logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smartphone bez Googla. Jakie aplikacje przestają działać?

mahcin 03 Mar 2024 17:09 1248 8
REKLAMA
  • Pozwolę sobie otworzyć taki temat, gdyż obecnie świat raczkuje dopiero pod względem świadomości przekazywania danych, a Google często sprawia coraz to więcej problemów m.in. technicznych.
    Jest nas, czyli osób decydujących się na telefon bez Googla raptem frakcja, ale co by nie było, każdy powinien żyć tak jak chce i jak mu wygodnie. Jeśli ktoś chce wbudowanego Googla na telefon to ma, a jeśli nie chce, to aplikacje firm trzecich nie powinny wymuszać i pozwalać działać na smartfonach bez Googla, a jednak wymuszają zjawiskiem nie uruchamiania się zawartości, lub pokazują informację by zainstalować Google Play tak jak to robi np inPost.

Osobiście używam od niedawna LineageOS 20 aka Android 13 i jak dla mnie rewelacja. Telefon działa o wiele szybciej, bateria trzyma o wiele lepiej. Przykładowo 4h na mapach Google pochłonęło mi ok 40% baterii, gdzie w przypadku Androida z wbudowanym Google ok 60% baterii.

O co chodzi? Bez Googla w tytule a ja ty wyjeżdżam jednak z Google na pokładzie?
    O to chodzi by wszelkie aplikacje były aplikacjami którym ja dam przyzwolenia a nie wbudowanymi modułami nad którymi nie mam kontroli. Czyli, przykładowo takie mapy Google, zainstalowane jako zwykły apk. Nie zaloguję tym sposobem na konto Google, nie dodam adresu zamieszkania itp, bo to tylko apk bez całej reszty modułów Googla i po prostu w tej fazie użytkowania się nie da zalogować, bo nie mam Google Play, a więc jedynie co działa to po prostu nawigacja/mapa, czyli dokładnie to co ja potrzebuję, bez dodatków. Jeśli potrzebujesz wszelkie udogodnienia Googla to ten temat zdecydowanie nie będzie wygodny dla Ciebie.

Poniżej lista aplikacji które obecnie znalazłem nie działające na takich smartfonach które nie mają zainstalowanych najbardziej ingerujących modułów Googla. Na pewno Google Play jest takim modułem ingerującym bez którego poniższe aplikacje nie chcą zadziałać. Smutne że programiści tak do sprawy podchodzą, by być w pełni uzależnionym. Zarazem nie wiem też czy i w jakim stopniu te uzależnione aplikacje wyciągają statystyki/dane ode mnie podczas użytkowania.

Jakie aplikacje nie zadziałają:
    - Paczkomaty inPost
    - eBay
    - FillLPG

Jakie aplikacje mogą zadziałać różnymi sposobami (nazwa aplikacji+opis sposobu):
    - Paczkomaty inPost: sposób: Wersje do v1.0.2 (okolice 2015r) uruchamiają się prawidłowo na najnowszym systemie, dalej nie testowane z powodu braku na to czasu(rejestracja numery+przesyłka dla testu potrzebna). Wersje od 3.6.0 czyli nowsze i najnowsze nie zadziałają. Co pomiędzy 1.0.2 a 3.6.0? Może ma ktoś apk zweryfikowane i mógł by się podzielić? Przestrzegam przed ściąganiem z niepewnych źródeł ze względu na oszustwa w kodzie. Najbezpieczniej jeśli ma ktoś starszy telefon i mógłby po prostu skopiować apk z /data/apk/

Alternatywy dla różnych aplikacji "Google":
    - Konto email w Gmail --> założyć email w Szwajcarskim: https://proton.me/mail
    Następnie dać przekierowanie i z czasem robić porządek i finalnie można za X czasu zupełnie przestać korzystać z Gmail email. Wadą jest brak obsługi przez zewnętrzne programy typu Thunderbird czy K-9 Mail. Zaletą mega szyfrowanie. Coś za coś. Alternatywa to mailfence.com ale w pakiecie darmowym również brak obsługi przez w/w programy. A więc jeśli nie możesz sobie pozwolić na w/w rozwiązanie email, to pozostaje ci z darmowych Gmail. Natomiast z płatnych własna domena .pl .com czy co tam kto chce, którą (.pl .com) można zakupić za ok 50zł/rok na ovh.com a tzw hosting jak kto poszuka to spokojnie znajdzie darmowy dla 1 emaila, a jeśli dla całej rodziny to za 30-40zł/mc coś dobrego można znaleźć, a do obsługi własnej domeny można w smartfonie przykładowo aplikację K-9 Mail używać. Dożyliśmy czasów kiedy własna domena staje się największym pewniakiem, gdyż przykładowo gdy Ci Google konto zablokuje "bo tak", co się zdarzyło kilku (ale jednak) osobom które znam to był stres, bo bank, bo dostęp... w przypadku własnej domeny masz pewne jak najlepszym banku że jest Twoja (dopóki płacisz). W uczciwym miejscu jak np ovh jest to ok 50zł i cen nie podnoszą drastycznie z roku na rok by łapać w pułapkę. Hosting zbankrutuje, ktoś się włamie na hosting, na email, ale Ty dalej masz domenę więc "klik klik" i nazwa email usunięta, zakładasz na nowo taki sam, masz więc bez problemu dostęp do banku itp, jednocześnie zakładasz podobny adres w swojej domenie i zmieniasz wszędzie na drugi, bo tego pierwszego nazwa pewnie poszła na czarny rynek. Życie staje się bardziej komfortowe.
    - Google Maps --> wykupić sobie jeśli kogoś stać na to posunięcie iGO maps, algorytm map i korków działa na zasadzie bardzo zbliżonej do Googla.
    (apk google maps działa jak należy na telefonie bez Googla więc nie jest to wielki priorytet, niżej opisane). Podsumowując moim zdaniem: Proton email + Android app na smartfone to najlepsze co można zrobić i o wiele prywatniejsze od Gmail'a. Natomiast z płatnych opcji najlepszym rozwiązaniem jest własna domena.
    - Sklep Google Play Store --> F-Droid na początek lub jeszcze lepsza Aurorastore.org która pobiera aplikacje bezpośrednio z Google a nie musimy w końcu wydawać swoich danych. Można w Aurora w ustawieniach wyłączyć działanie w tle i wszelkie aktualizacje.
    Dodatkowo bezpieczne miejsca dla APK to apkmirror.com oraz apkpure.net
    NIE polecam ściągać APK z żadnych innych źródeł, a leżeli już musisz/chcesz to koniecznie porównaj sha256 z oficjalną wersją, gdyż jest to nowy trik na wirusy i włamania, mianowicie umieszczania kodu infekcyjnego wewnątrz apk, jedyny sposób sprawdzenia to właśnie sha256. Pobieramy apk, sprawdzamy oficjalny sha256 jaki jest, a jest to ciąg znaków np. SHA256: 7061B4F8F0A97EB....
    Szukamy jakiegoś programu co wylicza sha256 z plików, np HashCalc lub HashTab.
    Wrzucamy nasz ściągnięty apk i sprawdzamy jaki wynik wyświetli sha256, jak zgodny z producentem to plik jest czysty a jak inny to zainfekowany jakąś zmianą. Dobry przykład to apk Walutomatu którego niestety nie ma na apkmirror ani na apkpure a który na wielu innych stronach ma różne sha256. Nigdy nie doszedłem które prawdziwe więc nigdy apk walutomatu nie zainstalowałem, bo mam złotą zasadę że tylko w/w strony są potencjalnie bezpieczne. Finalnie aplikację Walutomat ściągnąłem przez Aurorę tak jakbym to zrobił przez Play Store.
    Jeśli nie znasz oryginalnego sha256, alternatywą jest 2gi telefon testowy po świeżym formacie a więc bez infekcji, na którym zrobisz prawo root, utowrzysz normalnie Google konto i przez Skep Play zainstalujesz aplikacje, które ich źródło czyli oryginalne apk zapisują w:
    [pamięć_wewnętrzna]/data/data/app/
    Dzięki nadanemu prawu root masz dostęp do tej lokalizacji i wystarczy je sobie przekopiować i zachować na przyszłość.
    Jest to bardzo poważna sprawa, jeden zainfekowany apk może otworzyć drogę komuś do naszych danych/płatności itp, więc jeżeli obawiasz się że nie poradzisz sobie z instalacją apk to po prostu F-Droid oraz Aurora będzie Twoim 100% bezpiecznym pewniakiem.
    - Google zarządzanie loginami i hasłami --> Przejść na Bitwarden. Niepodważalne.

Dodam, że główny problem dotyczy tylko i wyłącznie aplikacji które pod jakimś względem korzystają z internetu (chcąc/nie chcąc coś przy okazji pociągnąć z naszego telefonu). Czyli taki inPost wyświetli "InPost Mobile nie będzie działać bez Usługi Google Play", zaś np kalkulator czy latarka zadziała normalnie. Dlaczego InPost lub eBay potrzebuje tak bardzo Google Play? Pozostawię to bez odpowiedzi bo nie sprawdziłem z dowodami choć teorię własną mam, bo przecież w/w Google Play nie jest wymagany do prawidłowego działania aplikacji.

Będę listę aktualizował, a jeśli Ty masz info jakie jeszcze apk nie działa, to proszę dopisz. Pomoże to zapewne również podjąć decyzję osobom które myślą o wyjściu z Googla.

Dodam jeszcze ten załącznik jako wpis o najlepszej wersji apk Map Google na smartfony bez Googla:
    v11.90.0301 datowana jako: 04.08.2023
    Działa najszybciej z niżej wymienionych przetestowanych, posiada algorytm tras eko oraz algorytm wyboru silnika pojazdu, a więc prędkość+nowinki=v11.90.0301 jak na czas obecnego wpisu.

11.116.0102 (23.02.2024)-Ciężko uzyskać obraz map, wyświetla co chwilę brak połączenia co oczywiście nie jest prawdą.
    11.113.0104 (16.02.2024)-Ciężko uzyskać obraz map, wyświetla co chwilę brak połączenia co oczywiście nie jest prawdą.
    11.113.0102 (06.02.2024)-Ciężko uzyskać obraz map, wyświetla co chwilę brak połączenia co oczywiście nie jest prawdą.
    11.102.0102 (19.01.2024)- Bardzo powolna aplikacja, brak eko tras, brak wyboru silnika.
    11.101.0101 (27.10.2023)- Działa szybko ale brak eko tras, brak wyboru silnika.
    11.91.0302 (12.10.2023)- trochę wolniejsza od 11.41.0603 i od wcześniejszych, więc też odpada.
    11.90.0301 (04.08.2023)- taka sama jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej więc na plus. Wyszło że najnowsza z możliwych działających poprawnie. WYGRYWA! Co prawda ciut wolniejsza od najszybszej 10.41.0 ale różnice prędkości są tak małe, że warte poświęcenia dla dodatkowych opcji.
    Dodatkowym atutem jest to, że wyświetla powiadomienia lepiej niż but better 11.41.0603
    11.82.0302 (21.06.2023)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.81.1501 (12.06.2023)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.67.0703 (03.03.2023)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.59.0705 (12.01.2023)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.58.0701 (06.12.2022)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.57.4301 (24.11.2022)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.45.0603 (02.09.2022)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.44.0902 (26.08.2022)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.43.0503 (19.08.2022)- tak samo jak 11.41.0603, ale ta jest nowsza od poprzedniej. Wynik testu neutralny bo powyżej jest coś lepszego.
    11.41.0603 (12.08.2022)- Od tej wersji w górę jest wypasik odnośnie prędkości, kiedy w końcu GPS znajdzie lokalizację. GPS szuka dłużej niż w 10.41.0.
    11.39.1608 (29.07.2022)- działa tak samo jak 11.41.0603 więc bez sensu skoro wyżej nowsza.
    11.39.1606 (26.07.2022)- działa tak samo jak 11.50.0703 więc bez sensu skoro wyżej nowsza.
    11.37.1 (30.06.2022)- działa tak samo jak 11.50.0703 więc bez sensu skoro wyżej nowsza.
    11.35.2 (30.06.2022)- działa tak samo jak 11.50.0703 więc bez sensu skoro wyżej nowsza.
    11.29.3 (21.05.2022)- działa tak samo jak 11.50.0703 więc bez sensu skoro wyżej nowsza.
    10.41.0 -nie znalazłem daty wydania- PRAWDZIWE FERRARI, niestety brak algorytmu wyboru tras eko lub rodzaju silnika, ale najszybsza pod każdym względem jaką znalazłem.
    6.14.3 - świetna na bardzo stare telefony, generalnie tej nie powinno się porównywać do powyższych.

Wiele godzin poświęciłem na znalezienie tej najlepszej, może zaoszczędzi to komuś czas na szukanie. Jak rozpiszesz sobie wersje na wykres to zobaczysz że idzie jak tzw notowanie giełdowe, w górę i w dół. Coś poprawili i w końcu jest perfekcyjnie przez jakiś czas, a później jakieś nowinki i usterki i jest źle przez jakiś czas. Na szczęście w smartfonie bez Googla mamy nieograniczoną możliwość wyboru jakiej wersji apk będziemy używać :-D
    Dla mniej doświadczonych: stara aplikacja apk Google map, to dalej najnowsze mapy, bo to "tylko" aplikacja, a mapy są online.

edytowałem listę o nowe pozycje: kilkakrotnie dnia 03/03/2024
    edytowałem listę o nowe pozycje: kilkakrotnie dnia 04/03/2024
    edytowałem listę o nowe pozycje: kilkakrotnie dnia 05/03/2024
    O autorze
    mahcin
    Poziom 27  
    Potrafie zmontowac wszystko jak sie da i co sie da, a jak nie zadziala to juz inna bajka...:)
    mahcin napisał 1603 postów o ocenie 60, pomógł 21 razy. Mieszka w mieście Płoty. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20989396
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    mahcin napisał:
    Pomoże to zapewne również podjąć decyzję osobom które myślą o wyjściu z Googla.

Huawei kilka lat temu wyszedł z Google a raczej Google wyszło z niego i zobacz czym się to dla firmy skończyło.
  • #3 20989475
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 270
    mahcin napisał:
    Dlaczego InPost lub eBay potrzebuje tak bardzo Google Play?

A dlaczego aplikacja Network Analyzer wymaga włączonej lokalizacji ? Był czas, że nie wymagała.

Rozmawiałem dawno temu z autorem. Wymuszono na nim albo korzystał z nowego api do działania albo znikaj. A faktycznie żadna funkcja aplikacji nie korzysta z funkcji lokalizacji.
  • REKLAMA
  • #4 20989655
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    tino2003 napisał:

Huawei kilka lat temu wyszedł z Google a raczej Google wyszło z niego i zobacz czym się to dla firmy skończyło.

No właśnie, bardzo dobry komentarz. Nokie też kiedyś były idealne a do tego jak przemyślany projekt i jak sukcesywnie się je naprawiało, a umarły tak po prostu. Chiny są potęgą wielkości Europy, znam kilka osób i oczywiście szanują co nasze ale generalnie mają swoje rozwiązania, które się przyjęły. Mówimy potocznie że "eee badziew w Chinach robiony", ale jakby zagłębić się w temat gospodarki to ukazuje Azję w innym świetle.
    Przykład Huawei na brak Googla to "ich" sklepy online itp które bardziej używa się w Azji niż u nas, AI też własne tworzą, a odpowiedź na inny ban, czyli złącza microSD: karta pamięci NM którą po latach okazało się że jednak jest lepszym rozwiązaniem od patentowej microSD ze względu na oszczędność miejsca w slocie. Osobiście zakupiłem, świetna sprawa, ale oczywiście nie uniwersalna, bo to tylko dla Huawei i po części HP wszedł w te karty. Jakby współpraca istniała to myślę że NM byłby nowym standardem dla telefonów ze względu na funkcjonalność i minimalizację.
    Huawei Mate 30 Pro oraz Mate 40 Pro, (nie "P") nie reklamowany, mało znany a generalnie kamerą przewyższa najnowsze Samsungi. Podkreślam tylko kamerą, bo dla nas czyli Europejczyków przyjęły się wszelkie rozwiązania oferowane przez Samsunga.
    Także trafny punkt poruszyłeś, bo odpowiedź dwuznaczna, czym to się skończyło dla naszego kontynentu i US a czym dla Azji. Nie pozwolę sobie na odpowiedź bo moim zdaniem nie da się jednoznacznie odpowiedzieć.

Im firma się bardziej rozwinie tym na więcej sobie może pozwolić, bo jest już rozpoznawana, moim zdaniem. Tak sobie tłumaczę zjawisko dlaczego (opatentowane) złącze microSD znika z wielu nowych Xiaomi modelów (kasa, bo Xiaomi możę już sobie powoli pozwolić na rezygnację z płacenia za patent w wielu modelach, ale dlaczego nie wejdą w NM? Zastanawiające.)

Osobiście co do Huawei: właśnie żonie kupiłem Huawei Mate30 Pro kilka tygodni temu, mimo braku Googla, chodzi o kamerę, wcześniej miała Mate 20 Pro a jeszcze wcześniej zawsze najnowszego Samsunga. Ona robi i potrafi robić fotki lustrzanką i ta kamera Leica z serii Mate ma największy potencjał odnośnie optyki (nie programu).

*Nie jestem fanatykiem Huawei ani Azji, po prostu używamy telefonów szukając na rynku wg:
    1. Niska i opisana możliwie najdokładniej radiacja SAR (nie tylko ta przy uchu zacnie opisywana)
    2. Osiągi

Wynik obecny:
    Xiaomi, ale żonie Huawei ze względu na kamerę.
    Samsung kiedyś był najlepszy pod w/w względem SAR. Idziemy z postępem firm (różnych), co będzie za kilka lat to nie wiadomo.

Zrobiłem test podglądu przypadkowych modeli Huawei i Samsung tamtych lat walki gospodarczej między US a Chinami
    adb shell pm <> | grep <>

i nie znalazłem nic co by przewyższało szpiegostwo jednego nad drugim, obie firmy wrzuciły mnóstwo śmieci. Obie firmy warte siebie, test mi pokazał że to nic innego jak wojna ekonomiczna o nadawanie zasad rynkom.

Dodam jeszcze:
    projekt microG by wyjść jako sprzeciw dla Googla jest finansowany przez Niemieckie rządowe bmbf.de

To też daje do myślenia.

Zwierzak_PAH napisał:

A dlaczego aplikacja Network Analyzer wymaga włączonej lokalizacji ? Był czas, że nie wymagała.

Rozmawiałem dawno temu z autorem. Wymuszono na nim albo korzystał z nowego api do działania albo znikaj. A faktycznie żadna funkcja aplikacji nie korzysta z funkcji lokalizacji.

Dzięki za podzielenie się info. Utwierdza to mnie w mojej teorii.
  • #5 21429658
    cracket
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Podbijam temat, a właściwie chciałbym go odwrócić - bo szukam opisów dobrych praktyk jak skonfigurować swój telefon (albo jaki kupić) żeby zachować bezpieczeństwo i niezależność (czyli co będzie działać... dobrze)

Ktoś zna jakieś aktualne FAQ? lub zestawienie propozycji?
    Jest dużo wiedzy rozproszonej po angielsku, może jak się wystarczająco zdenerwuję to sam zacznę coś pisać i zbierać do kupy.
    Ale najpierw lepiej znaleźć istniejącą wiedzę
  • REKLAMA
  • #6 21429684
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1438
    cracket napisał:
    Podbijam temat, a właściwie chciałbym go odwrócić - bo szukam opisów dobrych praktyk jak skonfigurować swój telefon (albo jaki kupić) żeby zachować bezpieczeństwo i niezależność (czyli co będzie działać... dobrze)

Ktoś zna jakieś aktualne FAQ? lub zestawienie propozycji?
    Jest dużo wiedzy rozproszonej po angielsku, może jak się wystarczająco zdenerwuję to sam zacznę coś pisać i zbierać do kupy.
    Ale najpierw lepiej znaleźć istniejącą wiedzę

Trzeba sobie odpowiedzieć do czego chce się używać smartfona, bo każdy może mieć inne potrzeby. W dobie korpounifikacji ciężko pracować na telefonie z guzikami. Kiedyś były telefony - teraz jest tam całe życie. Wyłączenie czy ograniczenie funkcjonalności pewnych aplikacji, może być modyfikowane przez inne aplikacje. Śledzenie co ma do czego dostęp wymaga ciągłej weryfikacji.
  • REKLAMA
  • #7 21429770
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1878
    cracket napisał:

https://www.ciemnastrona.com.pl/2024/02/03/smartfon-degoogle.html

Dodano po 2 [minuty]:

mahcin napisał:
    Dodam jeszcze ten załącznik jako wpis o najlepszej wersji apk Map Google na smartfony bez Googla:

Nie rozumiem dlaczego Kolega uparł się na google maps. Może trzeba poszukać alternatywy
  • #8 21434065
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2614
    OSM ma dużo lepsze odzwierciedlenie z rzeczywistością, ale:
    1. Nie posiada funkcji nawigacji (automatycznego prowadzenia trasy prze GPS), chyba że są aplikacje bazujące na mapach OSM.
    2. Nie bada natężenia ruchu i korków (robi za to kolorowe G śledząc użytkowników).
    3. Trzeba precyzyjnie podawać adresy (miejscowość, ulica, gmina, powiat, województwo), z pełnymi nazwami (ulica Imienia Nazwiska), inaczej pokaże adres w drugiej stronie Polski.
  • #9 21434237
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1878
    BANANvanDYK napisał:
    1. Nie posiada funkcji nawigacji (automatycznego prowadzenia trasy prze GPS), chyba że są aplikacje bazujące na mapach OSM.
    2. Nie bada natężenia ruchu i korków (robi za to kolorowe G śledząc użytkowników).
    3. Trzeba precyzyjnie podawać adresy (miejscowość, ulica, gmina, powiat, województwo), z pełnymi nazwami (ulica Imienia Nazwiska), inaczej pokaże adres w drugiej stronie Polski.

Automapa ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy użytkowania smartfonów bez usług Google, ze szczególnym uwzględnieniem problemów z działaniem aplikacji firm trzecich, które często wymagają obecności Google Play lub usług lokalizacyjnych, mimo że ich funkcje tego nie uzasadniają. Przykładem jest aplikacja Network Analyzer, która wymusza włączenie lokalizacji z powodu wymagań nowego API. Użytkownicy wskazują na korzyści z używania systemu LineageOS 20 (Android 13) bez Google, takie jak lepsza wydajność i dłuższy czas pracy baterii. W dyskusji pojawia się przykład Huawei, który po odejściu od Google rozwija własne rozwiązania, w tym autorskie sklepy i karty pamięci NM jako alternatywę dla microSD. Poruszono także temat alternatyw dla Google Maps, takich jak OpenStreetMap (OSM) i Automapa, z uwzględnieniem ich ograniczeń, np. brak automatycznej nawigacji czy danych o natężeniu ruchu. Podkreślono potrzebę świadomego wyboru smartfona i konfiguracji pod kątem bezpieczeństwa i niezależności, a także konieczność ciągłej kontroli uprawnień aplikacji w kontekście śledzenia i dostępu do danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA