logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DIN28422 - słabe ciśnienie wody, ramiona nie obracają po wymianie pompy

TAGBA 06 Lut 2024 16:51 864 3
REKLAMA
  • #1 20948076
    TAGBA
    Poziom 11  
    Ocena: 85
    Cześć. Mam problem z ciśnieniem wody w zmywarce Beko DIN28422. Na początku objawami było niedomywanie naczyń był luz na łożyskach wymieniłem na nową Arcelik 1752480100. Ale nadal jest słabe ciśnienie nie obraca wogole ramion. W czym moze tkwić jeszcze problem?
  • REKLAMA
  • #2 20948160
    matiiiiiii1
    Poziom 4  
    Ocena: 13
    Pompa działa prawidłowo?
  • REKLAMA
  • #3 20948180
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Zdemontuj ramiona i sprawdź czy nie są zanieczyszczone wewnątrz jakimiś paprochami. Szczególnie końcowe dysze napędowe są ważne dla poprawnego obrotu. Możesz mieć uszkodzony filtr siateczkowy na dole zmywarki przez co śmieci krążą w układzie. Skutecznie takie dysze zatykają np resztki kapusty kiszonej - przypadek z mojej zmywarki
  • #4 20948193
    TAGBA
    Poziom 11  
    Ocena: 85
    To już wszystko sprawdzone na samym początku. Nawet przełożyłem elektronikę ze starej pompy do nowej i to samo sie dzieje czyli słabe ciśnienie.

Dodano po 36 [minuty]:

Udało się znaleźć przyczynę, jest nią elektrozawór talerzowy. Cały czas jest zamknięty ale mimo to przepuszcza wodę i na początku sadziłem, że to pompa (wszystko na to wskazywała) stąd niskie ciśnienie. Jak go ręcznie przekręciłem na otwarty to ciśnienie jest super. Także pewnie jeszcze silnik od zaworu do wymiany.
REKLAMA