logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór zestawu do zasilania elektroniki: Inwestor PROTECTOR SINUS 1000 czy Volt Sinus Pro 500E?

dawid810909 12 Sty 2025 09:01 603 6
REKLAMA
  • #1 21388978
    dawid810909
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Który zestaw lepiej sprawdzi się do zasilania delikatnej elektroniki, jak komputer, telewizor itp.:
    - Inwestor PROTECTOR SINUS 1000 AGM 100Ah
    czy:
    - Volt Sinus Pro 500E 500 VA/350 W akumulator Volt VRLA AGM 12 V 100 Ah
    Zakresy napięć w Inwestorze Protektor wydają mi się bardziej bezpieczne 230 /- 10% (207-253 V) niż w Sinus PRO (140-275 V), ale generalnie jestem zielony w tym temacie.
    Jak by sytuacja wyglądała przy podpięciu takich zestawów pod agregat prądotwórczy wyposażony w regulator AVR?
    AI: Jakie jest całkowite zapotrzebowanie na moc urządzeń, które planujesz zasilać za pomocą wybranego zestawu?
    200-300 W
    AI: Jakie są specyfikacje agregatu prądotwórczego z regulatorem AVR, którego planujesz używać?
    wytwarzany prąd: 230 V / 50 Hz
    maks. moc AC: 3.8 kW
    moc stała AC: 3.3 kW
    gniazdo wyjścia AC: 230 V/50 Hz
    gniazdo wyjścia DC: 12 V 8.3 A x 1
    wbudowany AVR
  • REKLAMA
  • #2 21390787
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Oba UPSY pracują w trybie przełączanym, czyli odbiornik jest połączony z siecią i jak UPS wykryje że coś jest nie tak, to odpina odbiornik od sieci i uruchamia przetwornicę.
    Jeśli chcesz się bardzo zabezpieczyć, to są takie w technologii online. Są droższe i żrą więcej prądu.
    Z agregatem bym uważał, dobrym zwyczajem jest obciążyć agregat żarówką tradycyjną / reflektorem na stałe. To znacznie zmniejsza wahania napięcia.
    Ale lepszy jakikolwiek ups niż żaden, do tego dają możliwość podpięcia się do samochodu, w razie dłuższej przerwy w prądzie.'

Przed czym dokładnie chcesz zabezpieczać tą elektronikę? Miałeś już jakieś przygody? Czy masz instalacje odgromową i przepięciówki w tablicy? Miewasz częste przerwy w dostawie prądu?
    Bo UPSy się głównie stosuje po to, żeby nagle nie wyłączyć pracującego komputera. Teraz też przydają się do pieców które bez prądu nie działają :)
    A w urządzeniach typu pralka / zmywarka w tych czasach też masz na wstępie elektronikę, której grozą przepięcia.
  • REKLAMA
  • #3 21391448
    dawid810909
    Poziom 4  
    Generalnie zaniki prądu mam często przy złej pogodzie (wichura, śnieżyca), więc planowałem kupić jakiegoś UPS-a generującego czysty sinus do zasilania pompy obiegowej przy piecu. Jednakże ostatnio zdarzył mi się zanik na 24 h, a w takiej sytuacji potrzeby już się zwiększają, zasilenie lodówki czy pralki, więc stąd pomysł z agregatem. UPS miałby generować czysty sinus dla wspomnianej pompy obiegowej, pompy w pralce czy kompresora w lodówce, a agregat zapewniać odpowiednio długo moc. Dodam, że prąd miałby iść bezpośrednio przedłużaczem do urządzeń z agregatu, bez wpinania się do sieci domowej.
  • Pomocny post
    #4 21391666
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    dawid810909 napisał:
    UPS miałby generować czysty sinus

Tylko podczas pracy z akumulatora. Jak podłączysz agregat to przepuści bez poprawiania jeśli parametry wejściowe nie spowodują przełączenia na akumulator.
    dawid810909 napisał:
    pompy w pralce

Jak chcesz zasilić pralkę UPS-em o mocy 350W/700W bo taka jest znamionowa podanych wcześniej?
    dawid810909 napisał:
    kompresora w lodówce

Nie wiem jak najnowsze lodówki, ale te trochę starsze potrafią pobierać 1000-1500W podczas rozruchu, a to może spowodować przeciążenie UPS-ów, o które pytasz.
  • REKLAMA
  • #5 21391750
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Nom, o pralce zapomnij, chyba że chcesz tylko wodę awaryjnie wypompować.
    Ten agregat to już masz? Bo jak pisałem możesz zasilić te upsy z pracującego samochodu. Starczy do pieca i kompa czy tam telewizora.
    Z lodówką potwierdzam to co pisał wyżej @pllub (z resztą też się zgadzam) , takie bez falownika mają ciężki rozruch. Często widać jak światło przygasa w mieszkaniu.
  • #6 21395948
    dawid810909
    Poziom 4  
    Faktycznie, lodówka przy rozruchu weźmie nawet 10x więcej niż przy normalnej pracy. Miało być możliwie najtaniej, a i tak skończy się, jak widzę, na agregacie inwerterowym 🤔
  • REKLAMA
  • #7 21399891
    dawid810909
    Poziom 4  
    Zdecydowałem, że zrezygnuję z połączenia agregat+UPS na rzecz agregatu inwerterowego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru zestawu do zasilania delikatnej elektroniki, porównując Inwestor PROTECTOR SINUS 1000 i Volt Sinus Pro 500E. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w napięciach wyjściowych, gdzie Inwestor oferuje bardziej stabilne 230 V, podczas gdy Volt Sinus Pro ma szerszy zakres 140-275 V. W kontekście zasilania urządzeń takich jak lodówki i pralki, podkreślono, że starsze modele mogą wymagać znacznie większej mocy przy rozruchu, co może przeciążyć UPS-y. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być agregat inwerterowy, który zapewnia czysty sinus i jest bardziej odpowiedni do zasilania wymagających urządzeń. Wskazano również na konieczność obciążenia agregatu, aby zminimalizować wahania napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA