logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko RCNA406E60ZXBHN – woda i lód na dolnej półce, odpływ drożny, co sprawdzić?

Darkyy21 23 Cze 2025 15:57 1236 7
REKLAMA
  • #1 21587259
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Pomyliłem dział, proszę o przeniesienie.
    Witam, od 4 lat posiadam lodówkę Beko No Frost model RCNA406E60ZXBHN, niestety mam z nią duży problem. Na dolnej półce cały czas gromadzi się woda do tego stopnia, że teraz trzeba codziennie się jej pozbywać, bo zaczyna się wylewać. Pod plastikiem na tylnej ściance powstaje gruba warstwa lodu, ostatnio została rozmrożona na 2 dni, przeczyściłem dobrze odpływ drutem, ale nie wyglądał na zapchany. W zamrażarce też była 5 cm warstwa lodu, sprawdziłem dodatkowo grzałkę rozmrażającą, która jest w zamrażarce i jest dobra, wymieniłem również termostat oraz obie uszczelki drzwi na oryginalne. Po całkowitym rozmrożeniu za 2 dni znowu pojawiła się woda. Ktoś ma może jakieś pomysły, co można jeszcze spróbować zrobić? Lodówka chłodzi dość dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 21587536
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 882
    Ta grzałka ma swój bezpiecznik termiczny !
  • REKLAMA
  • #3 21587556
    Darkyy21
    Poziom 4  
    Czy element zaznaczony na czerwono to może być ten bezpiecznik? Jeśli tak, to jest sprawny, jeśli będzie miał przejście, czy sprawdza się go inaczej?

• REKLAMA
  • #4 21587573
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1138
    To w czerwonym wygląda jakby było dopięte do rurek chłodniczych, (nie do grzałki).
  • REKLAMA
  • #5 21587586
    Darkyy21
    Poziom 4  
    I posiada 4 przewody.

Jest jeszcze jeden element wyglądający na bezpiecznik z szarym przewodem, ale nie można go odpiąć i wchodzi gdzieś do komory lodówki.

• #6 21587595
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1138
    Zrób no zdjęcie z trochę dalszej perspektywy, żeby było widać całość "metalu".
  • #8 21587758
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 882
    W ofercie jest z czterema przewodami bo obejmują zasilanie grzałki z obu stron a tamten to czujnik temperatury, noth tak ma z opisem oferowanych elementów !
    Bezpiecznik nie jest montowany do grzałki! a podwójny dlatego aby odłączył zasilanie jej w przypadku kontaktu jej przewodu rezystancyjnego do masy !

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz lodówki Beko No Frost model RCNA406E60ZXBHN zgłasza problem z gromadzeniem się wody na dolnej półce oraz powstawaniem lodu pod plastikową tylną ścianką. Po rozmrożeniu i oczyszczeniu odpływu drutem problem powraca po kilku dniach. W zamrażarce pojawiła się również warstwa lodu, mimo sprawdzenia i wymiany grzałki rozmrażającej, termostatu oraz uszczelek drzwi na oryginalne. Dyskusja koncentruje się na bezpieczniku termicznym grzałki rozmrażającej, który w tym modelu lodówki nie jest montowany bezpośrednio do grzałki, lecz jest elementem odłączającym zasilanie w przypadku zwarcia przewodu rezystancyjnego do masy. Użytkownik identyfikuje elementy na zdjęciach, które mogą być bezpiecznikiem lub czujnikiem temperatury, jednak bezpiecznik termiczny zgodny z modelem lodówki nie jest obecny. Zalecane jest dalsze sprawdzenie elementów grzałki i bezpiecznika termicznego, uwzględniając specyfikę konstrukcji modelu RCNA406E60ZXBHN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA