logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór UPS: Inwerton, Qoltec 50717, Volt - opinie, hałas wentylatora

Kropek3 04 Lut 2024 10:50 1707 3
REKLAMA
  • #1 20943968
    Kropek3
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Prośba w wyborze zasilacza UPS. Znalazłem kilka urządzeń, które mają służyć do awaryjnego zasilania w domu na wypadek braku energii elektrycznej.
    Wybrałem takie, które nie będą kosztowały miliona monet, a mają być funkcjonalne i jak najbardziej nowoczesne.

Pierwszym jest Zasilacz UPS Inwerton Polska Protector Sinus 1000 Pro 1000 VA 700 W
    https://allegro.pl/oferta/zasilanie-awaryjne-co-ups-protector-sinus-1000w-pro-12v-14019925084
    Drugim jaki znalazłem w podobnej cenie i wyposażeniu jest - Zasilacz UPS Qoltec 50717 1000 VA 700 W
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-awaryjny-q...-pieca-ups-1000w-stala-faza-02855-13289572928
    Ostatni wybór padł na - Zasilacz UPS Volt Polska 3SP091012E 1000 VA 700 W
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-awaryjny-volt-sinuspro-1000e-12v-700w-13111869344

Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Dodam tylko, że najbardziej podoba mi się UPS Qoltec 50717 z tym, że jest jedno ale, komentarz jedyny zresztą znaleziony w internecie - Pozytywny całokształt psuje styl pracy wentylatora, po prostu wku...ia! BARDZO głośny wentylator niczym startujący odrzutowiec, jakby tego było mało to włącza się cyklicznie co minutę na 5 sekund niezależnie od tego czy pracuje z obciążeniem czy bez, ładuje czy nie ładuje akumulator, nieważne co robi to wentylator przez 24h roznosi hałas po całym domu. Wykluczone zastosowanie UPSa w pomieszczeniach w pobliżu których przebywają ludzie, idzie szału dostać....

Sprawdziłem u źródła (dystrybutor) i faktycznie tak jest, niestety. Nie wiem, jak jest to możliwe żeby producent dał taką plamę, a jednak. Szkoda, bo parametry ma naprawdę dobre.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za przeczytanie moich wypocin i za poświęcony czas.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20944411
    mikol11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Niewiele można pomóc bez testowego sprawdzenia i porównania parametrów tych urządzeń, a papier (chiński) wiele przyjmie, jeśli chodzi o podawane przez producenta dane.
    Z doświadczenia wiem, ze nie są to urządzenia ciche. Raczej stawia się je w kotłowni, czy innym pomieszczeniu technicznym niż koło sprzętu HiFi. W czasie pracy z baterii i w czasie jej ładowania wszystkie podobnie hałasują. Moja rada to postawienie urządzenia w chłodnym kącie z dobrą wentylacją i za dźwiękochłonną zasłoną.
    Urządzenie 1 i 2 mają podane takie same poziomy hałasu w odległości 1m przy pełnym obciążeniu: <56dB. Dla urządzenia 3 nie znalazłem tego parametru. Patrząc na zdjęcia urządzeń, wentylatory są raczej takiej samej wielkości, choć dla urządzenia 1 w opisie jest informacja, że to wentylator wolnoobrotowy, może być małą nadzieją na cichszą pracę.
    Częstotliwość załączania się wentylatora w czasie pracy sieciowej zależy od zadanych fabrycznie wartości granicznych temperatury wewnętrznej i poziomu rozładowania akumulatora. Kluczowe tu są, niestety nieznane, progi: temperatury załączenia wentylatora oraz napięcia akumulatora załączającego ładowarkę.
    Urządzenie 2 i 3 w Twoim wyborze ma prawdopodobnie taki sam inwerter, patrząc na parametry elektryczne. Jeśli powstały w tej samej fabryce, to możliwe, że kontroler sterujący będzie tak samo zaprogramowany, więc tryb pracy wentylatora obu urządzeń będzie podobny.
    Widoczną różnicą są maksymalne prądy ładowania akumulatora. Firma Q... podaje jedną wartość 13A, urządzenie firmy V... ma przełącznik max. prądu ładowania 10A/5A. Firma I... nie podaje max prądu ładowanie, ale jest informacja o "3 stopniowej inteligentnej" ładowarce. Może to wpływać na temperaturę w obudowie w czasie ładowania.
    Pozostają jeszcze pytania do wsparcia technicznego dystrybutorów o możliwość zmiany ustawień parametrów ładowania, ale spodziewałbym się odpowiedzi, że nie mają na to wpływu.
    Za dużo "może" w powyższym porównaniu nie daje jasnej odpowiedzi, ale może choć trochę pomoże w wyborze.
  • REKLAMA
  • #3 20944642
    Kropek3
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Dziękuję za odpowiedź. Natomiast co do kwestii samego hałasu, to jestem świadomy, że nie są to urządzenia ciche, ale specjalnie nie biorę tego pod uwagę, bo urządzenie będzie stało za ścianą w pomieszczeniu gospodarczym. Jednak w Qoltec-u producent się nie popisał skoro wentylator pracuje czy trzeba czy nie cyklicznie co minutę/5 sekund, masakra, chociaż samo urządzenie najbardziej mi z tych trzech podpasowało, a przy tym ma bardzo dobrą cenę.
    Trzeba też dodać, że może pracować bez dołączonego akumulatora jako stabilizator napięcia! Inni nie wspominają o takiej możliwości.

Jeżeli chodzi o ładowanie, to tylko teoretycznie wiem na czym może polegać to "inteligentne" ładowanie i nie wiem czy jest ono na tyle bezpieczne, że przedwcześnie nie "wykończy" akumulatora. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór ręczny 5A lub 10A jednak, nie można mieć wszystkiego.

Kolejną sprawą o której nie wspomniałem jest to, że w UPS Inwerton Polska przewody do akumulatora są dokręcane i można je sobie wymienić na "porządniejsze" miły dodatek.

Pozostaje jeszcze kwestia tzw. stałej fazy. Posiadają ją wszystkie urządzenia, ale nikt nie podaje po której stronie ona się znajduje lewej czy prawej, a dla mnie jest to istotne, bo mój kocioł Termet musi mieć z prawej strony.

Szkoda, bardzo szkoda, że ten Qoltec strzelił takiego "babola" z pracą wentylatora. Być może warto by było pomimo tego się na niego zdecydować? Nie wiem.
  • #4 20945829
    mikol11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Może z urządzeniem firmy Q nie jest tak źle. Piszący opinię nie podał w jakiej temp. otoczenia to pracuje.
    Na grzanie się urządzenia mają wpływ:
    - napięcie na wejściu, stabilizator AVR musi utrzymać zadane 230V (przy okazji wszystkie 3 urządzenia mają AVR),
    - różnica pomiędzy napięciami startu ładowania i napięciem naładowanego akumulatora, jeśli jest niewielka, będzie częściej uruchamiać ładowanie.
    Niższa temperatura załączenia wentylatora jest bezpieczniejsza dla serwisu. Tańsza jest wymiana zatartego wentylatora niż naprawa/wymiana przegrzanej elektroniki. Producent dmucha na zimne.

Odnośnie innych, niż fabryczne, przewodów akumulatora musisz pamiętać, że:
    - przy pełnym obciążeniu UPS z baterii popłynie w nich prąd ~90A przez ok godzinę dla akumulatora 100Ah,
    - przy dłuższych przewodach należy brać pod uwagę spadek napięcia zależny od obciążenia, ich przekroju i długości. Przy dużym spadku napięcia automatyka urządzenia zobaczy niższe napięcie akumulatora i wcześniej (niż potrzeba) wyłączy się w czasie pracy na baterii, by oszczędzać akumulator.

Odnośnie fazy w gniazdku, nad tym głowią się doświadczeni elektrycy:
    http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=13321
    Zmierzyłem napięcia w gnieździe podobnego do UPS V... urządzenia:
    - przy pracy sieciowej faza jest z lewej strony gniazda (bolec PE u góry), napięcia mierzone do bolca PE z lewego styku Ul ~230V, z prawego styku Up ~0V,
    - przy pracy bateryjnej, napięcia mierzone do bolca PE z lewego styku Ul ~140V, z prawego styku Up ~90V.
REKLAMA