logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Popularny standard w pilotach zdalnego sterowania

andrzejlisek 26 Sty 2024 04:21 327 3
REKLAMA
  • #1 20929188
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 709
    Jakiś czas temu posiadałem odtwarzacz w kształcie kasety podobny do tego:
    https://sklepwideo.pl/kaseta-mp3-digitapeadapter-dt-02-p-7182.html
    Na pierwszy rzut oka, mój odtwarzacz miał takie same rysunki i kolory na obudowie jak na zdjęciu, czy miał napis Technaxx to nie pamiętam.
    Pilot też był podobny, układ przycisków był podobny, o ile nie identyczny, różnił się kolorami, bo mój pilot był biały.

Posiadam oświetlenie LED ze sterownikiem o zmiennej temperaturze barwowej, tzn, że w taśmie są zamontowane diody ciepłobiałe i zimnobiałe i można sterować świeceniem osobno jednych i drugich. Sterownik jest wykonany na podobną modłę, co ten sterownik:
    https://www.oswietleniowy.pl/sterownik-led-rgb-p-1870.html
    Różni się tylko kolor przycisków, że zamiast kolorowych są bladoniebieskie i bladożółte, bo one ustawiają różne proporcje jasności dwóch serii diod. Zapewne ten sam producent robi też sterowniki RGB jak w linku, a piloty są identyczne, tylko różnią się nadrukiem.

Potem mam również sterownik RGB z pilotem takim samym, jak na tym zdjęciu:
    https://shop.hurt-mix.com.pl/sterowniki/87-st...do-ta%C5%9Bmy-led-12v-3x2a-5902216712270.html
    Pewnego razu zniszczyłem sterownik poprzez omyłkowe zasilenie zbyt wysokim napięciem. Kupiłem nowy sterownik o tej samej funkcjonalności, ale prawdopodobnie od innego producenta, bo piloty funkcjonalnie były takie same, ale po przyjrzeniu się były minimalne różnice wizualne, czyli trochę inne odcienie barwników, trochę inne czcionki napisów. Również tryby mrugania kolorów troszeczkę się różniły. Sama idea funkcji była taka sama, tylko troszeczkę szybciej lub wolniej mrugały przy tych samych ustawieniach. Jednak oba piloty prawidłowo współpracują z tym samym sterownikiem.

Posiadam też tuner telewizyjny Uclan Ustym 4K Pro. Gdy oglądałem telewizję przy włączonym oświetleniu LED o zmiennej temperaturze, zdarzało się, że przy zmianie kanału lub głośności, zmieniało się oświetlenie.

Zauważyłem, że wszystkie piloty są ze sobą kompatybilne w sensie, że pilot od dowolnego z wyżej wymienionych urządzeń może sterować każdym urządzeniem w tym znaczeniu, że oczywiście pilotem z mniejszą liczbą przycisków nie można korzystać ze wszystkich funkcji urządzenia wymagającego większego pilota.

Inaczej mówiąc, wygląda na to, że wszystkie cztery wymienione wyżej urządzenia wykorzystują ten sam standard sterowania pilotem.
    Jak się nazywa ten standard?
    Ile rzędów i kolumn przycisków jest maksymalnie przewidzianych w tym standardzie? Chodzi o to, że gdyby istniał pilot z maksymalną możliwą liczbą przycisków, to mógłbym tym samym pilotem wysterować wszystkie wymienione urządzenia i to bez przeprogramowywania pilota.

Poza tunerem, nawet pasował układ przycisków, czyli standard przewiduje macierz przycisków, a każdy pilot jest fragmentem tej macierzy. Tylko pytanie, jak nazywa się standard sterowania i jak duża może być ta macierz?
  • REKLAMA
  • #2 20929261
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    To prawdopodobnie standard https://pl.wikipedia.org/wiki/RC5_(RTV) :) albo jakiś pokrewny, jeśli temat Cię interesuje, polecam książkę "Mikrokontrolery w systemach zdalnego sterowania" Zbigniewa Hajduka, napisana w przystępny sposób chociaż też trochę technicznie, opisuje tajniki czego to się używa :)

Odnośnie macierzy przycisków w pilocie, najczęściej połączone są rzędy i kolumny. Przycisk zwiera jedno z drugim. Sterownik sprawdza stan naciśnięcia przez podawanie sygnału na rząd i odczyt czy pojawił się sygnał na kolumnie. Jeśli tak, wiadomo który przycisk został wciśnięty.
  • REKLAMA
  • #3 20929632
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 709
    hindoos napisał:
    Odnośnie macierzy przycisków w pilocie, najczęściej połączone są rzędy i kolumny.

W takim razie załóżmy, że to jest RC5 w oryginalnej postaci. Standard w pierwotnej wersji definiuje tylko możliwość ponumerowania 64 przycisków i adresów 32 urządzeń, nic więcej. Co do macierzy, to nie chodzi mi o konstrukcję samego pilota (choć opisana przez Ciebie jest najprostsza i ma sens) tylko o to, że numery przycisków to nie są po prostu numery. Jak wezmę pilot od MP3 (3*6) i od LED RGB (4*11) i ponumeruję przyciski po kolei (nawet bez znaczenia, czy w poziomie, czy w pionie) licząc od 0 i tak by były przypisane numery w RC5, to nijak nie będzie analogicznego układu przycisków.

Z tego, co zauważyłem, został przyjęty układ załóżmy 4*16, a w rozszerzonej wersji RC5 (przewidująca 128 przycisków) mógłby być układ 4*32 lub 8*16, a jak pilot jest mniejszy i np. ma 3 kolumny (bo wystarczy 12 przycisków), to robi się wycinek tego "standardowego" układu, a nie, ze pierwszy rząd to przyciski 0, 1, 2, drugi rząd to przyciski 3, 4, 5 itd. Stąd jest pytanie o wymiary pełnej macierzy.

BTW: RC5 ma też przewidziane wysyłanie adresu, tak samo nowszy RC6 też ma adres urządzenia, tylko nie wiadomo, dlaczego nikt z tego nie korzysta. Moim zdaniem, pole adresu służy do rozróżniania urządzeń będących obok siebie. Wystarczyłyby mikroprzełączniki DIP na każdym urządzeniu i każdym pilocie RC5/RC6 (nawet na pilocie dedykowanym do konkretnego urządzenia, bo mogą być obok siebie np. dwa telewizory, dwa sterowniki oświetlenia), wystarczyłoby ustawić różne adresy urządzeń i te same adresy w pilotach, dzięki czemu urządzenie zareaguje tylko na polecenia z pilota o tym samym adresie. Czy może adres służy do zupełnie czegoś innego niż rozróżnianie urządzeń wykorzystujących ten sam standard?
  • #4 20929710
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    andrzejlisek napisał:
    Stąd jest pytanie o wymiary pełnej macierzy.

Ale żadna macierz nie ma tu nic do gadania, po prostu każdy przycisk ma przypisany jakiś kod który generuje i za to odpowiada sterownik w pilocie; jak jest zaimplementowany to już osobna sprawa, może to być np. SC8521 Schemat obwodu z mikrokontrolerem SC8521 i przypisanymi przyciskami.
    który wysyła takie kody pod odpowiednimi przyciskami:
    Tabela binarna z formatem wyjściowym dla różnych klawiszy pilota.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć innego chipa który będzie miał np. funkcje stricte audio-video zgodnie z dokumentacją RC5 https://www.sbprojects.net/knowledge/ir/rc5.php
REKLAMA