logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VIESSMANN AQUASTILLA 25 - jak ustawić twardość wody? Zbyt miękka po regeneracji

ardagast 02 Kwi 2024 14:22 6096 5
REKLAMA
  • #1 21029133
    ardagast
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć!

Mam problem ze zmiękczaczem wody VIESSMANN AQUASTILLA 25, woda jest zbyt miękka (ok. 0-1 °dH). Wcześniej miałem 18 °dH.

Zamówiłem sprzęt u hydraulika który robił mi instalację w domu, podłączył wszystko ale ponieważ nie jest partnerem firmy to umówiłem się na pierwsze uruchomienie z oficjalnym instalatorem. I tak umawiam się z nim od prawie 2 miesięcy. Gość albo nie odbiera telefonu, albo wykręca się że inna pilna robota.

W końcu sam uruchomiłem sprzęt 2 tygodnie temu, włączyłem cykl regeneracji od zera i jedyny problem jaki mam to woda jest zbyt miękka.

Według instrukcji, powinienem przekręcać śrubę mieszacza w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Zrobiłem już 3 pełne obroty, zero zmian, woda nadal tak samo miękka. Zacząłem się zastanawiać czy dobrze robię, bo na tym mieszaczu jest jakaś skala 1-5 i wartości ppm. Wiecie może jak to ustawić? Kręcić dalej pełne obroty jak w instrukcji czy kombinować z tymi ustawieniami od 1 do 5?

Zawór z mieszaczem w zmiękczaczu wody VIESSMANN AQUASTILLA 25 z oznaczeniami ostrzegawczymi.
  • REKLAMA
  • #2 21029269
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 460
    Jak zrozumiałem instrukcję, należy kręcić w kierunku przeciwnym do ruchu zegara do pozycji całkowicie wkręconej. Czyli wg mnie do oporu. Regulacja- zwiększenie twardości poprzez jej wykręcanie, ale nie więcej niż pięć obrotów. Więc musi być punkt startowy- tutaj- opór dokręconej śruby.
    I pomiar po pewnym czasie od regulacji oczywiście, by wypłukać pozostałości "starej" wody.
  • REKLAMA
  • #3 21029493
    ardagast
    Poziom 10  
    Ja podobnie to rozumiem, ale ta śruba nie ma oporu, próbowałem wkręcić maksymalnie i wydaje się że mogę kręcić w nieskończoność.
  • REKLAMA
  • #4 21029526
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    No i znowu ten Viessmann :D

A tak poważnie, to mixing przy głowicach domiesza maks. 10% twardości wody. Jeżeli masz 18dH to po odkręceniu zaworu powinno być ok 2 dH. Nie wiem jak jest w Viessmannie, ale na Clacku możesz wpuścić większą ilość surowej wody poprzez bypass.
    Jeżeli masz zrobione obejście na przyłączu do zmiękczacza, to może tam pokombinuj.
  • REKLAMA
  • #5 21030781
    ardagast
    Poziom 10  
    Jestem zaskoczony marną jakością instrukcji do tego Viessmanna. Wygląda jakby firma chciała, żebym do wszystkiego wzywał technika i nic sam nie robił.

Dzięki za pomysł, żeby odkręcić trochę "twardej" wody na obejściu, spróbuję. Zamówiłem drugi test kropelkowy, bo robiłem tyle pomiarów, że obecny AQUAPHOR już się kończy.
  • #6 21038846
    ardagast
    Poziom 10  
    Zamiast kręcić całe obroty, ustawiłem pokrętło na 4. Woda ma teraz twardość ok. 5.5 stopnia niemieckiego. Może to przypadek, łut szczęścia, ale wygląda to jakby instrukcja nie była aktualna.
REKLAMA