logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Hydro 4200 WRD 9-4KB po wyłączeniu wody wciąż świeci kontrolka płomienia

woycieh1 23 Sty 2024 15:09 4629 4
REKLAMA
  • #1 20924632
    woycieh1
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Proszę o pomoc z następującym problemem.
    Moja mam od niedawna ma piecyk Junkers 4200 WRD 9-4 i od czasu do czasu po wyłączeniu ciepłej wody wciąż świeci się kontrolka płomyka.
    Niestety ja tylko raz byłem na miejscu kiedy tak się stało, spojrzałem od spodu, ale nie widziałem, żeby płomyk się świecił, nie słyszałem też żadnego szumu spalania.
    Nie zdążyłem sprawdzić, czy licznik gazu idzie, co by oznaczało, że płomyk faktycznie się pali, kontrolka w międzyczasie zgasła.
    trwało to kilka minut i było po kilkuminutowym użyciu piecyka.
    Poprzednim razem kontrolka świeciła się znacznie dłużej, ok. 15minut, ale też piecyk był użytkowany ok. 15-20minut.
    Zanim przyjedzie serwis, bo wstępnie ma być dopiero za kilka dni, proszę o info, czy taki objaw może być niebezpieczny, czy raczej jest to jakiś błąd elektroniki?
    W instrukcji niestety nie znalazłem nic na ten temat.

Schemat połączeń piecyka Junkers 4200 WRD 9-4 z zaznaczoną kontrolką LED pracy palnika.
  • REKLAMA
  • #2 20925020
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Zakręć na moment dopływ gazu i sprawdź czy zgaśnie.... Może być błąd elektroniki, serwisant niech weźmie sterownik (usterka rzadka).
  • REKLAMA
  • #3 20930735
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    mnie sie zdarzyło ze nie domykał się elektroozaworek od świeczki i przepuszczał gaz i wogóe nie gasła. Oczyszczenie grzybka rozwiązało problem. Zrób jak proponuje serwisszulborski.pl jak nie zgaśnie to elektronika, jak zgaśnie to elektrozaworek.
  • REKLAMA
  • #4 21099079
    szymondrzewo2000
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam identyczny problem ale w junkersie WRD9-6 Hydro 4200. Piecyk został zamontowany w tamten piątek. Od wczoraj to się dzieje ale nie za każdym razem
  • #5 21354298
    vaclavek
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    witam.Mam podobny problem z zapalaniem się samoistnie płomienia swieczki przy wyłączonym piecyku. Jak rozwiązaliście panowie ten problem.
REKLAMA