logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w wynikach symulacji transmitancji w Simulink - dlaczego?

Gadzet1234 14 Sty 2024 21:15 351 5
REKLAMA
  • #1 20909825
    Gadzet1234
    Poziom 2  
    Witam, te dwa sposoby zaprogramowania transmitancji powinny być równoważne, ale nie dostaje takich samych wyników, dlaczego?
    Okno dialogowe parametrów bloku Transfer Fcn w Simulinku z różnymi ustawieniami parametrów.
    Schemat blokowy z różniczkami i wzmacniaczami.
  • REKLAMA
  • #2 20910898
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Ze względu na sposób różniczkowania numerycznego. Zrób model całkowy, a nie z różniczkami. Możesz też zmienić metodę rozwiązywania równań różniczkowych (CTRL_E).
  • REKLAMA
  • #3 20911010
    Gadzet1234
    Poziom 2  
    czyli który sposób jest poprawny?

Dodano po 30 [minuty]:

Jeśli chodzi o sposób rozwiazywania to ustawić mam na ode45?
    Podpowiedz w jaki sposób mam przerobić schemat używając całek?
  • REKLAMA
  • #4 20911545
    kemot55
    Poziom 31  
    Nie ma tak, że któryś jest poprawny. Ten jest dobry, który modeluje to, co chcesz, i z dokładnością, jakiej żądasz.
    Napisz dokładnie, do czego to ma być, i co chcesz zamodelować. Może lepiej opisać obiekt w przestrzeni stanów (bo i tak Simulink sprowadzi wszystko do macierzy A, B, C i D).
  • REKLAMA
  • #5 20911664
    Gadzet1234
    Poziom 2  

Ta transmitancja to kompensator w pętli feedforward od zakłócenia.
    Schemat blokowy kompensatora w pętli feedforward od zakłócenia
    Najpierw wpadłem na sposób zapisania transmitancji za pomocą bloków podstawowych, ale odpowiedź była błędna. Zapisując ją w Transfer Fcn otrzymałem poprawny wynik. Stąd moje zainteresowanie tym, co zrobiłem źle, że wychodzą błędne wyniki. Zatem pytanie brzmi, jak przedstawić tę transmitancję, aby uzyskać ten sam wynik.
  • #6 20913603
    kemot55
    Poziom 31  
    Tylko to musi być zapisane bez różniczkowania. Różniczkowanie wymaga minimum dwóch próbek do policzenia pochodnej. I to i tak jest LIPA. Algorytm różniczkujący numerycznie działa lepiej przy większej liczbie próbek. No chyba że nie ma żadnych zakłóceń i zagadnienie jest ogólnie nieskomplikowane numerycznie (nie ma wielu źródeł błędów numerycznych). Ale tu jest sprzężenie zwrotne i każde opóźnienie będzie Ci psuło teorię. :)
    Poszukaj sposobów realizacji transmitancji.
    Czy ma być to: Y(s) / X(s) = 1/(25*s^2 + s + 1)? Przy zerowych warunkach początkowych?
REKLAMA