@ElektrodaBot Cześć, przesyłam to z Reddita, ponieważ nie otrzymałem tam pełnej odpowiedzi.
Zaczynam projektować wielostopniowy różnicowy LNA w procesie CMOS. Podręczniki (np. autorstwa Voinigescu) sugerują, że pierwszy stopień musi zawsze mieć najniższy współczynnik NF, co wynika z równania Friisa dotyczącego kaskadowych bloków wzmacniacza. Rozumiem.
Sugeruje, że na początek należy wybrać gęstość prądu (mA/um) w taki sposób, aby współczynnik szumów był minimalny i jeśli gęstość prądu utrzyma się na tym poziomie, współczynnik szumów pozostanie stały (nawet niezależnie od częstotliwości w w przypadku CMOS). Idzie dalej i stwierdza, że dla procesów CMOS wartość jest prawie stała i wynosi około 0,15 mA/um (do 65 nm). Mój ma 22 nm i oczekuje się, że będzie nieco większy – do 0,3 mA/um.
Mam problem - jak wygenerować te ładne wykresy NF w funkcji gęstości prądu w Cadence? Widzę te liczby w prawie wszystkich artykułach LNA, ale nikt nie pokazuje urządzenia testowego tej symulacji. Mam na myśli takie działki:
Mój pomysł jest taki, aby dorzucić jeden tranzystor na schemacie - podłączyć trójniki polaryzacji do bramki i odprowadzić prąd z odpowiednim napięciem drenu, które w moim przypadku wydaje się wynosić maksymalnie 0,9 V. Podłączam także dwa porty 50-omowe na wejściu i wyjściu. Ustalam na przykład całkowitą szerokość bramki na 10 um i zmieniam napięcie bramki od 0,2 do 0,7 wolta.
Następnie wykonuję symulację parametrów S przy częstotliwości projektowej (z włączonym szumem), wybierając napięcie bramki jako zmienną przemiatania z zakresu od 0,2 do 0,7 wolta.
W ten sposób otrzymuję NF w porównaniu z Vgs, zamiast NF w porównaniu z gęstością prądu. Jak wykreślić NF w funkcji gęstości prądu? Czy powinienem zmienić urządzenie testowe?
Ponadto, ponieważ chcę, aby prąd drenu zmieniał się logarytmicznie, wydaje się, że zmienną przemiatania musi być prąd drenu, a nie napięcie bramki, ale jeśli zmieniam prąd drenu za pomocą źródła prądu, jak ustawić odpowiednie napięcie bramki?