AM i tak nie odczujesz wielkich zmian jeśli ci nie wyjdzie. szkoda że nie masz miernika
    częstotliwości ....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zestrojenia nadajnika w radiotelefonie Lincoln po naprawie, gdzie RF power i modulacja AM były poprawione, lecz SWR/CAL przestały działać, a nadajnik SSB był odstrojony o około 1200 Hz. Odbiornik działał prawidłowo. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące regulacji częstotliwości nadawania i odbioru, zwłaszcza za pomocą potencjometru FREQENCY (podkówka) oraz elementów filtrów kwarcowych L116 (USB), L118 (LSB) i L117 (AM/FM) przy kwarcu 10.6975 MHz. Zalecano ustawienie RIT na połowie i dostrojenie nadajnika przy pomocy osoby z profesjonalnym radiem (np. ICOM). Wskazano także na możliwość regulacji mocy RF, czyszczenia potencjometru RF power specjalnym płynem oraz konieczność posiadania miernika częstotliwości dla precyzyjnego strojenia. Podkreślono, że bez odpowiedniej wiedzy lepiej nie ingerować samodzielnie w układy, aby nie pogorszyć stanu radia. Ostatecznie problem został rozwiązany przez regulację potencjometru FREQENCY, co przywróciło prawidłowe działanie nadajnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA