logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego wyświetla się obcy numer przy połączeniu od znajomego?

explorer91 23 Sty 2024 11:03 2556 4
REKLAMA
  • #1 20924230
    explorer91
    Poziom 1  
    Witam.

Mam polski numer telefonu, z którego często korzystam za granicą. Od czasu do czasu zdarza się, że ktoś do mnie dzwoni i wyświetla się wtedy numer spoza UE lub zastrzeżony. Jak odbiorę to okazuje się, że to ktoś kogo znam i kogo numer w telefonie mam i powinien się wyświetlić. Jak nie odbiorę, a oddzwonię na ten numer spoza UE, który mi się wyświetla to jest połączenie, ale nie nikt nie odbiera.

Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje?
  • REKLAMA
  • #2 20924245
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Operatorzy korzystają z sieci pośrednich nieudolnie i z tego wychodzą takie kwiatki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20926896
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    >>20924245
    to nawet nie to, że jest to nie udolne, a nawet celowe. Robiłem dla takiego janusza biznesu, który poprostu sprzedawał międzynarodowy tranzyt połączeń ale bez używania poprawnego numeru osoby dzwoniącej tylko właśnie jakimś lokalnym danego kraju, sprzedawał to za mniej niż jeżeli miałoby być z poprawną prezentacją. Także to, że dzwoni inny numer to nic nadzwyczajnego
  • #5 20978046
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    przeqpiciel napisał:
    . Także to, że dzwoni inny numer to nic nadzwyczajnego

Niby nic, ale z racji różnego rodzaju scamów spoofingowych niedługo nędzie można za to iść siedzieć ;)

W niektórych krajach pewnie już można.

Coś w stylu - samochodowi w fabryce nabili jeden VIN a w trakcie eksploatacji się zmienił na inny ;)
REKLAMA