logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI GT72S MS-1782: Wyczyścić BIOS czy szukać nowego przy wymianie chipsetu?

andrzejz78 01 Lut 2024 22:53 438 11
  • #1 20940304
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 109
    Jutro lub sobotę możliwe, że będę miał wymieniony chipset Intel C236
    Z tego, co wiem, potrzebny jest "czysty" BIOS lub BIOS "wyczyszczony", czyli gotowy do inicjacji z nowym chipsetem.

Lepiej wyczyścić region w oryginalnym (nigdy tego nie robiłem), czy szukać czystego?

Jeśli trzeba jakieś dane szczegółowe, to podam.

W tej kwestii jestem zielony więc proszę o wyrozumiałość ;)
  • #2 20940324
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Witaj.
    Jeśli będzie konieczność to lepiej wyczyścić Twój. Nie będzie trzeba przenosić danych DMI, LAN i licencji MS, jeśli jest obecna.
  • #3 20940432
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Czyli na oryginalnym będą problemy z bootowaniem laptopa
    Ale czy na obecnym da się odpalić laptop po zmianie chipsetu? Czytałem że tak tylko długo to trwa
    Chodzi o sprawdzenie czy płyta ruszy po wymianie chipsetu

Biosu nie zdążę przygotować a nie chcę tego robić na szybkiego Kilka lat się tym nie zajmowałem i muszę od nowa się uczyć Dobrze że jest sporo poradników to się temat ogarnie :)

A przy okazji Procedury POST nie da się jakoś przyśpieszyć albo i pominąć? Ja z tych niecierpliwych i trochę denerwuje mnie czekanie (z tym pominięciem to trochę żartem napisałem ale gdyby..... ;) )
  • #4 20940449
    dt1
    Admin grupy komputery
    Warto sprawdzić, czy będą potrzebne poprawki i poprawiać dopiero, jeśli się okaże, że czyszczenie ME jest niezbędne.
    Procedury POST nie da się pominąć.
  • #5 20940467
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ok dzięki
    Dam znać co wyszło z wymiany
  • #6 20943196
    czasnaczok
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    andrzejz78 napisał:
    Czyli na oryginalnym będą problemy z bootowaniem laptopa
    Ale czy na obecnym da się odpalić laptop po zmianie chipsetu? Czytałem że tak tylko długo to trwa
    Chodzi o sprawdzenie czy płyta ruszy po wymianie chipsetu

Czy wymiana będzie na fabrycznie nowy?

Jeśli używka, to na 100 procent płyta nie wstanie. A jeśli nowy (ze sprawdzonego źródła, a nie z aliexpress), to jest duża szansa, że nic więcej nie trzeba będzie robić.
  • #7 20943233
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Mało prawdopodobne że wstanie bo odwaliłem numer że wstyd pisać
    Padła akurat dziś elektronika w samochodzie i myśląc o module BSM bo jutro pilny wyjazd do Warszawy zacząłem odpalac płytę ..... z folią alu .......

Płyta główna z elementami elektronicznymi, miernik i folia aluminiowa

Nawet nie komentujcie bo już i tak mam dziś dosyć wrażeń

Edit

Zwarcie.na 3V SUS

Zwarcia na głównym nie było
    3.3V jest ale na pewno nie było inicjacji więc mam nadzieję ....
  • #9 20999477
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Jak długo może trwać próba zwarciowa?

To raczej tylko sztuka dla sztuki bo za dużo mi się zebrało innych spraw w jednym czasie......

Zwarcie na początku 3V SUS więc może być wszędzie
    Płyta gruba a tu gdzie to robię jest zimno . Wlutowalem się na wyjściu cewki i czekam
    Zasilacz na 3V a prąd do oporu Fakt że to hard core ale nie mam kiedy odpowiednio do tego podejś
    Nie całe 3W jest więc nie wiem kiedy coś się pokaże Tu mam tylko pod ręką IPA więc tylko tą metodą mogę próbować
    MSI GT72S MS-1782: Wyczyścić BIOS czy szukać nowego przy wymianie chipsetu?

MSI GT72S MS-1782: Wyczyścić BIOS czy szukać nowego przy wymianie chipsetu?

Jest sens trzymać tak do skutku na ograniczeniu prądu?
  • #10 20999586
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przy 2.5W podejrzewam, że płyta jest w stanie rozpraszać takie ilości ciepła na tyle skutecznie, że długie oczekiwanie nie ma większego sensu.

Możesz zamrażać niektóre partie płyty (są zamrażacze, można też skorzystać z butli sprężonego powietrza, po odwróceniu do góry dnem ładnie zamraża). Można punktowo zamrażać interesujące kawałki - psiknąć ~2 sekundy, płyta się pokryje szronem, jeśli coś się grzeje to szron się szybko roztapia w takim miejscu). Jeszcze lepiej jednak z termowizji skorzystać jednak.

Przydałby się boardview, ale chyba nie jest dostępny. Natomiast jest dostępny schemat, możesz szukać 3VSUS i badać wszystkie kondensatory na tej linii pod kątem zwarcia do masy oraz półprzewodniki zasilane z tej linii.
    Załączniki:
    • MSI MS-1782 - MS-17821 Schematic.pdf (2.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20999640
    andrzejz78
    Poziom 19  
    No właśnie za mała moc jest, ale czekam. Mam do niego dokumentację, tylko muszę sprawdzić wieczorem dokładnie. Akurat serię GT znałem na wylot, tylko to było kilka lat do tyłu, jak jeszcze istniało nhl.pl, ale to dawne czasy.

Teraz dawne hobby powróciło, ale wiedza o tych płytach zanikła.... Jestem za bardzo uparty i sentymentalny do pewnych rzeczy, i tak walczę 😁. Wieczorem rozłożę całą gałąź 3V SUS i trzeba będzie od końca odłączać to, co można. Myślę, że finalnie trzeba będzie inny zasilacz i coś musi się pokazać. Za blisko jest kbc i to mogło dostać, ale tego już nie będę ruszał. Jednocześnie szukam już innej płyty albo i laptopa podobnego do GT72 😉

Dodano po 7 [godzinach] 37 [minut]:

No i znalazłem przyczynę. Uporem maniaka poszedłem na całość, bo już za dużo czasu poszło na to. Dopiero ogniwo li-jon dało radę pokazać miejsce zwarcia. Narożnik chipsetu źle usiadł albo sam był uszkodzony. To już nie ma znaczenia. Satysfakcja taka, że wiem gdzie zwarcie, ale wróciłem do punktu wyjścia.

Oj głęboko się zastanowię, czy jest sens dalej walczyć 😁.

Szukam płyty, ale chyba prędzej kupię podobnego laptopa, byleby miał aktywną integrę, która da radę matrycy 4k i drugiego monitora. Co prawda i tak matryce ustawiam na full HD, ale ta moja idealnie się skaluje i ma piękny obraz. Takie zwykłe przyzwyczajenie, ale jestem bardzo uczulony na jakość obrazu.```
  • #12 21034614
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Płyta idzie nad części lub jak kto woli w całość po taniości

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę chipsetu Intel C236 w laptopie MSI GT72S MS-1782 i zastanawia się, czy lepiej wyczyścić oryginalny BIOS, czy poszukać czystego BIOS-u. Odpowiedzi sugerują, że czyszczenie oryginalnego BIOS-u może być korzystne, aby uniknąć przenoszenia danych DMI, LAN i licencji MS. Użytkownik obawia się problemów z bootowaniem po wymianie chipsetu, a także pyta o możliwość przyspieszenia procedur POST. W dyskusji poruszono również kwestie związane z używanym chipsetem oraz potencjalnymi problemami z płytą główną, w tym zwarciami. Użytkownik dzieli się doświadczeniami związanymi z naprawą płyty oraz poszukiwaniem nowego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA