logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus Log 115 - palnik nie odpala po włożeniu do pieca, co sprawdzić?

19jacek51 17 Sty 2009 09:26 3722 6
REKLAMA
  • #1 6010831
    19jacek51
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam
    wymienilem dysze i iskrownik
    piec pracowal 7 dni
    teraz gdy wyciagne palnik odpala
    lecz gdy wkładam go do pieca nie chce odpali
    gdzie szukac przyczyny
    piec to buderus log 115
  • REKLAMA
  • #2 6010892
    przemo2147
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    powodów może być kilka wstawiłeś inna dysze lub przez przypadek coś pokombinowałeś z dopływem powietrza albo elektrody są źle ustawione
  • REKLAMA
  • #3 6056958
    sunsetal
    Poziom 1  
    MOŻECIE MI POMÓC? Wynajmuję lokal, który ogrzewany jest piecem na olej.Piec: buderus G 115 economicus 2000. Mam wrażenie,że właściciele oszukują mnie jeżeli chodzi o spalanie pieca i karzą mi płacić bardzo wysokie kwoty za ogrzewanie. Średnio 3000 zł za rok przy powieżchnie 60 m2. Piec pracuje od godziny 6 00 do 22 00
  • #4 6153480
    al6946
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Hej
    prawdopodobnie fotokomórka nie widzi płomienia.
    19jacek51 napisał:
    witam
    wymienilem dysze i iskrownik
    piec pracowal 7 dni
    teraz gdy wyciagne palnik odpala
    lecz gdy wkładam go do pieca nie chce odpali
    gdzie szukac przyczyny
    piec to buderus log 115
  • REKLAMA
  • #5 6159220
    Instal-serwis
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    czy wcale nie odpala? w którym momencie wpada w awarie? sprawdz czy czysta jest fotokomórka.
  • #6 6164707
    ecovector
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Witam.
    Sprawdź czy tak samo ustawiłeś "słoneczko" po wymianie dyszy.Przeciętna odległość końca dyszy od płaszczyzny słoneczka to około 6 mm. Jeżeli masz instrukcję serwisową palnika to sprawdź to ustawienie. Również typ dyszy ma znaczenie. Dysze Monarch i Danfos są krótsze od Delavana.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6167342
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    bosh jak to czytam to mi sie kombinerki otwierają

kto grzebie w palniku olejowym sam na dodatek zmienia dysze i przesuwa płytkę spiętrzającą . tego się nie robi bez podstawowej wiedzy i analizatora.

zamów serwis do palnika gość przyjedzie wyczyści kocioł zmieni filtry paliwa, zmieni dysze sprawdzi stan i ustawienie elektrod , fotokomórki
    i wyreguluje moc i poprawność spalanie na odpowiednich poziomach,
    inaczej będziesz miał brudny kocioł po miesiącu a za czyszczenie zapłacisz 100% więcej bo uwierz mi nie chcesz się paprać w sadzy wyciąganej z kotła wiadrami a jak spali ci połowę zbiornika w miesiąc to się za głowę złapiesz.

mój apel nie "róbcie" palników olejowych sami ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odpaleniem palnika w piecu Buderus Log 115 po wymianie dyszy i iskrownika może wynikać z kilku przyczyn. Należy sprawdzić poprawność ustawienia elektrod, zwłaszcza odległość końca dyszy od płaszczyzny "słoneczka" (około 6 mm), oraz czy typ dyszy jest odpowiedni (np. różnice między dyszami Monarch, Danfos i Delavan). Ważne jest również, aby fotokomórka prawidłowo wykrywała płomień i była czysta. Nieprawidłowe ustawienie dopływu powietrza lub elektrody może uniemożliwiać zapłon. Zaleca się, aby regulację i serwis palnika wykonywał wykwalifikowany serwisant z użyciem analizatora spalin, który wyczyści kocioł, wymieni filtry paliwa, sprawdzi stan i ustawienie elektrod oraz fotokomórki, a także wyreguluje moc i parametry spalania, co zapobiegnie nadmiernemu zużyciu paliwa i zabrudzeniu kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA