logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy

DREAMMAKER 10 Kwi 2026 21:30 405 6
REKLAMA
  • #1 21881400
    DREAMMAKER
    Poziom 10  
    Witam,

Pacjent zmywarka Beko DIN28431. Problem; nie rusza się środkowe śmigło (spryskiwacz). Od jakiegoś czasu zauważyłem niedomyte naczynia na górnym koszu. Finalnie po zgłębieniu tematu wyszło na to, że nie obraca się środkowy spryskiwacz.

Z mojej strony wszystko wewnątrz zmywarki sprawdzone. Zauważyłem rozszczelnienie w górnym (nad sztućcami) kawałku rury doprowadzającej wodę do mycia sztućców. Wymieniłem. Problem nie znikł. Dodatkowo - posprawdzane rury, wymieniony spryskiwacz. Wyczyszczone filtry. Wydaje mi się, że nie tutaj jest problem. Dolne śmigło się obraca.

Wezwany serwis. Gościu uznał, że pompa działa, ale słabo i nie daje ciśnienia. Dodatkowo podczas wizyty wyjęty silniczek zaworu rozdzielającego wodę i podłączony na sucho, kręci się ale słabo na moje oko. Decyzja - wymiana pompy myjącej z grzałką.

Zamontowana nowa i problem nie ustąpił. Samodzielnie wymontowałem jeszcze cały zawór rozdzielający wodę i podłączony i raz działał, raz nie, wymieniłem całość. Jak na złość po wymianie dwóch tych głównych części śmigło dalej się nie obraca.

Dodatkowo: płaszcze wodne drożne. Wentylator działa. Woda jest grzana, podczas włączania zmywarki nabiera się woda w ilości takiej, jak powinno. Elektrozawór działa. Skończyły mi się pomysły, a we Wrocławiu brak mechanika, co mogłoby to wziąć na warsztat. Pat.

Ktoś pomoże?
    Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Szare ramię spryskiwacza zmywarki z okrągłą piastą, leżące na drewnianym blacie

AI: Czy w trakcie mycia sprawdzałeś po szybkim otwarciu drzwi, czy na środkowy spryskiwacz w ogóle dochodzi woda pod ciśnieniem? Chodzi o to, czy ramię jest mokre/„nabite” wodą i czy z kanału zasilającego do górnego kosza leci mocny strumień.
    Tak. Woda dochodzi, leci przez dziurki w spryskiwaczu.
    AI: Czy po wymianie zaworu rozdzielającego sprawdzałeś, czy podczas programu zmywarka faktycznie przełącza obieg między dolnym, środkowym i górnym ramieniem? Jeśli tak, to czy środkowa sekcja jest pomijana całkiem, czy dostaje wodę, ale za słabo żeby obrócić śmigło?
    Sprawdzałem. Cykle się zmieniają, jest ok.

Tak jeszcze dodam, pompa kupiona na allegro. Zgłosiłem reklamację pompy, gdyż uznałem, że po wyeliminowaniu większości problemów problem musi być z pompą. Może dostałem wadliwy egzemplarz. Stara pompa po wyjęciu faktycznie miała wyrobione łożysko i nie trzymała już osi. Dodatkowo ukruszył się ten taki stały łącznik plastikowy między pompą a gumą. Zmywarka ma 8 lat i pompa tyle wytrzymała.

Nowa pompa przyszła słabo zapakowana, niby w folii bąbelkowej, ale luz w kartonie. Dodatkowo paragon się nie zgadzał z datą faktycznego zakupu. Jak chodzi, to wydaje szelest/szum taki, który słyszysz później w uszach pół dnia, ale może jestem już przewrażliwiony.

Podniosłem zmywarkę, usunąłem klapę dolną i wlazłem pod spód sprawdzić, czy zawór rozdzielający wodę działa i.. kręci się, zmienia cykle, słychać, jak wodą chodzi. Pompa niby też, jak dotykam, czuć przepływ wody. Ale po otwarciu zmywarki śmigło cały czas stoi mimo uruchomienia różnych programów.

Nie wiem co dalej. Stawiam flachę kto pomoże to ogarnąć. Nie sądziłem, że tyle się dowiem o mojej zmywarce i nie daje mi to spokoju.
  • REKLAMA
  • #2 21881419
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Cytat:
    wymieniony spryskiwacz.

Rozumiem że wymieniłeś całe wirujące ( mające wirować ) śmigło.
    Czy popchnięte ręką obraca się swobodnie?
    A wykluczyłeś zapchanie doprowadzenia do śmigła - kiedyś wyjąłem z niego prawie całą frytkę...
    Pozdr. J.
    PS
    A ten serwis, co wymienił pompę nie poczuwał się do odpowiedzialności za niezbyt trafioną diagnozę?
  • REKLAMA
  • #3 21881421
    DREAMMAKER
    Poziom 10  
    Wymieniłem cały spryskiwacz. Kiedyś, jak go czyściłem, wyjąłem szczątki jakiejś uszczelki i faktycznie nowa ma taki biały oring i uszczelkę. Ramiona doprowadzające wodę są drożne.
    Serwis uznał, że pompa, pompę zamówiłem i razem ze złotą rączką, teściem, sam wymieniłem, wcześniej serwisant mnie poinstruował, co i jak.
    Gdyby nie to, że samodzielnie koszt pompy 300 zł. A u serwisanta 400, 250 robocizna, to inaczej bym się za to nie brał. Na bank dobrze podłączona.
  • #4 21881535
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Zakładam że śmigło kręci się swobodnie "z ręki"
    No to jednak trzeba dobrze sprawdzić zawór rozdzielający - może przepuszcza na inne obwody..
    A jeszcze dokładnie sprawdź ten piętrowy wypust wody, jak gumki przepuszczają to też nie pokręci.
    Kiedyś w podobnej sytuacji - zawór trójdrożny wymieniłem, ale nie było warto bo za pół roku poszło coś jeszcze droższego...
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 21881556
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Przytkaj dolot do górnego i sprawdź, czy teraz się obraca, bo dolny powinien zawsze się obracać przy myciu.
  • REKLAMA
  • #6 21881743
    DREAMMAKER
    Poziom 10  
    Zawór kręci, brak wycieków. Spryskiwacz z ręki śmiga, nawet wymienione na nowe dla pewności.
    Ze spryskiwacza leci woda, ale nie kręci.
    Enigma.
    Wlazłem pod spód i sprawdzałem, czy nic nie cieknie i nie leci, i jest ok

• #7 21882990
    DREAMMAKER
    Poziom 10  
    Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy

Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy Beko DIN28431 - nie obraca się środkowy spryskiwacz mimo wymiany pompy

Dodano po 1 [minuty]:

Na tych kanałach wlotowych do ramion brak uszczelek. Nie było od początku.
    No nic. Chyba będzie to musiało działać, jak działa.
    Najgorzej, że człowiek teraz będzie się zastanawiał, a co się rozchodzi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka BEKO DIN28431 ma problem z brakiem obrotu środkowego spryskiwacza, mimo że dolne śmigło działa prawidłowo. Sprawdzono wnętrze urządzenia, filtry, rury doprowadzające wodę oraz wymieniono uszkodzony odcinek rury nad koszem na sztućce i sam spryskiwacz, bez poprawy. Serwis ocenił, że pompa myjąca daje zbyt małe ciśnienie, a silniczek zaworu rozdzielającego wodę pracuje słabo, dlatego wymieniono pompę myjącą z grzałką. Po montażu nowej pompy usterka nadal występuje. Dodatkowo wymieniono cały zawór rozdzielający wodę, który po podłączeniu działał niestabilnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA