logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko K60406NE No Frost zamarza odpływ skroplin 30 cm poniżej otworu

lato8 04 Lut 2024 14:38 5961 4
REKLAMA
  • #1 20944378
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 146
    Sprawa tyczy się lodówko zamrażalki BEKO
    Model : RCNA 406E33ZXB
    Class : SN-T
    TYP : K60406NE

W lodówce zaczął zamarzać odpływ skroplin, dwa lata chodziła ok. Teraz co dzień jest woda w lodówce. "Przetkałem" odpływ parownicą i z tyłu lodówki wyleciał sopel.

Wlot nie jest zatkany, nie jest nic zamarznięte przy wlocie. Po udrożnieniu z lodu odpływu pochodziła 2-3 dni i znowu stoi woda.

Otwór zamarza około 25-30 cm poniżej wlotu, mniej więcej na tej wysokości zaczyna się zamrażalnik. Co można w tej sytuacji zrobić, rozciąć izolację z tylnej części i inaczej poprowadzić tą rurkę? Czy jest możliwe, że ona do czegoś dotyka, co powoduje zamarzanie?

Beko K60406NE No Frost zamarza odpływ skroplin 30 cm poniżej otworubeko2.jpg (164.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20963395
    przemus40
    Poziom 1  
    Dzień dobry. Mam ten sam problem, lodówkę odmrażałem 3 razy. Po około dwóch tygodniach zamarza odpływ. Jak w twoim przypadku, 30 cm. Bardzo proszę dobrych ludzi, jak poradzić sobie z tą usterką.
  • REKLAMA
  • #3 20963754
    lato8
    Poziom 16  
    Dobrałem się do parownika od zamrażalnika , poodginałem rurki , żeby odsunąć je od tylnej ściany, ale to nic nie zmieniło. Podejrzewam, że odpływ zamarza bo jakaś izolacja "zużyła się" i zimno z zamrażalnika powoduje zamarzanie odpływu.

Chodzi mi po głowie wycięcie kawałka tylnej pianki w okolicy odpływu z górnej komory lodówki i albo dodatkowa izolacja rurki, nowy odpływ od razu poprowadzony na zewnątrz , albo izolacja tylnej ściany zamrażalnika od środka zaraz za parownikiem.

Inne rozwiązanie to drut/przewód grzewczy wsadzony w odpływ plus sterowanie czasowe do gniazdka 230 V żeby czasowo podgrzewało odpływ ;)
  • REKLAMA
  • #4 20985016
    branickiprzemyslaw
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    I jak udało się uporać z problemem?
  • #5 20985392
    lato8
    Poziom 16  
    Wyciąłem piankę z tyłu lodówki żeby dostać się do przewodu odprowadzającego skropliny. Faktycznie był czop z lodu ok. 20-25 cm od dołu wylotu skroplin. Podgrzałem suszarką i spuściłem wodę. Odsunąłem rurkę od tylnej ściany, zapiankowałem w koło, wykleiłem srebrną taśmą i od paru dni spokój.
REKLAMA