logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie ekranu kabla FTP do wideodomofonu DAHUA bez uziemienia

mario33Za 18 Sty 2024 09:59 750 4
REKLAMA
  • #1 20915579
    mario33Za
    Poziom 2  
    Witam zakupiłem wideodomofon (IP DAHUA z switch PoE, VTH2621GW-WP, VTO2311R-WP). Mam już położony (wkopany) kabel zewnętrzny żelowany FTP kat.6 F/UTP 4x2x0,57 z ekranem. Tylko teraz mam taki problem że w domu mam instalację typu TN-C czyli bez przewodu PE i ogólnie nie mam uziemienia (tylko 3 fazy i "zero"). A więc w gniazdkach nie mam nawet kołków ochronnych. I teraz pytanie do czego podłączyć ten ekran? Do PEN chyba nie można. Trochę mi się nie uśmiecha kopać uziemienie. Odległość switcha PoE do kasety domofonu to jakieś 30 metrów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20915650
    DarkSnakee
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Ekran nie jest wymagany...
    Kończysz kabel wtyczkami a ekran teoretycznie ochrania przed zakłóceniami na parach transmitujących dane. Może to być wymagane gdy próbujesz zestawić połączenia powyżej 1Gbit oraz kable przebiegają wzdłuż linii energetycznych które mocno zakłócają (zasilanie silników dużej mocy)
    Ekran zazwyczaj łączy ze sobą obudowy urządzeń po obu stronach kabla.

Długość kabla 30m jest niewielka .. więc połączenie 1Gbit na spokojnie uzyskasz. ( Limit długości kabla teoretyczni to do 100m ale praktycznie udawało się zestawić połączenia nawet na 150m.)
    Zasilanie POE transmituje napięcie na parach 4,5 (+ lub -) oraz 7,8 (- lub +)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20915696
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    DarkSnakee napisał:

To uproszczenie, z którym się nie zgadzam.

mario33Za napisał:
    ...

W Twojej sytuacji nie podłączałbym go (bo nie ma do czego). Niestety niepodłączony ekran może generować zakłócenia w transmisji ale nie muszą one być znaczące (tym bardziej, że kabel jest wkopany). Poza tym domofon pewno ma kartę sieciową 100Mb/s więc ewentualne zakłócenia będą miały mniejszy wpływ na tę prędkość.
  • REKLAMA
  • #4 20915724
    mario33Za
    Poziom 2  
    Cytat:

Z tego co się orientuje to pewniej jest chyba z jednej, bo przy dużej odległości może pomiędzy nimi wystąpić różnica potencjałów.

Cytat:
    Niestety niepodłączony ekran może generować zakłócenia w transmisji ale nie muszą one być znaczące.

No właśnie tego się boję bo już lepiej nie mieć ekranu niż mieć a nie uziemiony. No ale wyjdzie w praniu...
  • #5 20915778
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    mario33Za napisał:
    ...
    Cytat:
    Niestety niepodłączony ekran może generować zakłócenia w transmisji ale nie muszą one być znaczące.

No właśnie tego się boję bo już lepiej nie mieć ekranu niż mieć a nie uziemiony. No ale wyjdzie w praniu...

Raczej małe szanse na zakłócenia bo to kabel w ziemi. Gdyby był na powierzchni to ekran mógłby działać jak antena.

Dodano po 2 [minuty]:

mario33Za napisał:
    Z tego co się orientuje to pewniej jest chyba z jednej, bo przy dużej odległości może pomiędzy nimi wystąpić różnica potencjałów.

Dlatego ekrany w instalacjach to nie taka prosta sprawa. Ideałem byłoby gdyby urządzenia po obu stronach pracowały na tej samej fazie. Do tego jeszcze dochodzi instalacja wyrównawcza.
REKLAMA