logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać elektrody zapłonowe do pieca Buderus Logano S115?

uomo 16 Sty 2024 18:08 624 6
REKLAMA
  • #1 20913002
    uomo
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Mój piec olejowy to Buderus Logano S115. Piec kopci czuć spaliny w piwnicy i niestety również sie wyłącza, czekam na serwisanta niestety termin mam za tydzień i nic nie wymyslę. Piec odpala potem słychać jakby stracił płomień słychać jakby klikanie kilkukrotne czasami odpali i wtedy widać dymek z tyłu pieca, jednak teraz już woogóle nie odpala. Wyczyściłem filtry zmieniłem dyszę wciąż to samo jeszcze jedno co moge wymienic to elektrody zapłonowe jednak nie wiem czy jest sens i jak dobrac odpowiednią. Moje pytanie czy to może być awaria elktrod zapłonowych? poniżej zdjęcie tabliczki palnika

Jak dobrać elektrody zapłonowe do pieca Buderus Logano S115?
  • REKLAMA
  • #2 20913244
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1057
    Witam.
    Jeśli już, to kocioł G115, nie S115.
    Skoro palnikowi w ogóle udaje się odpalić i kopci, to daj spokój elektrodom zapłonowym, bo nie one są przyczyną objawów, jakie opisałeś.
    Przyczyną może być:
    - nadmierne zanieczyszczenie kotła
    - niedrożny komin, kanały w kotle, itp.
    - zmiana parametrów paliwa i brak regulacji palnika do niego
    - zła jakość paliwa
    - rozregulowany palnik
    - zapchane filtry paliwa (zewnętrzny / w pompie / w dyszy)
    - nieszczelna ścieżka paliwowa i zapowietrzanie się
    - niedrożna ścieżka paliwowa
    - usterka pompy paliwa / dyszy / silnika (zaniżone / niestabilne obroty)
    - niedobór powietrza do spalania (zbyt szczelne pomieszczenie / brak kanału nawiewnego (zetki))
    I jeszcze parę innych możliwych przyczyn. Jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy, doświadczenia oraz specjalistycznego sprzętu (chociażby pompa do obrazu sadzy, analizator spalin, manometry do pomiaru ciśnień na pompie paliwa), to sam raczej tego nie zrobisz, a tylko możesz pogorszyć.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20913279
    uomo
    Poziom 16  
    Dzięki za odpowiedź chodziło mi czy faktycznie coś maja elektrody bo to bym potrafił wymienić, fakt nie mam sprzętu i wiedzy niestety fachowiec (jest ich naprawde mało) pojawi sie dopiero za tydzień bedzie lipa. Częśc z tych usterek mogę wykluczyc jak filtry (wyczyściłem ) dyszę (wymieniłem ) paliwo (było OK ostatnio coś sie zepsuło) Komin czy brak kanału nawiewnego zanieczyszczenie kotła (wyczysciłem nie było źle) niedrożna ścieżka paliwowa chyba OK bo jest mokro po wyjęciu palnika , jednak pozostałe mogą byc także mam nadzieje, że nie zamarznę :)
  • REKLAMA
  • #4 20913380
    Rysio4001
    Skoro płomień się pojawia, to elektrody, nawet jeśli są w kiepskim stanie, to jednak działają. Jak już płomień się pojawi, to nie powinien zgasnąć.
    A teraz skoro w komorze kotła jest mokro od oleju opałowego, i palnik pracuje niestabilnie, kopci, gaśnie to:
    Może być niestabilne lub niewłaściwe ciśnienie paliwa podawanego na dyszę. Przyczyny - niedrożność / nieszczelność ścieżki olejowej, filtry, pompa paliwa, obroty silnika, sprzęgło między silnikiem a pompą, itp.
    Może też być niewłaściwa ilość powietrza do spalania wynikająca z braku nawiewu, niedrożności kotła, komina, itp.
    Również kwestie regulacyjne palnika, lub jego usterki mechaniczne.
    Nie wiem czy w tym palniku jest podgrzewacz paliwa, ale jego usterka też może dać taki efekt, chociaż zwykle uszkodzony podgrzewacz najczęściej całkowicie blokuje palnik, lub powoduje palenie bezpieczników - ale taką usterkę podgrzewacza kiedyś miałem.
    Dysza wymieniona, ale czy na nową, i identyczną?
    I czy po wymianie dyszy, tarczka spiętrzająca została tak samo przykręcona (nie została przykręcona płycej na trzonie dyszy).
    Czy dysza została dobrze dokręcona (nie ma przecieku - tam nie ma żadnych uszczelek, jest tylko na docisk metal do metalu). I czy powierzchnie przylegające do siebie dyszy i trzona nie zostały pokancerowane, i gwarantują szczelność (miałem kiedyś taki przypadek, że klient sam zmieniał dyszę, i to pokancerował).
    I jeszcze między tarczką spiętrzającą a lufą palnika, jest uszczelka. Uszczelka ta nie jest uszkodzona?
  • REKLAMA
  • #5 20915742
    uomo
    Poziom 16  
    OK udało mi sie sciągnąć fachowca, rozebrał palnik wymienił pompę działał trzy godziny , a okazało się że wąż gumowy w zbiorniku był ściśnięty i źle podawał paliwo kto by pomyślał !
  • #6 20916427
    Rysio4001
    Witam.
    uomo napisał:
    Okazało się, że wąż gumowy w zbiorniku był ściśnięty i źle podawał paliwo.
    Rysio4001 napisał:
    Niedrożna ścieżka paliwowa.

uomo napisał:
    Kto by pomyślał.
    Nic nowego, kiedyś spotkałem się z sytuacją, że wężyk elastyczny do pompy paliwa został spłaszczony pod oplotem, efekt był podobny.

uomo napisał:
    Rozebrał palnik, wymienił pompę, działał trzy godziny.
    Rysio4001 napisał:
    Manometry do pomiaru ciśnień na pompie paliwa.
    Wystarczyło podłączyć manowakuometr do króćca "V" na pompie paliwa, i od razu wiadomo, że chodzi o niedrożność ścieżki olejowej na ssaniu.

Ważne, że już działa.
    Pozdrawiam
  • #7 20916533
    uomo
    Poziom 16  
    Rysio4001 masz rację ze wszystkim, jednak z fachowcami do piecy olejowych jest w mojej okolicy baaaaaardzo duży problem ten jest najlepszy, a w zasadzie jedyny :) dzięki za sugestie nie kupowałem też nie potrzebnie elektrod. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z piecem olejowym Buderus Logano S115, który kopci, wydziela spaliny i wyłącza się. Po wymianie dyszy i czyszczeniu filtrów, użytkownik zastanawiał się nad wymianą elektrod zapłonowych. Odpowiedzi wskazywały, że problemy mogą wynikać z zanieczyszczenia kotła, niedrożności komina, niewłaściwego ciśnienia paliwa, braku powietrza do spalania oraz regulacji palnika. Po przybyciu fachowca okazało się, że przyczyną problemu był ściśnięty wąż gumowy w zbiorniku, co wpływało na podawanie paliwa. Użytkownik podkreślił, że niepotrzebnie rozważał wymianę elektrod.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA