logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Montaż fotokomórek BF do centrali MC424L Nice - brak reakcji na przecięcie czujek

emalkay 04 Lut 2024 18:14 1014 14
  • #1 20944838
    emalkay
    Poziom 9  
    Witam dzisiaj montowałem sobie napęd bramy nice a dokładnie model centrali MC424L do zestawu były załączone fotokomórki serii BF podłączyłem je według schematu tu podsylam go Schemat połączeń napędu bramy Nice MC424L z fotokomórkami serii BF
    I mam taki problem system widzi fotokomórki bo na szynie dioda 10 i 11 świeci się dioda 9 zapala się kiedy otwieram lub zamykam bramę natomiast nie działa stop bramy po przecięciu czujek i auto zamykanie też po przecięciu czujek co może być nie tak?
  • #2 20944895
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Pod które zaciski podłączyłeś 4 i 5 z fotokomórki RX?
  • #3 20944899
    emalkay
    Poziom 9  
    Pod 10 i 11 widzę już chyba źle odczytałem schemat powinno być 4 do 8 a 5 do 10 i wywalić fabryczne mostki z 10 zgadza się?
  • Pomocny post
    #4 20944926
    rokbok
    Poziom 40  
    Zdejmij mostek z 8 i 10 centrali i podłącz 4 i 5 fotokomórki pod 8 i 10 centrali.
  • #5 20944931
    emalkay
    Poziom 9  
    No to dobrze myślałem serdecznie dziękuję za szybką pomoc 👍 jutro zmienię podłączenie i dam znać
    Witam zmieniłem i czujki działają świetnie tylko nie mogę ustawić żeby brama zamykała się po przecięciu czujek
    Podbijam temat nie działa mi dalej zamykanie bramy poprzez przecięcie czujek chociaż mam ustawiony tryb L2 i wyłączony L1
  • #6 20989241
    rokbok
    Poziom 40  
    emalkay napisał:
    nie działa mi dalej zamykanie bramy poprzez przecięcie czujek

Ja mam co prawda inną centralę, ale u mnie automatyczne zamykanie jest aktywne, tak samo jest aktywne zamknij po foto, pierwsze mam ustawione na 80 sek. to drugie na 4 sek. i u mnie działa jedno i drugie, działa to po przecięciu pierwszej linii foto, czyli tej od zewnątrz oznaczonej u mnie w manualu jako FOTO, znajduje się ona najbliżej bramy, natomiast wewnątrz podjazdu jest foto oznaczone u mnie w manualu jako FOTO 1, przecięcie tej linii fotokomórek nie powoduje zamknięcia w trybie zamknij po foto.

U mnie ma też znaczenie pod które zaciski są podłączone FOTO i FOTO 1, u Ciebie PHOTO to zaciski 8 i 10, a PHOTO 1 to zaciski 8 i 11 i pewnie u Ciebie też zadziała pod linią PHOTO, sprawdź, może próbujesz z linią PHOTO 1 i dlatego Ci nie działa.

Tak to wygląda, patrz niżej.

Schemat automatycznej bramy z fotokomórkami FOTO i FOTO 1.
  • #7 20989344
    emalkay
    Poziom 9  
    No właśnie mam podłączone pod zaciski foto czyli 8i 10 automatyczne zamykanie działa ale nie pasuje mi ta funkcja wolał bym zamykanie po czujkach które niestety nie działa
  • #8 20989417
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1412
    Jeżeli linia foto została zamontowana tak jak na rysunku to nie ma prawa działać. Ma być na zewnątrz bramy skrzydłowej.
  • #9 20989436
    rokbok
    Poziom 40  
    Zbych034 napisał:
    Jeżeli linia foto została zamontowana tak jak na rysunku to nie ma prawa działać. Ma być na zewnątrz bramy skrzydłowej.

To co jest na foto, jest wzięte żywcem z manuala i nie należy się tym sugerować, jest to zapewne tylko dla zobrazowania, napisałem wczśniej

rokbok napisał:
    działa to po przecięciu pierwszej linii foto, czyli tej od zewnątrz oznaczonej u mnie w manualu jako FOTO,

@emalkay , prawdopodobnie nie będzie to działać z podłączoną jedną linią fotokomórek, ale pewności nie mam, masz podłączone FOTO i FOTO 1?
    Sprawdź jeszcze raz poprawność podłączenia, otwórz bramę i na chwilę zasłoń ręką FOTO, jak nie zadziała to już nie wiem co może być.
    Chyba że muszą być aktywne obie funkcje, zamykanie automatyczne i po foto.
  • #10 20989643
    emalkay
    Poziom 9  
    >>20989417
    Czujki są po za bramą działają na wjazd do posesji , rysunek jest dobrze pokazany bo chcieli zobrazować montaż na jednym rysunku mam podłączone tylko do foto bo mam jeden zestaw czujek
    Wszystko już wiem w tej centrali nie da się ustawić tej opcji, opcja foto jest tylko podczas gdy zamykamy bramę naruszymy czujki otworzy się wtedy ona i po 4 sek sama się zamknie
  • #11 20990004
    rokbok
    Poziom 40  
    Ja jestem jednak za tym że potrzebna jest druga para czujek, czyli FOTO 1, przy jednej parze działanie jest z automatu że po przecięciu brama się zatrzymuje, po usunięcia przecięcia światła foto brama kontynuuje swój ruch, tak było u mnie na samym początku jak miałem tylko jedne FOTO, to zakupione w zestawie.
    Po dokupieniu drugiej pary i podłączeniu mogłem już ustawić tak jak opisałem wcześniej, myślę że u Ciebie będzie tak samo, musiał byś kupić, pożyczyć i spróbować, wtedy będzie pewność, druga para czujek, FOTO 1 przejmuje funkcję jaką ma teraz pierwsza i jedyna.
  • #12 20990171
    emalkay
    Poziom 9  
    Nie wiem tak mi powiedział gościu z nice na dobrą sprawę pewnie można to oszukać i dać mostek między 10 a 11 i system będzie widział jak by były dwie pary
  • Pomocny post
    #13 20990650
    rokbok
    Poziom 40  
    Nie wzbraniaj się od drugiej linii foto, to jest dla bezpieczeństwa użytkowników, wydatek nie duży, a korzyść oczywista, wystarczą do tej centrali fotokomórki ze stykiem NC, albo uniwersalne ze stykami NO i NC, wykorzystujesz z nich styki NC, nie muszą być oryginalne, ja dla drugiej linii zastosowałem fotokomórki faac-a, ale mogą być inne, np. tańsze.
  • #14 20991856
    emalkay
    Poziom 9  

Dołożyłbym bardzo chętnie, ale już jest kostka brukowa. Może przy jakiejś modernizacji położę dodatkowe przewody.
  • #15 20992923
    emalkay
    Poziom 9  

Zmieniłem podłączenie, w tej centrali nie działa opcja po czujkach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował napęd bramy Nice model MC424L z fotokomórkami serii BF, jednak napotkał problem z brakiem reakcji na przecięcie czujek, co uniemożliwia automatyczne zamykanie bramy. Po wymianie informacji, okazało się, że fotokomórki powinny być podłączone do zacisków 8 i 10, a nie 10 i 11. Użytkownik zmienił podłączenie, co poprawiło działanie czujek, ale nadal nie mógł ustawić automatycznego zamykania po przecięciu czujek. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że do prawidłowego działania może być potrzebna druga para czujek (FOTO 1), ponieważ system wymaga aktywacji obu linii fotokomórek. Użytkownik stwierdził, że w centrali MC424L nie ma opcji zamykania po czujkach, a jedynie zatrzymanie bramy w przypadku przecięcia linii fotokomórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA