logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Ceraclass i Hansgrohe E Logis - niestabilna temperatura wody

magenta00 19 Sty 2024 08:55 273 4
REKLAMA
  • #1 20917154
    magenta00
    Poziom 2  
    Witam, od pewnego czasu mam problem z temperaturą wody pod prysznicem (raz ciepła, raz zimna). Miałem podejrzenie, że to wina kotła - Junkers Ceraclass. Przyjechał serwisant, sprawdził kocioł, podwyższył ciśnienie gazu i zmniejszył temperaturę wody na kotle do minimalnej. Zmiana dała efekt w stabilności pracy kotła przy ogrzewaniu, bo wcześniej co chwilę gasł. Niestety problem temperatury pod prysznicem pozostał. Gdy włączę mniejszy strumień wody - temperatura jest ok, przy maksymalnym strumieniu i ustawieniu uchwytu w lewo ta temperatura jest zimna lub letnia. W bateriach umywalki i zlewu tego problemu nie ma, jedyny problem to czas nagrzania wody przez kocioł. Bateria prysznicowa Hansgrohe E Logis - wcześniej nie było z nią problemu, mam ją 1,5 roku. Od czego zacząć sprawdzenie? Czy w ogóle bawić się w sprawdzanie. Niby na baterię jest gwarancja. Póki co przeczyściłem tę słuchawkę, było trochę kamienia na sitku przy łączeniu z wężem, ale to nic nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #2 20917515
    Marek39
    Poziom 22  
    Ocena: 153
    Odkręć baterię i zobacz czy są drożne sitka na wejściu do baterii jeśli są na początek
  • REKLAMA
  • #3 20922176
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Wyłacz-włącz. Pierwszy komunikat powinien pojawić się na wyświetlaczu No. Dalej trzeba sprawdzić czy nie ma "lewej wody" w baterii po zamknięciu dopływu zimnej wody do junkersa. Dalej należy sprawdzić stan wymiennika płytowego cw I czujnki cw. Dalej "widełki ciśnienia gazu na palniku min-max na cw. Dalej płyta główna a dokładniej zestaw serwisowy 449 (płyta+armatura gazowa).
  • REKLAMA
  • #4 20924023
    magenta00
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedzi, niestety nie znam się na tym, więc i tak bez ponownego serwisu pewnie się nie obędzie. Sitka przeczyszczone. Po wyłączeniu i właczeniu kotła na wyświetlaczu pojawia się No.
    Na chwilę obecną wygląda to tak, że odkręcam baterię prysznicową w lewo na średniociepłą wodę - przy niewielkim strumieniu zaczyna lecieć woda gorąca. Przy nieco większym strumieniu woda jest już dobra i leci cały czas taka sama, natomiast przy odkręceniu na strumień maksymalny woda już jest mocno letnia.

Wyłączyłem na kotle ogrzewanie i zostawiłem samą wodę min czyli 40stopni, a mam wrażenie jakby gorąca woda z prysznica, ale też z baterii umywalki, miała wyższą temperaturę.
  • #5 20925320
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Profilaktycznie warto wymienić czujnik cw. Częsta usterka przekłamuje bo jest zanurzony w wodzie i traci z czasem precyzję.
REKLAMA