logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zdalny licznik EQUS może odciąć prąd i wpływa na rachunki?

ma-xi 06 Sty 2024 11:53 5658 11
REKLAMA
  • #1 20893899
    ma-xi
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    elektrownia chce mi wymienić licznik /obecne mam pre-paidowy/ na tego samego typu ale już ze zdalnym odczytem..model EQUS > https://www.apator.com/nasze-rozwiazania/ener.../liczniki-przedplatowe/equs#pliki-do-pobrania
    tu jego "funkcje" z których kilka budzi moje wątpliwości :

Wbudowany stycznik pozwalający na rozłączenie torów prądowych
    Funkcje ograniczania prądu i mocy
    Czy oznaczają one że elektrownia będzie mogła zdalnie odciąć prąd lub ograniczyć korzystanie ? czy te liczniki są niebezpieczne dla zdrowia i czy mają wzrost zużycia ? Znajomi których elektrownia zmusiła pod groźbą rozwiązania umowy do wymiany skarżą się na wzrost rachunków /u mnie to będzie szybsze zużycie kupionego limitu/
    Stan moich sprzętów od lat taki sam, ale od czasu "ery" fotowoltaiki zauważyłam również wzrost zużycia... Jaki może być tego powód - zwiększone napięcie w sieci ?
    Chciałabym założyć drugi podlicznik, za tym głównym - do celów ewentualnej reklamacji z PGE - jeśli to mogłoby pomóc to jaki podlicznik byłby odpowiedni ? Mam 3 fazy w domu
    dziękuję za ewentualne rady, proszę wybaczyć laicyzm w temacie
  • REKLAMA
  • #2 20893930
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1972
    Ty nie masz tu nic do gadania bo to nie twój licznik, "elektrownia" MUSI wymieniać liczniki kiedy minie ich legalizacja. Liczniki ze zdalnym odczytem będą zamontowane u wszystkich odbiorców do któregoś tam roku, to wymóg prawny. Tak, "elektrownia" będzie mogła zdalnie odciąć prąd. Te liczniki nie mają żadnego wpływu na zdrowie i nie mają żadnego "większego zużycia" cokolwiek to znaczy.
  • REKLAMA
  • #3 20893931
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3729
    ma-xi napisał:
    Czy oznaczają one że elektrownia będzie mogła zdalnie odciąć prąd lub ograniczyć korzystanie ?
    Dawniej przyjeżdżali i demontowali licznik. Teraz, jak nie zapłacisz, to zdalnie zrobią "pyk".
    ma-xi napisał:
    czy te liczniki są niebezpieczne dla zdrowia i czy mają wzrost zużycia ?
    A co one mają wspólnego ze zdrowiem?
    Czy mają wzrost zużycia - przecież to nie licznik, tylko Twoje urządzenia zużywają prąd.
    ma-xi napisał:
    Stan moich sprzętów od lat taki sam, ale od czasu "ery" fotowoltaiki zauważyłam również wzrost zużycia... Jaki może być tego powód - zwiększone napięcie w sieci ?
    Tak. Fotowoltaika powoduje wzrost napięcia w sieci, a w przypadku urządzeń oporowych (grzejnik, piekarnik, toster, żelazko, zwykła żarówka itp.) wzrost napięcia oznacza wzrost mocy i to nie liniowo, tylko kwadratowo.
  • Pomocny post
    #4 20893965
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    ma-xi napisał:
    Czy oznaczają one że elektrownia będzie mogła zdalnie odciąć prąd
    W systemie przedpłatowym nie trzeba dostępu zdalnego i człowieka w "elektrowni", który wyśle polecenie odłączenia. Licznik wykonuje to samoczynnie, gdy pozostały kredyt kilowatogodzin spadnie do zera (ewentualnie może mieć zaprogramowany niewielki debet).
    Tak jest w przypadku obecnego licznika i tak samo będzie po wymianie.
  • #5 20893993
    ma-xi
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    >>20893930
    Ja nie kwestionuję tego, że licznik jest własnością elektrowni.. ani że odetną mi prąd bo taki pre-paidowy mam od 14 lat i wiem jak działa..
    Pytałam o ewentualność wzrostu zużycia prądu, szkodliwość dla zdrowia /skoro zdalny jest odczyt, to posiada wi-fi ?

Dodano po 3 [minuty]:

>>20893931
    "wzrost napięcia oznacza wzrost mocy i to nie liniowo, tylko kwadratowo"
    Co to konkretnie znaczy i na co ma wpływ?

Dodano po 1 [minuty]:

Chciałabym założyć własny podlicznik /ale już nie zdalny/ do ewentualnego porównania zużycia - jaki byłby dobry?
  • #6 20894052
    balonika3
    Poziom 43  
    ma-xi napisał:
    wzrost napięcia oznacza wzrost mocy i to nie liniowo, tylko kwadratowo"
    Jak napięcie wzrośnie x2, to moc x4, a jak napięcie wzrośnie x3, to moc x9. Oczywiście podałem wartości na wyrost, dla lepszego zrozumienia.
  • REKLAMA
  • #7 20894053
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 473
    Właśnie we Francji w departamencie Puy-de-Dôme przed końcem marca 2024 roku mają zostać przeprowadzone testy dotyczące ograniczenia mocy elektrycznej. Więc i odcięcia będą zapewne możliwe. Link do informacji.
  • REKLAMA
  • #8 20894093
    zbich70
    Poziom 43  
    ma-xi napisał:
    Pytałam o ewentualność wzrostu zużycia prądu
    Wymiana licznika nie ma wpływu na zużycie energii.
    ma-xi napisał:
    szkodliwość dla zdrowia /skoro zdalny jest odczyt, to posiada wi-fi ?
    Link
    Jeśli chodzi o szkodliwość, to zwróć uwagę, że licznik z reguły jest gdzieś w przedpokoju, korytarzu, klatce schodowej lub na zewnątrz.
    Nie przykładasz go do ucha jak to robisz z telefonem komórkowym.
  • #9 20894129
    balonika3
    Poziom 43  
    ma-xi napisał:
    Pytałam o ewentualność wzrostu zużycia prądu
    A ja odpowiedziałem:
    balonika3 napisał:
    Czy mają wzrost zużycia - przecież to nie licznik, tylko Twoje urządzenia zużywają prąd.
  • #10 20894134
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    balonika3 napisał:
    ma-xi napisał:
    wzrost napięcia oznacza wzrost mocy i to nie liniowo, tylko kwadratowo"
    Jak napięcie wzrośnie x2, to moc x4, a jak napięcie wzrośnie x3, to moc x9. Oczywiście podałem wartości na wyrost, dla lepszego zrozumienia.

Dla jeszcze lepszego zobrazowania (wszystkim) to licznik liczy energię a nie moc. Duża część urządzeń po prostu szybciej szybciej się wyłączy np czajnik, żelazo, bojler itp. Inne urządzenia w których jest przetwornica impulsowa po prostu będzie przy większym napięciu pobierać mniejszy prąd.
    Tak na dobrą sprawę wzrost napięcia o te kilka V tak bardzo nie wpływa złotówki do zapłaty, zwłaszcza przy stałych comiesięcznych opłatach. Te chyba też są w tych rozliczeniach co pytający ma.
  • #11 20894492
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    ma-xi napisał:
    szkodliwość dla zdrowia /skoro zdalny jest odczyt, to posiada wi-fi ?

A przez telefon komórkowy rozmawiasz?
    TV oglądasz? Te sprzęty generują większą moc elektromagnetyczną niż Wi-Fi w liczniku (a raczej moduł GSM), a jakoś nie zastanawiasz się, czy zdrowie ci od nich siada.
  • #12 20894696
    zbich70
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    A przez telefon komórkowy rozmawiasz?
    Warto dodać, że podczas rozmowy transmisja radiowa jest w sposób ciągły.
    Natomiast działanie licznika można porównać do wysyłania SMS-ów w pewnych odstępach czasu (np. raz na dobę).
    Gdyby to miałoby być szkodliwe, to ludzie "wiszący" godzinami na telefonie (rozmowy, SMS-y, internet) powinni być już ciężko chorzy albo na tamtym świecie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wymianą liczników energii elektrycznej na model EQUS z zdalnym odczytem. Użytkownicy wyrazili obawy dotyczące możliwości zdalnego odcięcia prądu przez elektrownię oraz wpływu nowego licznika na rachunki za energię. Zdalne liczniki, w tym EQUS, mogą samodzielnie odłączać prąd w systemie przedpłatowym, gdy kredyt kilowatogodzin spadnie do zera. Uczestnicy rozmowy podkreślili, że wzrost zużycia energii nie jest bezpośrednio związany z nowym licznikiem, lecz z urządzeniami domowymi oraz wzrostem napięcia w sieci, co wpływa na moc pobieraną przez urządzenia. Zwrócono również uwagę na to, że zdalne liczniki nie mają negatywnego wpływu na zdrowie, a ich działanie jest porównywalne do korzystania z telefonów komórkowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA