logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DIN48520 – montaż dolnego ramienia, brak obrotu po wymianie, schemat części

jaceskor 04 Lip 2025 11:36 732 10
REKLAMA
  • #1 21597314
    jaceskor
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Dzień dobry,
    Moja zmywarka to DIN48520. Po kilku latach uzytkowania dolne ramię (trójramienne) z powodów luzów a w związku z tym głośnej pracy zostało wymienione na nowe oryginalne. Podczas demontażu nie zauważyłem czy w miejscu montażu (na trzpieniu) czy może w ramieniu nie było jakiejś uszczelki bo zauważyłem że te ramię się nie obraca. Czy jest jakiś schemat elementów składowych?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21597380
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    Warto sprawdzić zawór trójdrożny a jeśli tu będzie ok to wydajność pompy myjącej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21597806
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6957
    jaceskor napisał:
    czy może w ramieniu nie było jakiejś uszczelki

Nnie ma tam żadnych uszczelek

jaceskor napisał:
    auważyłem że te ramię się nie obraca

Trzeba sie pochylić w kierunku zaworu 3W

jaceskor napisał:
    Czy jest jakiś schemat elementów składowych?

Jest, ale w beko te materiały są dość kiepskiej jakości i bez dobrej znajomości budowy urządzenia raczej przydatne do niczego nie będą.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21615786
    jaceskor
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    Warto sprawdzić zawór trójdrożny a jeśli tu będzie ok to wydajność pompy myjącej.

Myślałem, że wymiana trójramienia załatwiła sprawę, pomyliłem się.
    Wygląda na to, że zawór trójdrożny przestał funkcjonować. Zamierzam go wymienić, ale żeby nie robić zbędnej roboty, to zapytam, czy pompa myjąca ma wpływ na działanie zaworu trójdrożnego. Pompa pracuje, zawór podaje na górny zraszacz i środkowe śmigło, dolne przez cały cykl nie zmienia położenia. Czy np. niska wydajność pompy może wpłynąć na to, że dolne śmigło nie jest wprawiane w ruch? Muszę coś wymienić, ale póki co to zmywarka myje górnym śmigłem i zraszaczem i naczynia wyjmuję w 95% czyste, czasami 1 czy 2 sztuki coś nie domyte.
  • Pomocny post
    #7 21615859
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli pompa generuje już zbyt niskie ciśnienie to jak najbardziej ma to wpływ na pracę zraszaczy, ale wtedy raczej by nie pracowały w ogóle. Zdemontuj pompę myjącą i zweryfikuj stan turbiny. Jeżeli będą wyczuwalne luzy to regeneracja za wczasu dopóki wirnik nie uległ jeszcze zniszczeniu. W zaworze 3d masz silniczek i też go warto sprawdzić przed wymianą zaworu bo powinien być dostępny oddzielnie.
  • #8 21616040
    jaceskor
    Poziom 9  
    Nie znam się na tym, widziałem na filmiku instruktażowym pracę zaworu 3D, silnik wprawia w ruch głowicę, która otwiera przepływ do poszczególnego kanału (tak to odbieram). To ciekawe, czemu otwiera do dwóch kanałów, a na trzeci nie. Praca w ruchu ciągłym: zraszacz, środkowa dysza, dolna dysza i znowu zraszacz, środek i dół i tak w koło. Tylko dlaczego pomija ten dół.
  • Pomocny post
    #9 21616069
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Wewnątrz jest przekładnia zębata i może coś się uszkodziło. Rozkręcenie zaworu ujawni z pewnością problem.
  • #11 21687510
    jaceskor
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    W dniu wczorajszym został wymieniony zawór trójdrożny, dolne ramię, jak i pozostałe ramiona po pierwszych próbach działają poprawnie.
    Stary zawór podłączyłem pod 230 V, pracuje normalnie, tzn. silnik kręci się, tarcza nie zacina się, słychać pstrykanie przełącznika krańcowego. Niby wszystko OK, ale coś nie działało.
    Dziękuję za pomoc i to tyle w temacie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W zmywarce Beko DIN48520 po wymianie dolnego, trójramiennego ramienia na nowe oryginalne wystąpił problem z brakiem obrotu ramienia. Sprawdzono, że w miejscu montażu nie ma uszczelek. Przyczyną problemu okazał się zawór trójdrożny, który steruje przepływem wody do poszczególnych ramion zraszających. Pompa myjąca ma wpływ na działanie zaworu, gdyż niskie ciśnienie może uniemożliwić obrót ramion, jednak w tym przypadku pompa działała prawidłowo. Uszkodzenie mogła powodować wewnętrzna przekładnia zębata zaworu lub silnik sterujący głowicą zaworu. Po wymianie zaworu trójdrożnego i zamówieniu innego dolnego ramienia problem został rozwiązany, a wszystkie ramiona działają poprawnie. Stary zawór po podłączeniu do zasilania 230 V pracował, lecz nie funkcjonował prawidłowo w urządzeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA