Witam. Chcę zrobić monitor napięcia na ogniwa akumulatora li-ion. Co zamierzam zrobić? Zamierzam użyć ESP8266 i multipleksera CD74HC4067, aby za pomocą ESP i biblioteki Blink wyświetlać napięcie na poszczególnych sekcjach akumulatora 7S li-ion. Jednak nie wiem, jak podłączyć ten multiplekser analogowy. Podłączyłem go tak, że podłączyłem wspólny minus z monitorowanym akumulatorem, a następnie kolejno podłączyłem kable plusowe do wyjść multipleksera. Niestety, multiplekser zaczął się grzać i się spalił, ponieważ nie wyświetla już swojego adresu na porcie szeregowym, czyli nie jest go widać. Czy mógłby mi ktoś doradzić, jak go poprawnie podłączyć? Zapytałem już sztuczną inteligencję, ale niestety nie jest w stanie pokonać naturalnej głupoty.
Powinieneś wstawić dzielniki napięcia, tak by w max V nie przekroczył napięcia 3.3V dla ESP, ten multiplexer spokojnie wytrzyma 5V, ale dla ESP to już za dużo. Drugim ograniczeniem jest nieprzekraczanie Vcc, jak jakiś uC możesz zasilać od np. 2-5.5V to też nie można mu podawać sygnałów 5V gdy się go zasila z 2V, tak samo napięć ujemnych, czyli bezpiecznie jest od GND do VCC. Jak zajrzysz do pdf tego multiplexera to też zauważysz, że ma podane napięcie zasilania 2-6V, a sygnały już w formie 0-Vcc.
Sorki ale nie bardzo rozumiem czy nie wystarczy jeden dzielnik napięcia na wyjsciu sygnału z multiplexa do ESP 8266? Po co stosować dzielnik na kazdym kanale multiplexa skoro on działa do 6v a napiecie na sekcji nie przekroczy 4,2v? Chyba że czegoś nie rozumiem. Rozumiem to tak że ten mulitplexer jest takim przełacznikiem który przełacza napiecie z kazdego kanału na tysieczne sekundy w tym czasie ESP mierzy to napięcie i przełacza na kolejny kanał jesli by tak bylo to wystarczył by jeden dzielnik na wejsciu do ESP.
A napięcie akumulatora to ile ?
Dzielniki na wejściu multilpleksera bo inaczej scalak wyparuje .
Na każdej nodze multipleksera nie może być więcej niż VCC (5V).
.....podłaczyłem tak że dałem wspólny minus z monitorowanym akumulatorem i potem kolejno kabelki plusowe do wyjść multiplexera i multiplexer zaczął się grzać i się zjarał ....
Jeżeli wszystko podłączyłeś dokładnie jak w opisie wyżej, to reakcja układu była absolutnie poprawna!
Mógłbyś szukać błędu gdyby się nie spalił !
Czy zauważyłeś że chcesz mierzyć napięcia w różnych punktach szeregowo połączonych cells (ogniw) względem jednego punktu odniesienia GND (-)?
Za każdym kolejnym odczepem masz sumaryczną wartość napięć z poprzednich ogniw ‘łańcucha’, co w efekcie na ostatnim odczepie możesz spodziewać się napięcia rzędu 25V. Jak te wartości napięć mają się do ograniczeń precyzowanych w datasheet multiplexera a także układu w sekcji pomiaru analogowego?
Do takiego experymentu możesz rozważyć zastosowanie układu/systemu jak niżęj:
Załapałem o co chodzi. Widzę to tak, że na każdym z siedmiu pinów muszę zrobić dzielnik napięcia na pierwszym z napięcie 4,2 do napiecia 3,3, na drugim z 8,4 do 3,3 na trzecim z 12,6 do 3,3....itd i w kodzie umieścić możliwość kalibracji każdego pinu wtedy ma to szansę działać ?
Załapałem o co chodzi. Widzę to tak, że na każdym z siedmiu pinów muszę zrobić dzielnik napięcia na pierwszym z napięcie 4,2 do napięcia 3,3, na drugim z 8,4 do 3,3 na trzecim z 12,6 do 3,3....itd i w kodzie umieścić możliwość kalibracji każdego pinu wtedy ma to szansę działać ?
Nie sądzę, abyś tą metodą otrzymał jakiś realny rezultat odzwierciedlający rzeczywiste napięcia na poszczególnych ogniwach (cells). Wszystkie ogniwa 'poniżej' mierzonego będą miały wpływ na pomiar. Ponadto zgubisz się z rachunkami co do wartości rezystorów w dzielnikach; dopasowaniu napięć do niestandardowych wartości w projektowanym systemie (3.3V), gdzie mierzone jest w zakresie około 4.2V.
Zginiesz(!) w procesie kalibracji...
Potrzebujesz odseparować/wydzielić elektrycznie każde ogniwo i z niego tylko brać pomiar napięcia do analizy!
Możesz to zrobić w relatywnie 'prosty' (?) sposób.
Zamiast tych dzielników napięcia zastosuj wzmacniacze operacyjne w konfiguracji różnicowej.
Przykładowy układ dla 4-ch ogniw wyglądałby jak niżej:
Ten sam układ z zastosowaniem wzmacniaczy różnicowych:
Twój układ zawiera siedem ogniw, więc potrzebowałby rozbudowy o następne 3 kaskady wzmacniaczy, co w pewnym sensie komplikuje układ wymagający wzmacniaczy o podwyższonym napięciu pracy do ponad 30V. Nie wszystkie Op-amp tolerują ten poziom napięcia pracy.
Potrzebowałbyś zastosować 6 takich wzmacniaczy w całym układzie.
Wzmacniacz OPA2197 (dual) i OPA4197 (quad) akceptują napięcia w zakresie do 36V.
Z jakiego powodu wybrałeś płytkę ESP8266? Ten wybór w żaden sposób nie pasuje do twojego projektu. Jeden problem (napięcie pracy poniżej napięcia ogniw; już wspomniałem wyżej), drugi to: multiplexing pomiarów analogowych na jednym wejściu.
Dlaczego nie zastosujesz na przykład Arduino NANO? Masz tam dostateczną ilość pinów z wejściami analogowymi, które z łatwością możesz przełączać bez dodatkowego sprzętu.
Powrócę do mojej poprzedniej sugestii gotowego układu, którego w zasadzie nie miałem w rękach i go nie znam...
Może jednak warto byłoby zainteresować się nim. Może on już zawiera to, co chcemy budować?
Problem w tym, że trzeba by zaryzykować i go kupić, następnie 'zaglądnąć' co jest wewnątrz i jak to ewentualnie zaadaptować do projektu?
https://www.aliexpress.com/item/1005006004924...mp;utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A Kto to miałby zrobić???
✨ Użytkownik planuje monitorować napięcie ogniw akumulatora Li-ion 7S za pomocą ESP8266 i multipleksera CD74HC4067. Napotkał problem z podłączeniem, który spowodował uszkodzenie multipleksera. Odpowiedzi wskazują, że napięcia wejściowe nie mogą przekraczać napięcia zasilania układu, a dla ESP8266 maksymalne napięcie to 3.3V. Zaleca się stosowanie dzielników napięcia na każdym kanale multipleksera, aby nie przekroczyć wartości Vcc. Użytkownik zrozumiał, że musi zastosować dzielniki napięcia dla każdego z siedmiu pinów, aby dostosować napięcia do poziomu 3.3V. Alternatywnie, sugerowane jest użycie wzmacniaczy operacyjnych w konfiguracji różnicowej dla lepszej separacji pomiarów napięcia z ogniw. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.