logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie HK Audio Pro15 z ADS LX1400 i Pol Audio TP118 szeregowo

luky_ 07 Sty 2024 19:42 414 15
REKLAMA
  • #1 20896842
    luky_
    Poziom 3  
    Witam, zwracam się z takim oto pytaniem, otóż:
    posiadam dwie kolumny HK Audio Pro15 oraz ADS LX 1400 do tego chcę dołożyć pol audio TP118 czy wychodząc z mostka 1 x 1400W (8 ohm) łącząc szeregowo parę kolumn z subem będzie to właściwe czy też niezupełnie?
    Proszę o wyrozumiałe odpowiedzi:)
  • REKLAMA
  • #2 20896913
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    Łączenie szeregowo kolumn z subwooferem w mostku 1 x 1400W (8 ohm) może nie być optymalnym rozwiązaniem, ponieważ różne typy głośników (subwoofery i kolumny) często wymagają innego traktowania pod względem zarządzania mocą i pasma przenoszenia. Zamiast tego warto rozważyć użycie aktywnego crossovera lub dedykowanego wyjścia subwooferowego z wzmacniacza, jeśli takowe posiada. Pozwoli to na niezależne sterowanie częstotliwością i mocą dla subwoofera i kolumn, co zazwyczaj przekłada się na lepszą jakość dźwięku i wydajność systemu.
  • #3 20897003
    luky_
    Poziom 3  
    Czyli w grę wchodzi aktywny crossover, jakieś sugestie konkretnego modelu itp. aby to miało "ręce i nogi":)
  • #4 20897062
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    Popularne marki sprzętu audio, które produkują aktywne crossovery, to na przykład Behringer, dbx, czy Allen & Heath. Model Behringer CX3400 jest często rekomendowany ze względu na swoją funkcjonalność i przystępną cenę, natomiast dbx oferuje serię 234xs, która jest wysoce ceniona przez profesjonalistów za jej precyzję i niezawodność.
  • REKLAMA
  • #5 20897127
    luky_
    Poziom 3  
    Wstępnie decyduję się na Behringer CX2310 V2. Ma jedno wyjście na SUBa, więc wnioskuję, że do zestawu 2+1 jest optymalnym rozwiązaniem. Mam rację?
  • REKLAMA
  • #6 20897141
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Sam crossover aktywny to nie wszystko, potrzebny jeszcze jeden wzmacniacz, bo na pewno nie zasilisz tego tylko tym ads-em.
    A tak naprawdę to i ten cross dodatkowo nie jest potrzebny, bo ADS ma wbudowany crossover, więc potrzeba tylko druga końcówkę do zasilania basu lub odwrotnie.
  • #7 20897240
    audio-m
    Poziom 21  
    Optymalnym rozwiązaniem, będzie jak będziesz miał jeszcze jedna końcówkę, a nie koniecznie cross, bo masz crosovver w ADS-e.
    Wiesz jak wogóle ma wygądać podłączenie z crossem? Bo pierwszy post z karkołomnym połaczeniem wszystko w mostku, mówi mi, że nie bardzo..
  • #8 20897399
    luky_
    Poziom 3  

Nie wiem, jak ma wyglądać połączenie z crossem, dlatego tu jestem ;) No więc napisz, jak byś to zrobił po swojemu?
  • #9 20897418
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    To takiego zestawu brakuje ci jeszcze jednego wzmacniacza.

Masz crossower z niego wychodzisz stereo na wzmacniacz na dwie satelity, oraz kanałem mono na wzmacniacz do subbasu.
    Nie powinieneś używać jednocześnie wyjścia mostkowego i wyjść mono w tym ADS. Po pierwsze możesz przeciążyć wyjście wzmacniacza, po drugie puszczanie sygnału wysokotonowego na subbas będzie prowadziło do przegrzewania cewki woofera. Sygnał nie zamieniony w ruch głośnika zamienia się prawie całkowicie w ciepło.
    A nie wspomnę już o dopasowaniu fazowym zestawu, o które też powinieneś zadbać nawet przy połączeniu z crossoverem.
  • REKLAMA
  • #10 20897698
    audio-m
    Poziom 21  
    Wersja podłączenia z wykorzystaniem Crossovera w ADS-ie:
    1. Praca wzmacniacza w pozycji STEREO ( podłączone kolumny HK do spekonów L i R w ADS-e )
    2. Przełączniki crosa w obu kanałach na HI
    3. Regulacja odcięcia w przedziale 90-110Hz
    4. Wyjście sygnałowe z wzmacniacza CROSOVER OUTPUT do drugiego wzmacniacza który będzie zasilał TP118 ( potrzebny przewód insertowy )

Można to też zrobić odwrotnie, że ADS LX 1400 będzie zasilał TP118 w mostku ( wtedy przełączniki w pozycji LO) a drugi wzmacniacz będzie pracował z HK w zakresie Hi z wyjścia Crossover Output.
    Ale to wszystko zależy od drugiego wzmacniacza którego jak domniemam na razie nie ma.
    W załączniku instrukcja ADS-ów serii LX
    Załączniki:
    • PROFESSIONAL SOUND EQUIPMENT INSTRUKCJA OBS UGI LX 500 LX 800 LX 1100 LX 1400.pdf (649.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20897762
    luky_
    Poziom 3  
    Objaśnione tak jasno że nie da się nie zrozumieć za co dziękuje xD
    Co do drugiej końcówki pewnie słusznym wyborem byłby PLX2400
    niewykluczone że tych TP118 będą dwie sztuki.
    Mam jeszcze taką nurtującą mnie kwestie, załóżmy że mam zasilić
    2×HK15 + 2×TP118 natomiast co do wyboru zasilenia takiego zestawu pełna swoboda bez ograniczeń.
    Na co byście postawili czy nadal byłyby to dwie końcówki jako złoty środek czy może jeszcze inaczej?
  • #12 20897877
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    luky_ napisał:
    Na co byście postawili czy nadal byłyby to dwie końcówki jako złoty środek czy może jeszcze inaczej?

Każdy zestaw który dostaje osobny sygnał, musi mieć indywidualny stopień mocy. Dla przykładu często w kolumnach aktywnych każdy głośnik ma swoją końcówkę mocy. W pasywnych też ten zabieg się stosuje, choć rzadziej, bo ilość sprzętu gwałtownie rośnie.

Jak idziesz w system pasywny, i mnożą Ci się stopnie mocy, to zamiast crossovera, od razu zainwestuj w procesor głośnikowy, da Ci dużo więcej możliwości, co docenisz. Choćby tańszy jak Behringer DCX2496LE, t.racks DSP 204
    Zrobisz tam podział pasma, dopasowanie czasowe kolumn, i EQ systemu.

Przy górce 15" spróbował bym niższego podziału, w zakresie 70-90Hz. Przekaże to trochę energii na satelity, a bas zajmie się samym dołem pasma, gdzie troszkę później będzie clipował.
  • #13 20898007
    audio-m
    Poziom 21  
    Gdy dodatkowy zewnętrzny crossover można jeszcze innaczej. Zamiast 2 końcówek jedna, tyle, że czterokanałowa.
  • #14 20898081
    luky_
    Poziom 3  
    Co by warto brać pod uwagę z 4-kanałowych pod ten setup?
  • #15 20898134
    audio-m
    Poziom 21  
    To zależy ile chcesz wydać. Można np. FP10000 albo Powersoft M50Q
  • #16 20898184
    luky_
    Poziom 3  
    Z tego co widzę to FP10000 do tego ten crossover może być Behringer i jeszcze schemat w jaki sposób spiąć wszystko razem z 2-HK i 2-TP18

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia kolumn HK Audio Pro15 oraz subwoofera Pol Audio TP118 do wzmacniacza ADS LX1400 w konfiguracji szeregowej. Odpowiedzi sugerują, że takie połączenie może nie być optymalne ze względu na różne wymagania dotyczące mocy i pasma przenoszenia. Zaleca się użycie aktywnego crossovera, aby umożliwić niezależne zarządzanie sygnałem dla kolumn i subwoofera. Rekomendowane modele crossoverów to Behringer CX3400 i dbx 234xs. Użytkownik rozważa zakup Behringer CX2310 V2, który ma jedno wyjście na subwoofer. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują użycie dodatkowego wzmacniacza oraz unikanie jednoczesnego używania wyjść mostkowych i mono w ADS. Dodatkowo, dla większej elastyczności, sugerowane są czterokanałowe wzmacniacze, takie jak FP10000 lub Powersoft M50Q.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA