logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco PicoBarista – przepala bezpiecznik po podłączeniu, napięcie na wszystkich przewodach

tomaszserafin07 03 Sty 2024 21:45 762 2
REKLAMA
  • #1 20890232
    tomaszserafin07
    Poziom 1  
    Witam, mam problem z ekspresem do kawy Saeco Pico Barista. Gdy podłączam go tylko do zasilania, to od razu pali mi bezpiecznik w ekspresie, gdy tylko dostaje prądu. Natomiast gdy go rozkręciłem i posprawdzałem napięcie probówką na silniczku do młynka i panelu sterującym, probówka świeci. Co ciekawe, na wszystkich przewodach i tam, gdzie powinien być minus, również. Czy to tranzystor???
  • REKLAMA
  • #3 20891676
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Tomasz, Twoj opis i te odczyty "probówki" wskazują że, mówiąc delikatnie, dopiero się uczysz.
    Obejrzyj grzałkę - czy nie ma na niej nacieków jakby z kamienia? To może świadczyć o tym, że kapała na nią woda albo wyciekała z któregoś przyłącza i teraz ten wilgotny naciek może powodować zwarcie. Pytanie co Ci wywala: roznicowkę czy zabezpieczenie prądowe (bezpiecznik - ile amper?). Jeżeli masz solidne zwarcie to przy prądach rzędu kilku (nastu?) amper z sieci 230V coś powinno już być widać upalonego. Pytanie czy masz jakiś miernik czy tylko "probówkę"? Kontrola przebicia grzałka -obudowa grzałki jak najbardziej wskazana
REKLAMA