logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić ciśnienie gazu w Vaillant TurboMax VUW 242/2-5 R3?

daniel.log 03 Lut 2024 20:56 1068 10
REKLAMA
  • #1 20943383
    daniel.log
    Poziom 10  
    Vaillant TurboMax VUW 242/2-5 R3 jak sprawdzić ustawienie ciśnienia gazu

Dodano po 19 [minuty]:

Zmierzyłem zużycie gazu wg licznika, w trybie kominiarza. Wynik: 0.045 m3/min przy 24 kW. Mieści się w normie? Kocioł głośno pracuje, mimo że wszystko wyczyszczone i sprawdzone, wiele elementów wymienionych na nowe (jedynie płyta główna i wymiennik pierwotny są stare). d.37 prąd modulatora zadany wskazuje, ale rzeczywistego prądu pod d.45 już nie pokazuje na wyświetlaczu??? No i d.0??? Wszędzie czytam, że ten parametr ustawia się od 0 do 15 (9-24 kW), ale u mnie zakres jest od 0 do 30 i nie wiem, czy maksymalna moc to ustawienie 15 czy 24 dla d.0. Może ktoś mi to wyjaśnić?
  • REKLAMA
  • #2 20945018
    damian5602
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Żeby sprawdzić ciśnienie gazu trzeba podłączyć manometr. Jeżeli czytasz instrukcję kotła to tam jest napisane jak zmierzyć ciśnienie gazu.

Głośno pracuje? Jaki to dźwięk?
    Jak było ustawione D.0?

Po co tyle znaków zapytania?

Jeżeli chodzi o zużycie gazu, to przelicz sobie m3/min na m3/h i przelicz na kwh
  • #3 20945468
    daniel.log
    Poziom 10  

Rozumiem kwestie sprawdzenia i regulacji ciśnienia gazu, min i max moc, ale wymienione mam: zawór trójdrożny, pompa obiegowa, naczynie przeponowe, wymiennik wtórny, wentylator, kocioł wyczyszczony i instalacja CO przepłukana po 4 dniach pracy z Fernox F8. Wymiennik pierwotny jutro przyjdzie z Vaillanta, bo mój mimo chemii ma nadal opory na przepływie... piec jak dudnił, tak dudni, komora drży i odpala z lekkim wybuchem. Przygoda zaczęła się od nagłego wyłączania się grzania wody, a potem wyłączania awaryjnego f.24. Z serwisu zrezygnowałem, bo nie zdiagnozowali dziurawego naczynia przeponowego i zakamienionej pompy obiegowej i zaworu trójdrożnego... co było przyczyną pierwotną? Może zamulona instalacja, a może słaba pompa i cały układ wreszcie odmówił współpracy. Zanim założę nowy wymiennik pierwotny, chcę sprawdzić działanie zespołu gazowego. Jedna z metod sprawdzenia to pojemnościowa, bo nie mam U-rurki. Na forum piszą, że dla d.0 regulacja jest w zakresie 0-15, a u mnie jest 0-30, więc pomiar wg licznika robiłem dla d.0 na 0 i 30 - kocioł i tak pracuje w swoim min i max zakresie mocy 9 i 24 kW. Stąd moje pytanie, czy ilość gazu wg licznika, min 0,025 i max 0,045 m3/min, mieści się w normie, czy wymaga regulacji ciśnienia. Płomień przy większej mocy mocno drży i huczy, nawet po zamknięciu komory. Chyba że znajdzie się ktoś kompetentny z Opola i pomoże.

• REKLAMA
  • #4 20945576
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Podstawową czynnością jest pomiar ciśnienia gazu dochodzącego do kotła powinno być w przedziale 16-25mbar. Następną czynnością jest ustawienie na zespole gazowym mocy startowej 1,9mbar (8,9kW dla TurboMax VUW 242/2-5 R3) i mocy maksymalnej 9,8mbar ( 24kW dla TurboMax VUW 242/2-5 R3) Serwisant dysponuje odpowiednim urządzeniem do ustawień i powinien to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 20945762
    daniel.log
    Poziom 10  
    Po 16 latach bezawaryjnej pracy, bez napraw i regulacji, mógł się już rozregulować zespół gazowy?
  • #6 20946042
    damian5602
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Proponuję jak poprzednik, sprawdzić ciśnienie dynamiczne oraz ustawione ciśnienie na dyszach. Falowanie może być również spowodowane niepoprawną pracą reduktora.
  • REKLAMA
  • #7 20948548
    daniel.log
    Poziom 10  
    Właśnie próbuję umówić jakiś termin. Skąd taka niechęć serwisantów do prostej regulacji?
    Jeszcze profilaktycznie przeczyściłem komin - osad w rurze spalinowej jakby biały gips. To norma czy też świadczy to o jakości gazu lub jego spalania.
    Wiecie może jak ustawić kryzę wentylatora? Mam nowy wentylator do tego 2 m prostego komina i założyłem starą kryzę (ustawiona na „D” czyli dwie blaszki wyłamane). Na nowej kryzie ze wszystkimi blaszkami testowałem kocioł i nie było błędu złego ciągu lub przegrzania. W zestawie wentylatora była tylko kartka z instrukcją obrazkową regulacji kryzy A,B, C, D poprzez wyłamanie blaszek lecz bez objaśnienia jak regulować ją do długości komina. Na forum nie znalazłem wyjaśnienia.
    I chyba ostatnie pytanie: zanim założę nowy wymiennik pierwotny chcę sprawdzić ciśnienie gazu, jeszcze raz przeczyścić instalację Fernox F8, przepłukać instalację i założyć separator Fernox TF-1 TOTAL FILTER + Fernox F9 - czy to dobry kierunek?
    (Już dwa razy, po 3-4 dni pracy w normalnym trybie, płukałem instalację chemią, a wodą z sieci, dodatkowo każdy kaloryfer osobno lecz nadal w ostatnich trzech z dziewięciu kaloryferów, dolne ich części bardzo wolno się nagrzewają.

I tak już jest sukces bo teraz przy nastawię „0” na d.0 bez problemu trzyma w mieszkaniu 22 st. i brak błędów :)
  • #8 20948667
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    daniel.log napisał:
    Wiecie może jak ustawić kryzę wentylatora? Mam nowy wentylator do tego 2 m prostego komina i założyłem starą kryzę (ustawiona na „D” czyli dwie blaszki wyłamane). Na nowej kryzie ze wszystkimi blaszkami testowałem kocioł i nie było błędu złego ciągu lub przegrzania

Inny kocioł. U mnie immergas 2f 24kW. Rura spalinowa ta z wkładem rura w rurę dł około 1m przez ścianę.
    Pseudo serwisant skasował kasę i coś nagrzewał. Kocioł źle pracował, serwisant w dodatku nawet nie wyczyścił komory spalania twierdząc że kocił ma 22 lata i może tego uszczelka nie przeżyć a nowej nie ma w aucie. Niby taki zużyty kocioł to on proponuje wymienić bo stary ,przepracowany itp. Skasował 500zł plus 75 za dojazd. Mało co nie dostał na koniec kopa w tylne części ciała.
    Dodam że kocioł przez te 22 lata przepuścił łącznie z mała płyta gazową w piwnicy przez licznik tylko 450m3 to tyle ile teraz przepala w ciągu 1.5 miesiąca pracy w ogrzewaniu. (poprzedni właściciel nie używał)
    Objawy po grzebaniu pseudo wymieniacza.
    Dosłownie pierdzenie w rurę podczas zapalania kotła i podczas pracy. a przy gaszeniu nawet strzelanie w komin.
    Zamówiony inny serwisant.
    Ostrzeżony o tym że może być dokonany lincz. Wpadł powiedział że kocioł w dobrej kondycji wygląda jak nowy, poczyścił komorę, stara uszczelka była cacy ale dał nową skasował 200zł Przeprosił za partacza po fachu.

I najważniejsze ustawił odpowiednie obroty wentylatora - u mnie elektroniczna regulacja. ponoć było za mało.

Warto zobaczyć to bo piszesz że nowy wentylator i problemy z kryzą.
    Pozdrawiam. I wara wam partacze za kasę!
  • #9 20948790
    daniel.log
    Poziom 10  
    Nie mam pojęcia czy turbomax-y mają regulację prędkości wentylatora, na logikę to przy modulacji palnika i zmianie mocy 9-24 KW wymiana spaliny/powietrze powinna być różna. Brak jednak info w necie w tym temacie. Problemy z piecem zaczęły się wraz z awanturą o gaz z Rosji. Ciekawa zbieżność czasu?!
    Może ktoś otrzaskany w temacie coś podpowie?
  • #10 20948989
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    @daniel.log Z doświadczenia wiem, że fernox F8 może się okazać za słaby do mocno zanieczyszczonej instalacji. Przy mocno zanieczyszczonej instalacji moc F8 bardzo szybko maleje. Ja w pierwszej kolejności wykonuję odszlamianie płukanie instalacji sprężarką Rothenberger Roplus edm daje mi to możliwość usunięcia dużej ilości zanieczyszczeń bez użycia chemii. Następnym etapem jest zamontowanie na powrocie przed kotłem filtra magnetycznego np Fernox TF1 o dodanie clenera F8 i pozostawienie go na około 7 dni na pracującej instalacji na minimum 50'C wszystkie grzejniki otwarte na max. Po upływie 7 dni płukanie całości sprężarką Rothenberger Roplus edm. Po takim zabiegu większość instalacji jest czysta ale zdarza się, że trzeba przeprowadzić czyszczenie zasadnicze z użyciem pompy czyszczącej i ponowne użycie chemii Fernox DS40 wtedy do tego etapu używam pompy Fernox MkIII (zmienne kierunki czyszczenia w prawo i w lewo) i filtra FERNOX Powerflushing Filter króra usunie pozostały kamień, czarny szlam i inne osady. Po zakończeniu procesu czyszczenia neutralizacja DS40, płukanie instalacji i zabezpieczenia inhibitorem korozji.
  • #11 20949086
    daniel.log
    Poziom 10  
    OK rozumiem. A jest ktoś z okolicy Opola z dobrym sprzętem do płukania CO?

Podsumowanie tematu

✨ Aby sprawdzić ciśnienie gazu w kotle Vaillant TurboMax VUW 242/2-5 R3, należy podłączyć manometr i upewnić się, że ciśnienie mieści się w przedziale 16-25 mbar. Ustawienia mocy startowej powinny wynosić 1,9 mbar (8,9 kW), a maksymalnej 9,8 mbar (24 kW). Użytkownicy zgłaszają problemy z głośną pracą kotła, co może być spowodowane niewłaściwą regulacją ciśnienia lub zanieczyszczeniem instalacji. Wskazówki dotyczące czyszczenia instalacji obejmują użycie chemii Fernox oraz filtrów magnetycznych. W przypadku problemów z wentylatorem, zaleca się sprawdzenie ustawienia kryzy wentylatora oraz ciśnienia dynamicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA