logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiękczacz Viteco - jak ustawić regenerację przy twardości 5,6°?

gatmar 15 Sty 2024 11:30 3459 2
REKLAMA
  • #1 20910435
    gatmar
    Poziom 10  
    Ocena: 8

Mam zmiękczacz wody jak w temacie już kilka lat. I fajnie. Ale zastanawiam się, czy nie są zbyt mocno wyśrubowane ustawienia? Otóż dla mojego zmiękczacza, jest podana w tabelce minimalna twardość wody 15° niemieckich, przy której regenerację należy ustawić co 4 m3. Tylko, że u mnie twardość wody w sieci (podawana przez wodociągi) to 5,6°. Ja ustawiłem ilość między płukaniami na 4,4 m3. Teraz zrobiłem sobie ekstrapolację tej tabeli i przy idealnie pasującym wykresie wykładniczym wyszło mi, że przy twardości 5,6° mógłbym ustawić płukania co 15 m3. Czy to ma sens, czy ja popełniam jakiś błąd? Wykres zależności między twardością wody a częstotliwością regeneracji zmiękczacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20975904
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Źle rozumujesz.
    Każde złoże zmiękczające ma swoją zdolność jonywymienną, którą oblicza się według wzoru.
    Podaj wielkość butli lub ilość złoża w litrach, realną twardość wody u Ciebie i jej miesięczne zużycie.
    Ze względów technicznych, ale również mając na uwadze względy higieniczne, regeneracja powinna odbywać się przynajmniej co 14 dni.
  • #3 21077702
    gatmar
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Doszedłem do tego, że moje rozumowanie jest błędne. Nie będę opisywał procedury jaką stosowałem w celu ustalenia optymalnych ustawień i wyszło mi, że przy mojej twardości wody (bez względu jaka ona jest) źródło działa prawidłowo do ilości 4,5m3. Ja miałem takie ustawienie ale w trybie objętość i czas miałem 7 dni. A średnie zużycie dzienne to 300 litrów. czyli płukając się co 7 dni, płukało się po przefiltrowaniu 7x0,3=2,1m3. Ze względów praktycznych ustawiłem na 4,2 oraz 20 dni i działa OK. Uzyskałem 100% oszczędności soli, bo praktycznie czyści co 4,2:0,3=14 dni a kiedyś czyściło zgodnie z ustawieniami co 7 dni. No i przy samym czyszczeniu też zużywa ze 300l wody na płukanie. Dodatkowa oszczędność. Za poradę dziękuję. Może zmienię to ustawienie z 20 na 14 dni.
REKLAMA