logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Android: Jak używać danych komórkowych z WiFi bez dostępu do sieci?

Ojciec_H 17 Sty 2024 11:13 5334 9
REKLAMA
  • #1 20914085
    Ojciec_H
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Wsiadam do samochodu, a w telefonie mam uruchomione tylko dane komórkowe - korzystam np. z Yanosika.
    W trakcie jazdy chcę się połączyć z interfejsem diagnostycznym, więc uruchamiam dodatkowo WiFi w telefonie. Telefon łączy się z interfejsem (pojawia się komunikat o braku dostępu do internetu). W tym samym momencie Yansoik przestaje działać bo stracił dostęp do internetu.

Czy da się jakoś w androidzie wymusić aby zawsze korzystał z danych komórkowych gdzy wifi ma brak dostępu do internetu?

W necie znalazłem informację że dla wybranych aplikacji ustawić z czego mają korzystać (tylko wifi, tylko dane, oba). Tak więc dla Yanosika ustawiłem aby korzystał tylko z danych.
    Test, w telefonie wifi aktywne, dane wyłączone (według ustawień yanosik nie powinien działać) Uruchamiam aplikację i wszystko działa jak należy.
    No to wyłączam wifi i aktywuję dane, ponownie uruchamiam Yanosika i też wszystko działa.
    Na sam koniec wyłączam wifi i dane, uruchamiam Yanosika i aplikacja nie działa.

Czyli mimo ustawienia w androdzie że Yanosik ma korzystać tylko z danych aplikacja pomija to i korzysta z tego co ma w danym momencie uruchomione.
  • REKLAMA
  • #2 20914106
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    U mnie ... wykorzystanie danych... sieć komórkowa--->ustawione "Uzyskaj dostęp do internetu przez sieć komórkową"
  • REKLAMA
  • #4 20914112
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    Nie w każdym telefonie tak się da. Przykładowo, Samsung Galaxy A40 - nie byłem w stanie tego nigdzie włączyć, brak internetu przez WiFi nie był wykrywany prawidłowo. W tym samym momencie drugi telefon (Sony Xperia XA2) prawidłowo wykrywała taką sytuację i przełączała się na dane komórkowe.
  • REKLAMA
  • #5 20914127
    Ojciec_H
    Poziom 10  
    Ocena: 3

Android 14, Samsung Galaxy S23
    Połączenia -> Wykorzystanie danych -> Sieci dozwolone dla aplikacji
    W tym miejscu mam listę aplikacji, dla każdej z nich mam wybór:
    Dane mobilne lub sieć Wi-Fi
    Tylko Wi-Fi
    Tylko dane mobilne
    Po wybraniu dla aplikacji Yanosik "Tylko dane mobilne", tak jak opisałem w pierwszym poście, czyli gdy dane komórkowe są wyłączone, a Wi-Fi włączone, aplikacja działa poprawnie, mimo że nie powinna mieć dostępu do internetu.

A nie można włączyć i danych i Wi-Fi jednocześnie? - oczywiście że można, ale Android jest jakoś tak skonfigurowany, że zawsze pierwszeństwo ma Wi-Fi. W momencie, gdy Wi-Fi połączy się z dowolną siecią, telefon przestawia się na korzystanie z Wi-Fi i pomija dane mobilne, mimo że Wi-Fi nie ma dostępu do internetu.
  • REKLAMA
  • #6 20914164
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    Ojciec_H napisał:
    Android jest jakoś tak skonfigurowany, że zawsze pierwszeństwo ma Wi-Fi. W momencie, gdy Wi-Fi połączy się z dowolną siecią, telefon przestawia się na korzystanie z Wi-Fi i pomija dane mobilne, mimo że Wi-Fi nie ma dostępu do internetu.

To naturalne, bo wifi z natury rzeczy jest nielimitowane.
    Co do drugiego punktu, nie zawsze, o czym pisałem w poście wyżej. Zależy od telefonu. Nie mam pojęcia z czego dokładnie to wynika, jakieś nakładki producenta albo inne ustawienia?
  • #7 20914196
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Właśnie to sprawdziłem, miałem zasięg WiFi a jestem już 3 km od domu i ładnie ciągnie internet w danych komórkowych.

Dodano po 1 [minuty]:

Przełączył się automatycznie, ale ja mam poczciwego S7 Edge :)
  • #8 20914214
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Jeżeli się rozłączył z wifi to automatycznie zaczyna pobierać przez internet mobilny. Ale problem jest inny.

Co do tej opcji korzystania jednocześnie z internetu mobilnego i wifi to faktycznie samsung coś popsuł. Bo miałem kiedyś S7 i wtedy to chyba jeszcze działało a później na S9+ już tego nie było. Na S22U też tego nie ma.
  • #9 21477369
    discharge
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    1. Mam kamerę (przód i tył) bez wyświetlacza w samochodzie nadającą do smartfona przez WiFi (bez Internetu) - lubię mieć podgląd na smartfonie.
    2. Android Auto jako nawigacja na ekran samochodu.

W Samsungu A41 (nie pamiętam który Android - 11 lub 12) miałem dla każdej aplikacji wybór [WiFi] lub [Dane komórkowe]. Jak ustawiłem, tak apka kamery szła po WiFi a AA po komórkowej.

W starym Androidzie idzie jak leci tzn jak są włączone dane komórkowe, apka kamery szuka kamery w Internecie i oczywiście jej nie znajduje. Jak włączyć WiFi, kamera działa a takie jak np. AA nie, bo WiFi kamery nie ma Internetu.

W "nowoczesnej" Motoroli mogę co najwyżej aplikacji nie pozwolić na dane komórkowe.

Takie bajery jak w w/w Samsungu A41 to jakaś chwilówka chyba bo wczoraj szukalem tego co opisałem wyżej i nie znalazłem. Wystarczy aktualizacja i po funkcjonalności.
  • #10 21482966
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Wifi ma pierwszeństwo i pomimo że brak dostępu do dzieci komórkowe nie będą działać. Chyba, że już jakiegoś moda wymyslili na to.

Podsumowanie tematu

✨ W Androidzie domyślnie priorytet ma połączenie Wi-Fi, nawet jeśli sieć Wi-Fi nie ma dostępu do internetu, co powoduje, że aplikacje korzystające z internetu tracą łączność, gdy telefon jest połączony z taką siecią. Ustawienia systemowe pozwalają na przypisanie dla poszczególnych aplikacji preferowanego źródła danych: tylko Wi-Fi, tylko dane mobilne lub oba. Jednak nawet przy ustawieniu "tylko dane mobilne" dla aplikacji (np. Yanosik), gdy Wi-Fi jest aktywne i połączone z siecią bez internetu, system może nadal faworyzować Wi-Fi, co skutkuje brakiem dostępu do internetu dla aplikacji. Możliwość jednoczesnego korzystania z Wi-Fi i danych mobilnych zależy od modelu telefonu i wersji Androida. Przykładowo, Samsung Galaxy A40 nie wykrywa poprawnie braku internetu w Wi-Fi i nie przełącza się na dane mobilne, podczas gdy Sony Xperia XA2 radzi sobie z tym lepiej. Starsze modele, takie jak Samsung Galaxy S7 Edge, automatycznie przełączają się na dane mobilne po utracie połączenia Wi-Fi z internetem, ale nowsze modele Samsunga (S9+, S22U, S23) mają ograniczenia w tej funkcji. W niektórych starszych wersjach Androida (np. na Samsungu A41 z Androidem 11/12) istniała możliwość przypisania aplikacjom indywidualnego dostępu do Wi-Fi lub danych mobilnych, co pozwalało na jednoczesne korzystanie z Wi-Fi bez internetu (np. do kamer samochodowych) i danych mobilnych (np. Android Auto). W nowszych systemach ta funkcjonalność jest ograniczona lub usunięta. Obecnie brak jest standardowego rozwiązania w Androidzie, które wymuszałoby korzystanie z danych mobilnych, gdy Wi-Fi jest połączone, ale bez dostępu do internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA