logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd E04 Pieca Termet. Piec się nie uruchamia, kaloryfery nie grzeją

agnieszka000 12 Sty 2024 08:27 9381 11
REKLAMA
  • #1 20904714
    agnieszka000
    Poziom 3  
    Ocena: 1

W nocy wyskoczył mi błąd pieca Termet. Czytałam, że trzeba doprowadzić wodę i ustawić odpowiednie ciśnienie. Jednak nie wiem, którymi zaworami to wykonać :( Pomoże ktoś? W domu zimno, a mam niemowlaka do ogrzania Panel sterowania pieca Termet z wyświetlaczem błędu E04 i manometrem. Zbliżenie na zawory pod piecem z czerwonymi i żółtym uchwytami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20904754
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    Schemat kotła gazowego z oznaczeniem zaworu napełnienia Zawory i rury w instalacji hydraulicznej z zaznaczeniem zaworu.
    Mi to wygląda, że tam jest te pokrętło zaworu.
    Napełnij do 1 bara.

Dodano po 2 [minuty]:

Zbliżenie na zawory instalacji grzewczej, z zaznaczonym pokrętłem zaworu.
    Tak jak myślałem.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli spadło Ci ciśnienie to warto skontrolować czy gdzieś nie ma wycieku.
    Jeśli jest to zazwyczaj na przyłączach grzejników lub rozdzielacz podłogówki (grzejniki częściej :)).
  • REKLAMA
  • #3 20904794
    agnieszka000
    Poziom 3  
    Nie mam ogrzewania podłogowego, a przy grzejnikach nie widzę żadnego wycieku.
  • #4 20904816
    marcin94531
    Poziom 22  
    To napuść wody do 1bara i obserwuj w kolejnych dniach czy nie sapda ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #5 20904832
    agnieszka000
    Poziom 3  
    A wiadomo skąd taki błąd się bierze? Mozna temu jakoś zapobiegać ?
  • Pomocny post
    #6 20904873
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3653
    agnieszka000 napisał:
    A wiadomo skąd taki błąd się bierze? Mozna temu jakoś zapobiegać ?
    Najprawdopodobniej wyciek, albo po odpowietrzaniu nie została dopuszczona woda.
  • Pomocny post
    #7 20904879
    marcin94531
    Poziom 22  
    Jeśli ciśnienie nie było kontrolowane to nawet przy minimalnym kapaniu w końcu ciśnienie osiągnęło wartość minimalną.
    Napełnij układ do 1 bara i kontroluj czy nie spada.
  • Pomocny post
    #8 20904886
    Parker f 11
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, kiedy ostatnio była taka sama sytuacja?Jeśli damwo lub w ogóle to nie ma się czym martwić ,napełnij do 1bar i będzie ok.Sterowanie pieca wyłancza go w przypadku zbyt niskiego ciśnienia w instalacji ,i nie można temu zapobiec ,jest tam naczynie przeponowe -Powietrze/Woda czasami jest za małe ciśnienie w nim wtedy należy je napełnić sprężonym powietrzem lub jest uszkodzona membrana która się w nim znajduje ,wtedy konieczna jest wymiana . A jeśli wszystko jest poprawne należy szukać przeciekuw w instrukcji poza piecem.
  • #9 20904901
    agnieszka000
    Poziom 3  
    A pieca nie trzeba uprzednio wyłączyć zanim się go zacznie napełniać ? Jest to bezpieczne? 😅
  • #10 20904903
    Parker f 11
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Nie musisz ,

Dodano po 1 [minuty]:

Czerwone naczynie przeponowe w piecu centralnego ogrzewania.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak wyglądają te naczynia przeponowe w piecach co w obiegu zamknietym

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Wody nie można sprężyć -ścisnąć, ciepła ma inną objętość niż zimna w instrukcji co.i widy użytkowej jest ciągła zmiana temperatur czynnika (wody) , .I do tego właśnie służy naczynie przeponowe które przejmuje wąchania ciśnienia w układzie centralnego ogrzewania z zamkniętym układem.

Dodano po 11 [minuty]:

Ciśnieniomierz Caleffi na instalacji centralnego ogrzewania
  • #11 20905154
    agnieszka000
    Poziom 3  
    >>20904879
    Dziękuję za pomoc, piec działa jak należy a w domku cieplutko 🥰
  • REKLAMA
  • #12 20905156
    agnieszka000
    Poziom 3  
    Pomogło większenie ciśnienia w piecu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił błąd E04 w piecu marki Termet, co spowodowało brak ogrzewania w domu. W odpowiedzi na pytanie, uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby napełnić układ wodą do ciśnienia 1 bara oraz sprawdzić, czy nie ma wycieków, szczególnie przy grzejnikach. Wskazano, że błąd może wynikać z niskiego ciśnienia, które może być spowodowane wyciekiem lub niewystarczającą ilością wody po odpowietrzaniu. Użytkownik potwierdził, że po zwiększeniu ciśnienia piec zaczął działać prawidłowo, co przywróciło ciepło w domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA