logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dahua wideodomofon IP – jak podłączyć przez przewód 6-żyłowy zamiast skrętki?

zappamietasz 01 Cze 2025 09:10 1578 36
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się podłączyć wideodomofon IP Dahua do switcha przez istniejący kabel 6-żyłowy zamiast skrętki, z osobnym zasilaniem PoE albo 48 V?

Tak — najlepiej zarobić wtyczki RJ45 na istniejącym kablu 6-żyłowym, zostawić piny 5 i 8 puste, a na switchu ustawić port na 10 Mb/s Full Duplex, bo przy krótkich i słabszych przewodach to często decyduje o starcie linku [#21569406][#21569843] Jeśli kabel nie jest skrętką, to szansa na stabilną pracę jest mała i wtedy rozwiązaniem pozostają konwertery ATTE ETH10-2wire-SET albo wymiana kabla [#21567505][#21569661] W tej konkretnej instalacji autorowi finalnie udało się uruchomić VTO i komunikację z VTH po takim podłączeniu na 6-żyłowym przewodzie, więc obraz z kamery i łączność zadziałały bez konwertera [#21577821] Zasilacz 48 V / 2 A został uznany za wystarczający do takiego rozwiązania [#21569406][#21569661] Gdyby link nie wstał albo pojawiały się błędy, warto sprawdzić port switcha i liczbę błędów transmisji, bo jakość połączenia na takim kablu może się później pogorszyć [#21611156]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 21566314
    zappamietasz
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    do wideodomofonu IP marki Dahua omyłkowo wypuściłem zamiast skrętki przewód 6-żyłowy. Równolegle mam poprowadzone 3x1,5 z zasilaniem 230 V do silnika bramowego.
    Natomiast w rozdzielni jest switch IP Mikrotika, z którym ma się komunikować. Długość kabli do furtki to około 15–20 metrów.
    Dahua VTO6222E-P jest modelem 2-wire IP, ale z tego, co wyczytałem, rozumiem, iż aby wykorzystać format 2-wire, musiałbym zakupić do rozdzielni dodatkowy konwerter Dahua, który pozwala połączyć parę urządzeń 2-wire poprzez Ethernet z panelami VTH, wolałbym uniknąć takiego rozwiązania. Wiem też, że są konwertery ATTE ETH-2wire-A-SET, ale koszt dwóch to około 900 zł.
    Czy mogę prosić o pomoc, w jaki sposób mogę wykorzystać istniejącą instalację, aby połączyć wideodomofon ze switchem? Obok wideodomofonu mogę powiesić zasilacz, będzie tam i tak zasilacz 12 V do elektrozaczepu. Czy można by wykorzystać te 6 żył do komunikacji, a zasilanie podać osobno?
    Switch PoE to model Mikrotika, ma różne opcje zasilania PoE.

Dziękuję za pomoc
    Zappa
    AI: Czy możesz podać dokładny typ i specyfikację tego przewodu 6-żyłowego (np. przekrój żył, czy jest ekranowany, do jakich zastosowań jest przeznaczony – alarmowy, telefoniczny, itp.)?
    Przewód 6-żyłowy w izolacji żelowej i z metalowym drutem, przeznaczony do zastosowań na zewnątrz. Chyba nieekranowany. Każdy przewód w koszulce foliowej.
    AI: Czy próbowałeś już podłączyć ten przewód do switcha (np. zarabiając końcówki RJ45) i sprawdzić, czy uzyskujesz jakiekolwiek połączenie sieciowe? Jeśli tak, to jakie były efekty (np. brak połączenia, niestabilność, prędkość)?
    Nie testowałem żadnych połączeń.

Dodano po 11 [minuty]:

>>21566314 Zasilacz, który mam do zwory, to zasilacz impulsowy 12 V/2 A.
    W specyfikacji wideodomofonu napisane: Power Supply: 48 VDC, 0.4 A, PoE (802.3af/at)
  • Pomocny post
    #2 21566509
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1142
    Weź no sobie instrukcję do tego, podłącz zasilanie pod kostki (nie do RJ45) i połącz to z siecią ethernet "na stole" (np. do laptopa patchcorderm lub przez switcha) i sprawdź czy gada.
    Czy zapalą się diodki na gniazdkach, czy dostaje / można nadać IP i spingować.
    Normalny ethernet wykorzystuje 2 pary (do 100Mb i to może dać radę tą szóstką) szybszy 4 pary, jeśli chodzi o zasilanie to już jest różnie.
    Jeśli natomiast chcesz używać tego systemu 2 wire do połączenia się z siecią domową, to musisz mieć w domu jakąś przejściówkę.
  • #3 21566778
    zappamietasz
    Poziom 5  
    Schemat portów wielofunkcyjnych urządzenia z oznaczeniami pinów 12- i 8-pinowych oraz portem Ethernet.
    Nie chcę wykorzystywać do komunikacji 2-wire, ale zasilanie mogę podać tylko przez niego 48 V albo przez PoE. Czyli mam spróbować z 48 V i sprawdzić pingi?
    Dzięki za podpowiedzi,
  • #4 21567035
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Pierwsza sprawa, to co za kabel położyłeś? Jeśli jest to kabel domofonowy, który nie ma skręconych parami żył, a żyły idą równolegle, to bardzo wątpliwe czy po bezpośrednim jego podłączeniu taki układ zadziała. Zadziała na pewno po zastosowaniu konwerterów ATTE, których para kosztuje ok 400 zł, a nie jak pisałeś 900. Możesz wybrać wersję na 10 Mbit, która jest tańsza. Podobne konwertery ma też Dahua.
    Natomiast jeśli Twój kabel ma skręcone żyły to spróbuj podłączyć tak: z jednej skręconej pary patrząc od strony pinów wtyczki podłącz piny 1 i 3, a z drugiej 2 i 6. Z trzeciej pary podłącz jeden do pinu 4 albo 5 a drugi do 7 albo 8. Kamery Dahua działają na dwóch parach skrętki, więc jest szansa, że domofon też zadziała, warunek, żeby była to skrętka, a nie kabel prosty - wtedy zostaje ATTE. albo wymiana kabla.
    Acha, i switch w domu musi być typu POE, czyli zasilający, albo można kupić za 50 zł zasilacz wstrzykujący napięcie do skrętki.
  • #5 21567076
    jarekgol
    Poziom 40  
    Kolega za czasów neostrady miał przewieszony przez osiedle między blokami telefoniczny i ethernet działał :) Ale oczywiście nie jest to zgodne ze specyfikacją.
    To jak masz switcha poe, to podłącz to przez niego "na biurku", apotem możesz spróbować zarobić swój ziemny kabelek.
  • #6 21567085
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Wykorzystaj te przewody co masz zachowaj kolorystykę połączenia w obu wtyczkach taka sama i podłącz pod Ethernet port. Zasilanie możesz puścić do elektrozaworu oddzielną parą przewodów. Drugi koniec wepnij do switcha POE np POE PFS3006-4ET-60-V2 i tam przełącz przełącznik na Extend Mode.
    zappamietasz napisał:
    Switch PoE to model Mikrotika, ma różne opcje zasilania PoE

Podaj jaki to konkretnie model.

Jeśli jest to zarządzany switch to możesz się do niego zalogować i z poziomu menu każdy z portów ustawiać. https://networktik.com/introduction-to-poe-on-the-mikrotik-switch/
  • #7 21567090
    panzewsi
    Poziom 24  
    jarekgol napisał:
    Kolega za czasów neostrady miał przewieszony przez osiedle między blokami telefoniczny i ethernet działał :) Ale oczywiście nie jest to zgodne ze specyfikacją.
    To jak masz switcha poe, to podłącz to przez niego "na biurku", apotem możesz spróbować zarobić swój ziemny kabelek.

Kolego jarekgol, ale kabel telefoniczny jest skrętką, co prawda chyba 3 kategorii, ale jest. A kabel domofonowy nie jest skrętką. Kiedyś zarobiłem taki kabel na próbę ok. 5-8 m i ethernet na tym nie poszedł.
  • #8 21567121
    jarekgol
    Poziom 40  
    @panzewsi a to przepraszam, nie znałem tego rozróżnienia. Zawsze myślałem że domofonowy to produkcyjnie telefoniczny.
  • #9 21567505
    panzewsi
    Poziom 24  
    jarekgol napisał:
    @panzewsi a to przepraszam, nie znałem tego rozróżnienia. Zawsze myślałem że domofonowy to produkcyjnie telefoniczny.

Analogowe domofony zadziałają na czymkolwiek, są też cyfrowe, które działają na dwóch lub czterech żyłach obojętnie jakich, ale tu jest domofon z wtyczką tzw. rj45, czyli potrzebna jest skrętka.
    Jak będzie coś takiego:

Zbliżenie na rozcięty wielożyłowy kabel telekomunikacyjny z izolowanymi przewodami w różnych kolorach.
    to Ethernet z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością na takiej odległości nie zadziała (jak wcześniej pisałem testowałem coś takiego na ok 5-8m i nie działało).
    Do tego domofonu jest kontroler systemu 2-Wire Dahua który powinien dobrze działać, ale trochę drogo, bo ponad 8 stów.
    Natomiast ETH10-2wire-SET firmy ATTE za ok. 400 zł powinno bezproblemowo pójść (podłączałem domofon skrętkowy i kamery na ok. 100 m na starym takim kablu jak na zdjęciu i chodzi bezproblemowo kilka lat).
    No chyba, że żyły w kablu kolegi Autora są skręcone to można próbować bezpośrednio jak pisałem wcześniej.
  • #10 21568147
    jarekgol
    Poziom 40  
    @panzewsi orientujesz się czy w trybie 2-wire to używa jakiejś swojej warstwy, czy może jest to RS-485 z np. dodanym offsetem / składową stałą?
    Tam też wtedy idzie zasilanie tymi samymi dwoma? Szukałem trochę o tym 2-wire ale wygląda na nazwę handlową, nie jakiś standard.
  • #11 21568314
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    jarekgol napisał:
    Szukałem trochę o tym 2-wire ale wygląda na nazwę handlową, nie jakiś standard.

Jeżeli to jest wideodomofon w technologii 2 wire (dwu przewodowy) to nie jest żadna nazwa handlowa, tylko standard.
    Komunikacja i zasilanie między jednostką wewnętrzną i zewnętrzną odbywa się za pomocą dwóch przewodów.
  • #12 21568522
    panzewsi
    Poziom 24  
    jarekgol napisał:
    @panzewsi orientujesz się czy w trybie 2-wire to używa jakiejś swojej warstwy, czy może jest to RS-485 z np. dodanym offsetem / składową stałą?
    Tam też wtedy idzie zasilanie tymi samymi dwoma? Szukałem trochę o tym 2-wire ale wygląda na nazwę handlową, nie jakiś standard.

rokbok napisał:
    jarekgol napisał:
    Szukałem trochę o tym 2-wire ale wygląda na nazwę handlową, nie jakiś standard.

Jeżeli to jest wideodomofon w technologii 2 wire (dwu przewodowy) to nie jest żadna nazwa handlowa, tylko standard.
    Komunikacja i zasilanie między jednostką wewnętrzną i zewnętrzną odbywa się za pomocą dwóch przewodów.

Standard to pewnie jest, ale obawiam się, że każdy producent ma swój z innymi niezgodny, Dahua ma dwuprzewodowe domofony, Hikvision też jak również inni.
    Osobiście zamontowałem kilka takich domofonów produkowanych pod nazwą dystrybutora i moje spostrzeżenia są takie: pod monitor podłącza się zasilacz 24V dołączony do zestawu ( jednemu klientowi się bardzo nie podobał bo wystawał, więc poszło na dopuszkowym od ledów mimo, że dystrybutor odradzał) od monitora dwoma żyłami idzie do stacji bramowej (można podłączyć kilka stacji i monitorów) zasilanie stacji, sygnał audio i wideo oraz sterowanie przekaźnikiem bramy i wyjście z zasilaniem elektrozaczepu furtki plus czytnik pastylek i cośtam jeszcze. Są do tego też urządzenia rozgałęziające na większą ilość urządzeń i abonentów. Co tam dokładnie w środku biega pewnie ciężko będzie ustalić, rs-485 raczej wątpię, bo dane wideo wymagają chyba większej przepustowości.
    Trochę sobie pluję w brodę, że zapomniałem zapytać, bo byłem ostatnio na spotkaniu, gdzie było ATTE i oni mają konwertery, o których pisałem wcześniej, które na dwóch starych obojętnie jakich żyłach przesyłają na paręset metrów pełny sygnał ethernetowy plus zasilanie poe, ale pewnie i tak by nie powiedzieli jak oni to zrobili. (Inni też mają podobne konwertery).
  • #13 21568548
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    panzewsi napisał:
    Standard to pewnie jest, ale obawiam się, że każdy producent ma swój z innymi niezgodny,

Co Ty piszesz, 2 wire to 2 wire, chodzi tu o technologię cyfrową przesyłu, w każdym urządzenie działa na tej samej zasadzie.
    Różnice są w oprogramowaniu poszczególnych urządzeń, dlatego np. jednostka wewnętrzna Dahua nie będzie kompatybilna z jednostką zewnętrzną Hikvision.
    Sposób połączenia 2 wire nie ma tu nic do rzeczy.
  • #14 21568781
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2083
    rokbok napisał:
    Co Ty piszesz, 2 wire to 2 wire, chodzi tu o technologię cyfrową przesyłu, w każdym urządzenie działa na tej samej zasadzie.
    Różnice są w oprogramowaniu poszczególnych urządzeń, dlatego np. jednostka wewnętrzna Dahua nie będzie kompatybilna z jednostką zewnętrzną Hikvision.

To nie tak.

2 wire, to skrót myślowy, który określa tylko sposób podłączenia.

W zasadzie każdy z szanujących się producentów (nie chińskich), czyli np. europejskich stworzył swój niepowtarzalny system, kompletnie nie kompatybilny z innymi systemami i nie chodzi tu tylko o sam soft, ale ogólnie o filozofię systemu. Wystarczy "wgryźć" się np. w Fermaxowy DUOX, czy włoski Biticino lub 2voice Urmeta, a zaraz zauważysz różnice.

Twoje rozważania pasują tylko do chińczyków i tam faktycznie istotnych różnic po za softem nie ma.
  • #15 21569224
    zappamietasz
    Poziom 5  
    >>21567505 Dziękuję bardzo za pomoc. Nie, żyły nie są skręcone.
  • #16 21569265
    gradek83
    Poziom 43  
    zappamietasz napisał:
    ma różne opcje zasilania PoE.

Czyli jest zarządzalny ? Jaki to model?
    Jak masz a obstawiam że masz wtyczki RJ45 i przewody na grubość wejdą bezproblemu do gniazda RJ45 to zarób wtyczki i sprawdź czy Ci zadziała. Jeśli masz fizyczną bezproblemową możliwość położenia dodatkowego kabla skrętki to ta opcja będzie jak najbardziej wskazana. Inna z opcji to np połączenie po Wi-Fi 2.4GHz. Wykorzystując np: Vonets VAP11G-300 Zasilać można to po USB 5V albo napięciem z przedziału 5 do 15V. Oczywiście zasięg wi-fi musiał by być w miejscu bramy obecny. Ale to tylko alternatywa.
  • #17 21569288
    zappamietasz
    Poziom 5  
    >>21567085 CRS112-8P-4S-IN

Dodano po 2 [minuty]:

>>21569265 model CRS112-8P-4S-IN, WiFi chcę uniknąć, chociaż mam zasięg, już chyba wolę zakupić konwertery ATTA polecane przez kolegę panzewsi.
  • #18 21569311
    gradek83
    Poziom 43  
    zappamietasz napisał:
    CRS112-8P-4S-IN

Jakim zasilaczem zasilasz switch ?

CRS112-8P-4S-IN
    Spoiler:
    to ośmioportowy przełącznik PoE RJ45, który oferuje różne opcje mocy wyjściowej: automatyczne wykrywanie 802.3af/at PoE/PoE+ i pasywne PoE, a cztery porty SFP umożliwiają opcje łączności światłowodowej, obsługując łącza uplink do 1 Gb/s.

CRS112-8P-4S-IN jest wyposażony w 12 niezależnych portów przełączających. Zasilacz 28 V 3,4 A jest już dołączony do zestawu. Z tyłu obudowy znajduje się dodatkowe gniazdo DC, które obsługuje zasilanie 48-57 V (brak w zestawie, można je kupić osobno - kody produktów 48POW (1,46 A 70 W) i 48V2A96W (2 A 96 W)). CRS112-8P-4S-IN może zasilać urządzenia 802.3af/at, jeśli używane jest wejście 48-57 V DC (urządzenie automatycznie wykryje i zapewni prawidłowe zasilanie urządzeń). Maksymalny prąd wynosi 1 A na port, jeśli napięcie wejściowe wynosi 18-28 V, 450 mA, jeśli 48-57 V. Całkowity limit wynosi 2,8 A przy 24 V i 1,4 A przy 48-57 V. Wyjście PoE jest przekazywane przez piny trybu B 4,5 (+) i 7,8 (-)

Jest to zarządzalny switch Instalując zapewnie program Winbox masz możliwość po IP
    192.168.88.1 się z nim połączyć. Sprawdź jakie masz opcje zasilania POE.

Dodano po 21 [minuty]:

zappamietasz napisał:
    juz chyba wolę zakupić konwertery ATTA

ETH10-2wire-SET współpracuje z aktywnym PoE 802.3af/at is 48-57v
    Jeśli switch zasilasz zasilaczem dedykowanym 28 V, więc urządzenia podłączone do niego w standardzie 802.3af/at nie będą od razu włączane i obawiam się że będzie konieczne zakupienie odpowiedniego zasilacza. Podłączenie tylko zasilania 48 V+ wystarczy do zasilania urządzeń z pasywnym PoE i 802.3af/at. Nie ma raczej potrzeby wpinania obu zasilaczy.
  • #19 21569343
    panzewsi
    Poziom 24  
    zappamietasz napisał:
    >>21567505 Dziękuję bardzo za pomoc. Nie, żyły nie są skręcone.

Jak żyły nie są skręcone i kabel ma 20 m to nic z tego nie będzie, zostają konwertery ATTE.

Ircys napisał:
    rokbok napisał:

To nie tak.

2 wire, to skrót myślowy, który określa tylko sposób podłączenia.

To właśnie miałem na myśli.

gradek83 napisał:

zappamietasz napisał:
    juz chyba wolę zakupić konwertery ATTA

ETH10-2wire-SET współpracuje z aktywnym PoE 802.3af/at is 48-57v
    Jeśli switch zasilasz zasilaczem dedykowanym 28 V, więc urządzenia podłączone do niego w standardzie 802.3af/at nie będą od razu włączane i obawiam się że będzie konieczne zakupienie odpowiedniego zasilacza. Podłączenie tylko zasilania 48 V+ wystarczy do zasilania urządzeń z pasywnym PoE i 802.3af/at. Nie ma raczej potrzeby wpinania obu zasilaczy.

Te konwertery przekazują napięcie z wejścia na wyjście, można spróbować z tym zasilaczem co jest w komplecie, jak nie pójdzie to można kupić jakiś zasilacz na ok. 50V za kilkadziesiąt zł, ewentualnie może być jakiś zwykły switch i zasilacz/injector poe między switchem a domofonem.
  • #20 21569375
    zappamietasz
    Poziom 5  
    >>21569343 @gradek83 @panzewsi zasilacz mam 48 V 2,0 A, czyli rozumiem, że powinien udźwignąć

Dodano po 4 [minuty]:

panzewsi napisał:
    Natomiast ETH10-2wire-SET firmy ATTE za ok. 400 zł powinno bezproblemowo pójść (podłączałem domofon skrętkowy i kamery na ok. 100 m na starym takim kablu jak na zdjęciu i chodzi bezproblemowo kilka lat).

pytanie, czy w takim razie mając te 6 żył mogę zostawić sobie 1 parę na przyszłość, np. na jakiś beznapięciowy przekaźnik i na 2 parach zrobić 2-wire dla ATTE?

Dodano po 3 [minuty]:

A czy korzystając z ATTA mogę w ogrodzeniu, za konwerterem (przed wideodomofonem) zrobić jakieś rozgałęzienie do skrętki, aby mieć możliwość podłączenia jeszcze innego urządzenia poe, na przykład dodatkowej kamery? zakładam, że jednak kupię ten szybszy konwerter 100Mbps?

Dodano po 26 [minuty]:

panzewsi napisał:

ktos oferuje na Alledrogo model 100Mbps w dobrej cenie, 370zł, czy porwać się na ten szybszy? (transmiter-eth-2wire-set-100mbps-do-300m)
  • Pomocny post
    #21 21569406
    gradek83
    Poziom 43  
    >>21569375
    zappamietasz napisał:
    zasilacz mam 48 V 2,0 A, czyli rozumiem, że powinien udźwignąć

Czyli jest ok.
    zappamietasz napisał:
    pytanie, czy w takim razie mając te 6 żył mogę zostawić sobie 1 parę na przyszłość, np. na jakiś beznapięciowy przekaźnik i na 2 parach zrobić 2-wire dla ATTE?

Jeśli masz tylko 6 żył oraz switch i stację bramową z zasilaniem POE w standardzie 802.3af/at to zanim cokolwiek dokupisz sprawdź czy takie połączenie zadziała.

Czyli:
    1 - 802.3af - o mocy 15,4 W, mogący działać trybach: A, B
    2 - 802.3at - o mocy 30 W, mogący działać trybach: A, B

Schemat połączeń przewodów do zasilania PoE zgodnie ze standardem 802.3af/at, z oznaczeniami trybów A i B.

Zarób końcówki tak jak na zdjęciu:
    5 i 8 zostaw puste.

Schemat złącza RJ-45 pokazujący numery pinów, ich funkcje oraz kolory przewodów.

Jak możesz się zalogować do switcha to wejdź i sprawdź jakie masz tam opcje do wyboru dla konkretnego gniazda POE. Oraz czy można wybrać na sztywno prędkość 10Mbps.

zappamietasz napisał:
    ktos oferuje na Alledrogo model 100Mbps w dobrej cenie, 370zł, czy porwać się na ten szybszy? (transmiter-eth-2wire-set-100mbps-do-300m)

Na olx masz za 300zł ETH-2wire-SET LAN+PoE, 2 przewody, 100Mbps, do 300m - Atte

Do wyboru masz jeszcze BCS-x2W/IP10 to praktycznie to samo ale z logo BCS
    na alledrogo po 339zł

Nie mam doświadczenia z tym ETH-2wire-SET z tego co czytam i podają w instrukcji transmisja danych odbywa się "transmisja na poziomie 10Mbps do 1000m po żyłach przewodu UTP"
    Skrót UTP oznacza Unshielded Twisted Pair, czyli nieekranowana skrętka. A ty takowej nie masz.
    lecz czytając dalej mamy informację:

"Podczas podłączania odbiornika do ETH10-2wire-RX należy zwrócić szczególną uwagę na ustawienie zworek na urządzeniu.

W odróżnieniu do pozostałych modeli konwerterów 2wire pozwala uruchomić transmisję z prędkością 10Mbps na prostych nie skręcanych przewodach.
    Podane wartości przepustowości oraz odległości zostały podane dla pojedynczej pary żył przewodu UTP, w rzeczywistości mogą się one różnić zależnie od zastosowanego przewodu na torze 2wire.

Moduły łączymy parą przewodów przy pomocy złączy DATA, która przesyła zarówno dane, jak i zasilanie. Złącze POWER powinno być wykorzystywane jedynie do zasilania z zasilacza zewnętrznego."

W twoim przypadku o ile się nie mylę będzie praca w trybie 2

Tryb 2 - Na porcie RJ45 mamy zasilanie PoE równe napięciu ze złącza DATA

https://atte.pl/ETH10-2wire-SET

Schemat połączenia dwóch konwerterów ATTE ETH10-2wire-SET w trybie 2 do transmisji LAN i PoE przez 2 żyły na dystansie do 1000 m.

Dodano po 43 [minuty]:

zappamietasz napisał:
    A czy korzystając z ATTA mogę w ogrodzeniu, za konwerterem (przed wideodomofonem) zrobić jakieś rozgałęzienie do skrętki, aby mieć możliwość podłączenia jeszcze innego urządzenia poe, na przykład dodatkowej kamery? zakładam, że jednak kupię ten szybszy konwerter 100Mbps?

Teoretycznie wszystko będzie zależne od tego jak Ci się zestawią te konwertery adaptery. Chcąc zrobić to o czym mówisz to zapewne musiał byś kupić jeszcze Switch Atte 3-11A aktywne POE Ale na 100% nie powiem Ci czy to wszystko się ze sobą dogada.

Jak ten przewód poprowadziłeś w jakiejś rurze karbowanej może jest szansa jeszcze poprowadzić tam skrętkę albo do tego kabla przymocować skrętkę i nim poprowadzić ją zamiast tego przewodu to by ekonomicznie wyszło o wiele taniej.
  • Pomocny post
    #22 21569661
    panzewsi
    Poziom 24  
    zappamietasz napisał:
    >>21569343 @gradek83 @panzewsi zasilacz mam 48 V 2,0 A, czyli rozumiem, że powinien udźwignąć

Dodano po 4 [minuty]:

panzewsi napisał:

Powinno bezproblemowo pójść na 2 żyłach, pozostałe 4 możesz sobie zostawić w rezerwie.

zappamietasz napisał:
    >>21569343

Dodano po 26 [minuty]:

panzewsi napisał:

Jak pisał Kolega gradek83 możesz do tego konwertera podłączyć Switch Atte 3-11A albo xPoE-4-11A-HS albo jakiś inny podobny i myślę, że nie będzie problemów.
    Natomiast zarobić wtyczkę jak pisał Kolega gradek83w poście 21569406 na próbę możesz (też wcześniej o tym pisałem) ale na prostym kablu na 99% nie zadziała.
    Co do prędkości konwertera to ja na tym wolniejszym podłączyłem 3 kamery 2Mpx (po odpowiedniej konfiguracji) i jeszcze zostało z połowę wolnego pasma, ale od przybytku głowa nie boli.
    Jeszcze mała uwaga odnośnie kamery - Twój domofon prawie na pewno może udostępniać obraz ze swojej kamery dla np. rejestratora albo dla vlc jak zwykła kamera do monitoringu przez onvif albo rtsp, ale to sobie sprawdź, w każdym razie kiedyś z domofonu BCSa (dahuowskiego) tak podałem sygnał do rejestratora.
  • #23 21569834
    zappamietasz
    Poziom 5  
    gradek83 napisał:
    to zanim cokolwiek dokupisz sprawdź czy takie połączenie zadziała.

Dla jasności: to, co opisałeś poniżej, mam zrobić ze skrętką, czy tym przewodem 6 żył? Rozumiem, że każesz mi zostawić puste 5 i 8, czyli robię na tym przewodzie, co mam? Jutro to zrobię i dam znać.
    Dodam tylko, iż w tej chwili wideodomofon jest połączony ze switchem na biurku zwykłą skrętką i działa po PoE.
  • Pomocny post
    #24 21569843
    gradek83
    Poziom 43  
    Nasuwa się takie pytanie skoro System Dahua 2-Wire wykorzystuje dwa przewody do transmisji zarówno zasilania, jak i danych to czy przeszło by takie połączenie w którym od nadajnika ETH10-2wire-TX dwa przewody połączył by bezpośrednio do wejścia stacji bramowej? Ale znając życie to dogaduje się tylko między sobą nadajnik <-> odbiornik i co najwyżej mogło by tylko zasilanie działać.

Dodano po 3 [minuty]:

zappamietasz napisał:
    Dla jasności: to co opisałes poniżej mam zrobić ze skrętką, czy tym przewodem 6 zył? rozumiem, że każesz mi zostawić puste 5 i 8, czyli robię na tym przewodzie, co mam? Jutro to zrobię i dam znać.
    dodam tylko iż w tej chwili wideodomofon jest połaczony ze switchem na biurku zwykłą skrętką i działa po PoE.

Zrób zdjęcie żył tego przewodu 6 żyłowego albo jak jest to moze podaj też opis. Obstawiam że żyły są na tyle małe że wejdą w kanaliki we wtyczce. Tak chodzi o to abyś zarobił kabel 6 żyłowy we wtyczce 8 pinowej bez wspomnianych 2 pinów. Oba końce muszą się zgadzać kolejnością pinów.

Pamiętaj jeśli masz zarządzany switch jak już powyżej pisałem to jeśli port w switchu np nr 1 ustawisz tak aby miał sztywna przepustowość 10 Mbps to jest spore prawdopodobieństwo że Ci to zadziała. Ale musisz to sprawdzić.

Switch CRS112-8P-4S-IN działa pod systemem SwitchOS możesz ograniczyć prędkość portu fizycznego.
    Wejdź w: Interfaces > Ethernet
    Wybierz port (np. ether1) Lub jaki tam chcesz wykorzystać do tego połączenia.
    Kliknij „Settings” lub „Advanced”
    Wyłącz Auto Negotiation
    Speed ustaw na 10 Mbps
    i zaznacz Full Duplex
    i potwierdź OK.

Nie wiem jak to u Ciebie będzie wyglądać ale przykładowy widok.

Zrzut ekranu interfejsu ustawień switcha CRS112-8P-4S-IN w SwitchOS, pokazujący konfigurację portu Ethernet, wyłączoną auto-negocjację i ustawioną prędkość 100 Mbps Full Duplex.
  • #25 21569977
    panzewsi
    Poziom 24  
    gradek83 napisał:
    Nasuwa się takie pytanie skoro System Dahua 2-Wire wykorzystuje dwa przewody do transmisji zarówno zasilania, jak i danych to czy przeszło by takie połączenie w którym od nadajnika ETH10-2wire-TX dwa przewody połączył by bezpośrednio do wejścia stacji bramowej? Ale znając życie to dogaduje się tylko między sobą nadajnik <-> odbiornik i co najwyżej mogło by tylko zasilanie działać.

Obawiam się, że mimo, że korzystają z tych samych zer i jedynek, to jedno mówi po polsku, a drugie po chińsku. Poza tym domofon potrzebuje góra kilku Mb/s, a te konwertery oferują więcej i powiem jeszcze, że kiedyś miałem jednocześnie 10-ktę i 100-kę i się pomiędzy sobą nie dogadywały.
    Ale idea i wykonanie są świetne, bo zamiast pierniczyć się z małymi wtyczkami zwanymi rj45 i bardzo dziwnym rozplanowaniem ich pinów podłącza się na byle jakim kablu i teoretycznie jest w stanie przekazać sygnał na 1000 m.
    A z tym kablem Kolegi zappamietasz to jak ma ze 20m to sprawa jest po mojemu przegrana i jeszcze często takie kable mają średnicę 0,8mm, czyli nie wejdzie do wtyczki.
  • #26 21570001
    gradek83
    Poziom 43  
    panzewsi napisał:
    powiem jeszcze, że kiedyś miałem jednocześnie 10-ktę i 100-kę i się pomiędzy sobą nie dogadywały.

U kolegi ale na HIKU miał połączenie przez switch poe z domofonem przy bramie i wyświetlaczem w domu za cholerę nie chciało się połączyć a nie miał tego połączonego skrętką tylko jakimś przewodem wieloprzewodowym nie skrętką. Bawiłem się ustawieniami z godzinę i nic to nie dawało dopiero przełączenie w switchu na Extend Mode z sztywnym 10 Mbps pomogło jak ręką odjął. Tylko on miał z 10 metrów do bramki od switcha.
    panzewsi napisał:
    A z tym kablem Kolegi zappamietasz to jak ma ze 20m to sprawa jest po mojemu przegrana i jeszcze często takie kable mają średnicę 0,8mm, czyli nie wejdzie do wtyczki.

Nie wiem jaki ma przekrój jeśli będzie za gruby to może użyć wtyczek rj45 dla cat 6A-7 albo zarobić skrętką kawałek i połączyć żyły szybko złączkami żelowymi UY2.
  • #27 21570047
    jarekgol
    Poziom 40  
    panzewsi napisał:
    rj45 i bardzo dziwnym rozplanowaniem ich pinów

To rozplanowanie jest żebyś nie zepsuł za dużo jak pomylisz ethernet z kablem telefonicznym, przynajmniej historycznie, jak powszechne były 10 i 100Mb oraz telefony analogowe :)
    Co do zestawiania prędkości ethernetu, to są używane inne impulsy do negocjacji niż do właściwych danych i zgadza się, ustawienie na sztywno na marnych kablach potrafi pomóc. Jeszcze jest autokrosowanie, którego też historycznie nie było i duplexy, które niby widać we właściwościach, ale osobiście ciężko mi było wyłapać ich wpływ.
  • #28 21570133
    panzewsi
    Poziom 24  
    gradek83 napisał:
    panzewsi napisał:
    powiem jeszcze, że kiedyś miałem jednocześnie 10-ktę i 100-kę i się pomiędzy sobą nie dogadywały.

U kolegi ale na HIKU miał połączenie przez switch poe ze domofonem przy bramie i wyświetlaczem w domu za cholerę nie chciało się połączyć a nie miał tego połączonego skrętką tylko jakimś przewodem wielosiłowym nie skrętką bawiłem się ustawieniami z godzinę i nic to nie dawało dopiero przełączenie w switchu na Extend Mode z sztywnym 10 Mbps pomogło jak ręką odjął. tylko on miał z 10 metrów do bramki od switcha.
    panzewsi napisał:

Nie wiem jaki ma przekrój jeśli będzie za gruby to może użyć wtyczek rj45 dla cat 6A-7 albo zarobić skrętką kawałek i połączyć żyły szybko złączkami żelowymi UY2.

Kolego gradek83 z moich skromnych doświadczeń jak nie ma skrętki, to sprawa jest przegrana w tradycyjny sposób, ale kiedyś podłączałem nowy monitor od domofonu IP, gdzie kiedyś był stary analog i szedł do niego czterożyłowy kabel telefoniczny paręnaście metrów (był zakaz kucia w tym domu) i poszło na tym nawet POE i działa już z 5 lat, ale ten kabel był lekko skręcony. Inny przypadek - wezwali mnie bo nie działała kamera na słupie, więc ją zdjąłem i na krótko poszła. Więc zacząłem szukać w kablach. W skrzynce był sobie switch i do niego szły dobre, ziemne kable do kamer. Ale jakiś artysta plastyk ściągnął ponad 10 cm zewnętrznej warstwy z kabla i porozkręcał skrętki, pewnie żeby łatwiej było je zarobić? i to wystarczyło, żeby kamera przestała działać. Kabla było ze 30 m. Po właściwym zarobieniu wtyczek działa już kilka lat.
    Na dłuższym odcinku podobno wystarczy popsuć skręt na 1-2 cm żeby się chrzaniło.
    A z tym co piszesz o złączkach żelowych nawet nie ma co próbować, jeśli już to albo polutować zachowując skręty, albo grubszy kabel do jakiegoś gniazda nawet naściennego i z gniazda patchcord. Ja jak mam łączyć skrętki je lutuję i zabezpieczam i schodzi mi się z tym z godzinę.
    Jeszcze jest sprawa aktywnego poe, które potrafi być bardzo kapryśne jak wtyczka na zewnątrz dostanie wilgoci albo lekko zaśniedzieje. Dlatego coraz częściej zdarza mi się montować kamery zewnętrzne na switchach z pasywnym poe, które podają zasilanie na sztywno - często kamera po kilku latach nagle zdycha, a jak się ją na sztywno zasili to nagle ożywa.

jarekgol napisał:
    panzewsi napisał:
    rj45 i bardzo dziwnym rozplanowaniem ich pinów

To rozplanowanie jest żebyś nie zepsuł za dużo jak pomylisz ethernet z kablem telefonicznym, przynajmniej historycznie, jak powszechne były 10 i 100Mb oraz telefony analogowe :)

Osobiście bym tego, który wymyślił umieszczenie drugiej pary w 3 i 6 pinie w najlepszym przypadku powiesił za.... i zawsze na niego pomstuję jak zarabiam wtyczkę (Nie to, żebym nie potrafił, jak zarabiam żelowane, to robię to rękawicach, żeby się nie upaskudzić), ale jest to kompletny bezsens i strata czasu. Poza tym telefony były na wtyczkach 4 pinowych a isdn na 6 pinowych a wtyk który nazywamy rj45 naprawdę nazywa się 8p8c bo oryginalny rj45 minimalnie się od niego różni, także chyba trzeźwi nie byli jak to wymyślali.
  • #29 21570148
    jarekgol
    Poziom 40  
    Telefony były na 6p2c i właśnie te 2 środkowe miały się mijać z ethernetem. Bez problemu dało się taką 6p wetknąć w 8p. No i 4p też w gniazdo 6p wlazło.
    4 pinowe były przy słuchawkach. Co do ISDNu mam małe doświadczenie, ale tu piszą że używało 4 przewodów (za NT) https://en.wikipedia.org/wiki/ISDN dział "T interface", bo z miasta też przychodziło dwoma. Jakie były gniazda w telefonach biurkowych na ISDN to nie pamiętam.
  • #30 21570152
    panzewsi
    Poziom 24  
    jarekgol napisał:
    Telefony były na 6p2c i właśnie te 2 środkowe miały się mijać z ethernetem. Bez problemu dało się taką 6p wetknąć w 8p. No i 4p też w gniazdo 6p wlazło.
    4 pinowe były przy słuchawkach. Co do ISDNu mam małe doświadczenie, ale tu piszą że używało 4 przewodów (za NT) https://en.wikipedia.org/wiki/ISDN dział "T interface", bo z miasta też przychodziło dwoma. Jakie były gniazda w telefonach biurkowych na ISDN to nie pamiętam.

No cóż niech Ci będzie ale i tak mnie to nie pociesza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wideodomofonu IP Dahua VTO6222E-P, który jest urządzeniem 2-wire IP, do sieci Ethernet za pomocą przewodu 6-żyłowego zamiast standardowej skrętki. Użytkownik posiada switch Mikrotik CRS112-8P-4S-IN z funkcją PoE i chce uniknąć zakupu dedykowanych konwerterów Dahua lub ATTE ETH-2wire-A-SET ze względu na koszty. Wskazano, że standardowy Ethernet wymaga skrętki, a przewód 6-żyłowy bez skręcenia żył najprawdopodobniej nie zapewni stabilnej komunikacji, zwłaszcza na odcinku 15–20 m. Zalecane jest sprawdzenie fizycznej jakości kabla i poprawności zarobienia wtyczek RJ45, pozostawiając piny 5 i 8 puste, a także ustawienie portu switcha na stałą prędkość 10 Mbps i tryb Extend Mode, co może poprawić stabilność połączenia na nieidealnym kablu. Zasilanie PoE 802.3af/at (48 V) jest możliwe do wykorzystania, a zasilacz 48 V 2 A powinien wystarczyć. W przypadku uszkodzeń kabla lub braku skręcenia żył rekomendowane jest użycie konwerterów ETH-2wire-SET firmy ATTE, które umożliwiają transmisję Ethernet po dwóch przewodach i kosztują około 370–400 zł za parę. Konwertery te pozwalają także na rozgałęzienie sygnału i podłączenie dodatkowych urządzeń PoE, np. kamer. Ostatecznie autor potwierdził, że po odpowiednim zarobieniu kabla 6-żyłowego i konfiguracji switcha komunikacja wideodomofonu z panelem VTH działa poprawnie, mimo początkowych problemów z miernikiem i uszkodzeniem jednej żyły. Podkreślono, że kable bez skręcenia żył są problematyczne dla transmisji Ethernet i PoE, a jakość połączenia zależy od poprawnego zarobienia wtyczek i konfiguracji sprzętu sieciowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA