logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice MC424RL10 – które zworki zostawić przy podłączaniu fotokomórek

maszudi 20 Sie 2025 21:48 546 17
  • #1 21640119
    maszudi
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Siłowniki zamontowane. Teraz czas na podłączenie centrali Nice MC424RL10.

Schemat podłączenia centrali Nice MC424RL10 bez „Photo1” i „Stand-By wszystko”

Które zworki zostawić, a które wyjąć?
    Czy może użyć innego sposobu A, B lub C?

Dziękuję za pomoc.
  • #2 21640125
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1039
    Jeżeli tylko foto jak na rysunku to zostawiasz zworkę 9 z 8, RX podłączasz jak na rysunku pod 8 i 10.

Dodano po 5 [minuty]:

Jak połączenie ma być z foto testem, ale bez Foto 1, to również zworka 11 z 5, bez Foto 1 i bez foto testu zworka 11 z 8.

Dodano po 5 [minuty]:

maszudi napisał:
    Czy może użyć innego sposobu A, B lub C?

Decyzja należy do Ciebie, z foto testem jest sprawdzana poprawność działania fotokomórek, stand by to oszczędność energii, marginalna i nie brał bym tego pod uwagę, pominął bym to.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze jest pytanie czy chcesz montować drugą parę fotokomórek Foto 1, zalecane, Foto zewnętrzne, Foto 1 wewnętrzne.
  • #3 21640137
    maszudi
    Poziom 9  
    Czyli D.

Zostawiamy
    9-8
    11-5

8-10 podłączamy pin 4 i 5.

Resztę zworek odłączamy, tak?
  • #4 21640149
    rokbok
    Poziom 40  
    maszudi napisał:
    resztę zworek odłączamy tak ?

Jedynie rozłączasz jak jest zworkę 11 - 8, a robisz 11 i 5, innych nie ma oprócz 8 i 9, jak je widzisz to podaj gdzie są.
  • #5 21640166
    maszudi
    Poziom 9  
    9-11
    10-11
  • Pomocny post
    #6 21640169
    rokbok
    Poziom 40  
    Co Ty wymyślasz, takich zworek nie ma, pod 10 podłączasz jeden z zacisków Foto RX, drugi pod 8, natomiast 9 nie jest w żaden sposób zwarty z 11.

Dodano po 11 [minuty]:

Foto podłączasz jak poniżej.

Schemat podłączenia fotokomórek TX i RX do centrali z zaznaczonymi zworkami

Dodano po 12 [minuty]:

Widzę że nie umiesz czytać rysunku/schematu, to że fabrycznie zworki były założone 8 do 9, 9 do 10 i 10 do 11, albo podobnie sprowadza się do jednego, wszystkie te zaciski są zwarte z zaciskiem 8, napisałem Ci że masz zdjąć zworkę 8 i 11, jest to to samo jakby była zworka 9 z 11 bo 9 jest połączona z 8, czy teraz załapałeś?

Ma zostać zworka 8 i 9, masz zrobić zworkę 11 i 5, reszta ma zniknąć, zrób tak, a będzie dobrze.
  • #7 21640876
    maszudi
    Poziom 9  
    Zrobiłem, jak pisał rokbok.

Wszystko działa, przynajmniej tak myślę :)

Przy zamykaniu, gdy fotokomórki złapią przeszkodę, brama się zatrzymuje i otwiera, jakiś czas czeka i rozpoczyna procedurę zamykania.

Czy przy zmianie trybu podłączenia fotokomórek ze standardowego na D trzeba coś programować w centrali?

Jeszcze tylko muszę zmienić siłę docisku do ograniczników.
  • Pomocny post
    #8 21640894
    rokbok
    Poziom 40  
    maszudi napisał:
    Czy zmiana trybu podłączenia fotokomórek z Standartowego na D trzeba coś programować w centrali

Nie, nic nie trzeba zmieniać.

maszudi napisał:
    Przy zamykaniu fotokomórki jak złapią przeszkodą brama się zatrzymuje i otwiera, jakiś czas czeka i rozpoczyna procedurę zamykania.

Ta procedura automatycznego zamykania fabrycznie jest ustawiona na 30 sek., można to zmienić w ustawieniach w zakresie od 5 do 180 sek., funkcję tą można wyłączyć.

Możesz też włączyć opcję zamknij po foto, to znaczy wyjeżdżasz, przecinasz wiązkę foto zewnętrzną i brama automatycznie się zamknie po 4 sek.

Poczytaj manual, tam się dowiesz wszystkiego ;).
  • #9 21642188
    maszudi
    Poziom 9  
    Żeby nie zakładać nowego postu.

Wszystko mam ogarnięte już. Jedynie jeszcze chciałbym zwiększyć docisk na zamknięciu do odboju. Jest obecnie OK, ale z racji tego, że brama jest mocno zabudowana i wieje mocny wiatr, to trochę nią rusza. Wydaje mi się, że skrzydło, które zamyka się jako pierwsze, mocniej dociska.
    Co by można zmienić na poprawę docisku?

Zmienić L5 na więcej i zmniejszyć L3 może.
    Włączyć ciężkie bramy.
  • #10 21642214
    rokbok
    Poziom 40  
    maszudi napisał:
    Zmienić L5 na więcej i zmniejszyć L3 może
    Włączyć ciężkie bramy

Tu konkretnej odpowiedzi nie dostaniesz, zależy to od wielu czynników, ale możesz zwiększyć siłę silników (czułość amperometryczna), ona ma wpływ na zachowanie się bramy po zamknięciu uwzględniając takie czynniki jak jej ciężar, warunki wietrzne itp.
    Fabrycznie jest ustawiona na poziom 3, możesz zwiększyć i zaobserwować jej zachowanie np. podczas silnych wiatrów.
    Możesz też po zamknięciu spróbować uchylić ją ręcznie, będziesz wiedział jaka jest potrzebna siła żeby ją uchylić.
    Możesz też poeksperymentować z rozładunkiem silników i prędkością silników.

Musisz to robić doświadczalnie i wybrać opcję najbardziej odpowiednią.
  • #11 21645680
    maszudi
    Poziom 9  
    Mam jeszcze jedno pytanie

Z wyłączonym
    „automatycznym zamykaniem”, jeśli podczas manewru otwarcia lub zamknięcia zadziałają fotokomórki,
    aktywowane jest „zamknięcie automatyczne” z „czasem pauzy” wynoszącym 4 s.

Mam wyłączone L1 i włączone L2, ale i tak po foto nie zamyka się brama. Jeżeli włączę L1, to L2 działa po foto 4 s
    Może L7 powinno być aktywne?

Mając dodatkowy pilot dwukanałowy można zaprogramować np. na pierwszym przycisku tylko otwieranie a na drugim tylko zamykanie
  • #12 21645748
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    A gdzie pytanie?
    Wg instrukcji nawet przy wyłączonym L1 zamknij po foto powinno działać. Fotki powinny być podpięte do wejścia Foto (nie Foto 1 ani 2).
    L7 to inna bajka - tryb osiedlowy polega na aktywnym wyłacznie rozkazie otwierania i automatycznego zamykania po pauzie. Nie zatrzymasz bramy z pilota ani nie zamkniesz. Jest tylko otwieranie.
  • #13 21645810
    maszudi
    Poziom 9  
    Jak ustawić fotokomórki w tryb tylko na zamykaniu?

Z góry dziękuję za wszystkie porady.
  • #14 21645826
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    Cytat:
    Fotki powinny być podpięte do wejścia Foto (nie Foto 1 ani 2).
  • #15 21645844
    maszudi
    Poziom 9  
    Mam rys 7d
  • #16 21645901
    rokbok
    Poziom 40  
    Nie wiem co tam ustawiłeś w logice centrali, ale przy normalnym w/g manuala podłączeniu fotokomórek, może być 7/D, można ustawić automatyczne zamykanie, fabrycznie jest 30 sek.

Można aktywować Zamknij po foto i powinno to działać.

maszudi napisał:
    Jak ustawić fotokomórki w tryb tylko na zamykaniu?

Tego nie rozumiem, po co chcesz takiego ustawienia, jak jest fabrycznie to zewnętrzne foto przy otwieraniu nie reaguje na jej przecięcie, ale aktywuje zamknij po foto jak znikniesz z jej pola widzenia.

Wewnnętrzna, Foto 1 na otwieraniu po jej przecięciu zatrzymuje bramę, po jej odsłonięciu brama otwiera się dalej.

Przy normalnym ustawieniu działa automatyczne zamykanie po ustawionym czasie i działa zamknij po foto, wszytko jest opisane w manualu, tylko należy czytać i robić jak napisane, a nie kombinować ;).
  • #17 21645910
    maszudi
    Poziom 9  
    Ja postaram się napisać to dokładnie.

Mam włączone L1 i L2. Wszystko jest OK. Jak nie przetnę foto, to zamyka się po 30 s, jak przetnę foto na wyjeździe, to po 4 s się zamyka i to jest OK. Wszystko mi to pasuje.

Jedynie co bym chciał, to otworzyć bramę (mam drugi pilot) na stałe. Jest otwarta tak długo, jak chcę, aż do naciśnięcia przycisku na osobnym pilocie i się zamknie.

Ale przy włączonym L1 i L2 brama i tak się sama zamyka. Jak wyłączę L1 i zostawię L2, to brama się nie zamyka; muszę ręcznie zamknąć.

Chyba że ja źle zaprogramowałem pilota: zamiast PROCEDURA B dla Nr 3 „OTWIERA” nacisnąć 3 razy przycisk [Radio R]. Otwórz to jest SBS

Chyba że jedno wyklucza drugie. Czyli albo automatyczne otwieranie, albo ręcznie

To ostatnia rzecz, która mi została do zrobienia
  • Pomocny post
    #18 21646040
    rokbok
    Poziom 40  
    maszudi napisał:
    Jedynie co bym chciał, to otworzyć bramę (mam drugi pilot) na stałe. Jest otwarta tak długo, jak chcę, aż do naciśnięcia przycisku na osobnym pilocie i się zamknie.

I tak masz, po prostu przed całkowitym skrajnym położeniem na otwarciu naciskasz ponownie przycisk na pilocie i brama będzie tak długo otwarta do następnego naciśnięcia pilota, obojętnie którego powiązanego z napędem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia centrali Nice MC424RL10 do fotokomórek w systemie automatyki bramowej. Zalecane jest pozostawienie zworki między zaciskami 8 i 9 oraz wykonanie zworki między 11 i 5, natomiast zworkę 11-8 należy zdjąć. Fotokomórki RX podłącza się do zacisków 8 i 10. Przy takim podłączeniu centrala poprawnie wykrywa przeszkody i realizuje funkcję zatrzymania i ponownego otwarcia bramy. Nie jest konieczne dodatkowe programowanie centrali po zmianie trybu podłączenia fotokomórek. Automatyczne zamykanie bramy jest fabrycznie ustawione na 30 sekund i można je regulować lub wyłączyć. Opcja „zamknij po foto” umożliwia automatyczne zamknięcie bramy po wykryciu wyjazdu z pola fotokomórek. W kwestii siły docisku bramy do ograniczników sugeruje się eksperymentalne zwiększenie czułości amperometrycznej silników (np. zmiana ustawienia L5) oraz ewentualne dostosowanie prędkości i rozładunku silników, aby poprawić stabilność bramy przy silnym wietrze. W przypadku problemów z automatycznym zamykaniem po wykryciu fotokomórek należy upewnić się, że fotokomórki są podłączone do wejścia „Foto”, a nie „Foto 1” lub „Foto 2”. Tryb osiedlowy (L7) wyłącza możliwość zamykania i zatrzymywania bramy pilotem, pozostawiając tylko otwieranie. Możliwe jest również programowanie pilota dwukanałowego do oddzielnego sterowania otwieraniem i zamykaniem. Aby utrzymać bramę otwartą na stałe, należy podczas pełnego otwarcia ponownie nacisnąć przycisk pilota, co zatrzyma automatyczne zamykanie do momentu kolejnego naciśnięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA