logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenia do pompy zatapialnej 900W przed suchobiegiem?

Pamir_kr 12 Sty 2024 11:26 759 9
REKLAMA
  • #1 20905035
    Pamir_kr
    Poziom 9  

Witam,
    Posiadam pompę zatapialną jednofazową o mocy nominalnej według tabliczki znamionowej 900 W. Pompa ma wbudowany wyłącznik/automat ciśnieniowy, elektronikę kontrolującą ewentualne drobne wycieki, nieszczelności po stronie tłocznej oraz zabezpieczenie termiczne w silniku. Chciałbym dodatkowo wykonać zabezpieczenia przed: (1) suchobiegiem, (2) niekontrolowaną długą pracą na skutek rozszczelnienia samej pompy lub instalacji, na przykład pękniętego węża ogrodowego, (3) ewentualnym przeciążeniem.

1- Poziom wody w zbiorniku planuję monitorować za pomocą sondy hydrostatycznej z przetwornikiem, którym mogę wysterować ewentualny przekaźnik mocy lub stycznik zasilający pompę w sposób ciągły. Mam wątpliwości co do wyboru typu stycznika: NO (konieczność ciągłego zasilania cewki) czy NC (wady?).

2- Widziałem na forum rozwiązania z przekaźnikiem czasowym, na przykład PCA-512, ale one zakładają załączenie czasówki wraz z podaniem napięcia na pompę przez stycznik. Ponieważ chcę zasilać pompę w sposób ciągły, a wyłączać tylko w przypadku stanu awaryjnego, to nie jest do końca mój przypadek... Mógłbym wyzwalać czasówkę za pomocą na przykład przekaźnika prądowego, na przykład EPP-619, ale niestety nie jest to tanie rozwiązanie... Jakieś inne pomysły?

3- Czy warto w takim układzie zakładać jeszcze wyłącznik silnikowy - jeśli tak, to czym mam się kierować przy wyborze zakresu prądowego? Z tabliczki znamionowej wynika, że prąd nominalny tej pompy to 3,9 A. Natomiast z pomiarów podczas typowej pracy pompy prąd waha się w granicach 2,2-2,4 A (500-550 W). Wyłączniki natomiast są na zakresy: 1,6-2,5 A lub 2,5-4,0 A. Który zastosować?

4) Ewentualne jakie inne rozwiązania warto rozważyć?
  • REKLAMA
  • #2 20905113
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Pamir_kr napisał:
    4) Ewentualne jakie inne rozwiązania warto rozważyć?
    Jakie parametry elektryczne się zmieniają w sytuacji suchobiegu ?
  • REKLAMA
  • #3 20905240
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    W pierwszej fazie suchobiegu maleje obciążenie pompy, a tym samym prąd.
  • REKLAMA
  • #5 20905287
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Są gotowe rozwiązania dla pomp (pomiar prądu: jak za mały to suchobieg), np f&f EPS-D
    Tu trzeba by było dołożyć coś a`la arduino i wtedy mierzyć wszystko co trzeba.
    Jako wyłącznik sterowany można zastosować wyłącznik silnikowy z wyzwalaczem. ETI ma w miarę tanio : https://www.tim.pl/wyzwalacz-napieciowy-200-2...5060hz-srmpe-z20-004648030/p/0004-00013-44328 i wyłącznik https://www.tim.pl/wylacznik-silnikowy-3p-3kw-4-0-6-3a-mpe25-6-3-004648009/p/0002-00000-83341
  • REKLAMA
  • #6 20905338
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Cytat:

Ponieważ nie mam możliwości instalacji takiego urządzenia w budynku (brak doprowadzenia wody), a do montażu w samym zbiorniku na deszczówkę ono się raczej nie nadaje. Pompa leży w zbiorniku na deszczówkę i zasila system nawadniania, cała instalacja jest pod ziemią. Jedynie kabel zasilający jest wprowadzony do budynku. Mam możliwość przeprowadzenia przez kanał kablowy do zbiornika różnego rodzaju sond, czujników (hydrostatyczny nawet posiadam, dlatego w pierwszej kolejności o nim pomyślałem).
  • #7 20905426
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Pamir_kr napisał:
    Ponieważ nie mam możliwości instalacji takiego urządzenia w budynku (brak doprowadzenia wody)
    Cytat:
    Na przykład wtedy, gdy z powodu suszy woda w studni się obniży poniżej możliwości zasysania przez pompę.
  • #8 20905451
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Nie bardzo rozumiem... Ja wiem, że tego typu urządzenia zabezpieczają pompy zasysające wodę ze studni, ale miejsce montażu samego urządzenia nie może być np. w zbiorniku gdzie dochodzi do ciągłej kondensacji pary wodnej.

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Andrzej42 napisał:
    Są gotowe rozwiązania dla pomp (pomiar prądu: jak za mały to suchobieg), np f&f EPS-D
    Tu trzeba by było dołożyć coś a`la arduino i wtedy mierzyć wszystko co trzeba.
    Jako wyłącznik sterowany można zastosować wyłącznik silnikowy z wyzwalaczem

Wiem, że na rynku jest dużo tego typu sterowników, od najtańszych np. Omnigeny SMART 1 EKO, po takie ze średniej półki F&F-PZP-830, czy droższe jak wspomniany F&F EPS-D. Problem w tym, że wszystkie one działają na podobnej zasadzie - jest zdefiniowany ręcznie lub automatycznie poziom natężenia prądu poniżej, którego sterownik stwierdza, że nastąpił suchobieg i wyłącza zasilanie pompy. Ponieważ moja pompa ma już wbudowany automatyczny wyłącznik ciśnieniowy, to zwykłe zamknięcie kranu będzie wykrywane również jak suchobieg i pompa będzie odłączna od zasilania, a chcę tego uniknąć. Dlatego, tak kombinuję aby ew. zbudować własny układ do nadzoru pracy pompy.

Wyłącznik silnikowy z wyzwalaczem jest to na pewno jakiś pomysł na pominięcie dodatkowego stycznika i obniżenie awaryjności układu.
  • #9 20909841
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    W takim razie trzeba nadzorować poziom wody i czas pracy?
    A jak ktoś zechce podlewać duuuży trawnik, tak z pół godziny?
  • #10 20913090
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Trawnik jest nieduży:) ale w przyszłości planuje zrealizować dolewanie wody z sieci do zbiornika, aby utrzymać w nim minimalny, niezbędny zapas wody na jeden cykl podlewania w przypadku długotrwałej suszy.

Pytanie: czy błędem jest zastosowanie wyłącznika silnikowego o mniejszym prądzie zadziałania niż wynikałoby to z mocy pompy podanej na tabliczce znamionowej? Tabliczka podaje moc P1=900W, czyli wyłącznik o zakresie 4-6,3A w teorii i według zaleceń producentów byłyby odpowiedni. Ale przy pomiarach rzeczywistych, nigdy nie widziałem prądu większego niż 2,5A. dlatego chciałbym zastosować wyłącznik o rząd mniejszy 2,5-4A. Liczę się z tym, że może czasami go wyzwalać, z drugiej strony byłyby to sygnał np. do sprawdzenia czystości filtrów... Pompa jest markowa, ale mam wątpliwości co do deklarowanej mocy, a prąd znamionowy nie jest bezpośrednio podany na tabliczce.
    Czy styki takiego wyłącznika o mniejszym zakresie są np. słabsze i mogą powodować jakieś ryzyko np. pożaru w przypadku gdyby termo wyzwalacz zawiódł?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pompę zatapialną jednofazową o mocy 900 W i poszukuje dodatkowych zabezpieczeń przed suchobiegiem, niekontrolowaną długą pracą oraz przeciążeniem. Planowane jest monitorowanie poziomu wody za pomocą sondy hydrostatycznej, co budzi wątpliwości co do wyboru stycznika (NO vs. NC). W dyskusji pojawiają się różne rozwiązania, takie jak przekaźniki czasowe (PCA-512) oraz gotowe systemy zabezpieczeń (F&F EPS-D, F&F-PZP-830, Omnigeny SMART 1 EKO). Użytkownik zwraca uwagę na problem z automatycznym wyłącznikiem ciśnieniowym, który może wyłączać pompę w przypadku zamknięcia kranu, co prowadzi do chęci stworzenia własnego układu monitorującego. Dodatkowo, rozważane są wyłączniki silnikowe z wyzwalaczem, a użytkownik zastanawia się nad zastosowaniem wyłącznika o mniejszym prądzie zadziałania niż podany na tabliczce znamionowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA