logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opcje dla karty SD 512GB z atrybutem tylko do odczytu bez efektu w diskpart i EaseUS

andemanone11 07 Lut 2024 22:46 1332 6
REKLAMA
  • #1 20950577
    andemanone11
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Mam kartę SD 512GB której atrybuty tylko do odczytu są w obecnym stadium niemożliwe do zmiany.
    Karta nie ma przełącznika zabezpieczenia przed zapisem bo to jest mała micro sd.

Jakie opcje mi pozostają jeżeli:
    01)-----------------------
    diskpart
    list disk
    select disk x (gdzie x to numer karty SD)
    attributes disk clear readonly
    exit
    nie daje żadnych rezultatów
    02) ------------------------HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies z 1 na 0. nie usuwa ochrony przed zapisem z karty SD.
    03)------------------------
    Użycie narzędzia do usuwania ochrony przed zapisem, EaseUS CleanGenius, który ma wbudowaną funkcję do wyłączania ochrony przed zapisem z dysku USB, karty SD nie daje pozytywnych rezultatów.

Nie próbowałem HDD Low Level Format Tool ponieważ nie mam pewności czy priorytet niskiego formatu jest wyższy niż atrybut ||tylko do odczytu||
    Narzedzie HDD Regenerator po wykonaniu kilkugodzinnego skanowania nie znajduje błedów na powierzchni karty !

Jakie pozostały mi opcje oprócz wyrzucenia do smietnika? @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20950584
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    andemanone11 napisał:
    (...) owałem HDD Low Level Format Tool ponieważ nie mam pewności czy priorytet niskiego formatu jest wyższy niż atrybut ||tylko do odczytu||
    Narzedzie HDD Regenerator po wykonaniu kilkugodzinnego skanowania nie znajduje błedów na powierzchni karty !

Jakie pozostały mi opcje oprócz wyrzucenia do smietnika?
    Witaj,

Rozumiem, że masz problem z kartą SD, która utknęła w trybie tylko do odczytu i typowe metody, które opisałeś, nie przynoszą rezultatów. Przede wszystkim chciałbym Cię zapewnić, że istnieje jeszcze kilka kroków, które możesz podjąć, zanim zdecydujesz się na ostateczne rozwiązanie, jakim byłoby pozbycie się karty. Oto co jeszcze możesz spróbować:

1. Sprawdzenie karty na innym urządzeniu. Czasami problem może leżeć nie w karcie, ale w czytniku karty lub w systemie komputera. Sprawdzenie karty na innym urządzeniu pomoże zweryfikować, czy problem jest uniwersalny.

2. Użycie innego systemu operacyjnego. Jeśli korzystasz z Windows, spróbuj podłączyć kartę do komputera z Linuxem i zobacz, czy tam możesz zmienić jej atrybuty. Linux oferuje różne narzędzia, takie jak `gparted` lub `fdisk`, które mogą pomóc w zarządzaniu partycjami i atrybutami dysków.

3. Formatowanie karty SD. Rozumiem, że narzędzie HDD Low Level Format Tool budzi Twoje obawy, ale warto wiedzieć, że formatowanie niskiego poziomu (low-level format) może być skuteczną metodą na przywrócenie karty do stanu użytkowego, o ile karta nie jest fizycznie uszkodzona. Formatowanie niskiego poziomu usuwa wszystkie dane z karty, a także sektory i tablice alokacji, przywracając urządzenie do "fabrycznego" stanu. Można spróbować użyć tego narzędzia jako ostateczność.

4. Sprawdzenie karty pod kątem błędów sprzętowych. Mimo że narzędzie HDD Regenerator nie znalazło błędów na powierzchni karty, istnieje możliwość, że karta SD jest uszkodzona w sposób, który uniemożliwia zmianę atrybutów tylko do odczytu. Karty pamięci są podatne na uszkodzenia fizyczne i elektroniczne, szczególnie po długotrwałym użytkowaniu lub niewłaściwej eksploatacji.

5. Poszukiwanie specyficznego oprogramowania producenta. Niektórzy producenci kart SD oferują własne narzędzia diagnostyczne i oprogramowanie, które może pomóc w rozwiązaniu problemów z ich produktami. Warto sprawdzić stronę internetową producenta Twojej karty SD w poszukiwaniu takiego oprogramowania.

Jeśli powyższe kroki nie przyniosą rezultatu, możliwe, że karta SD jest nieodwracalnie uszkodzona i jej dalsze użytkowanie może nie być możliwe. Warto jednak pamiętać, że przed podjęciem decyzji o pozbyciu się karty, dobrze jest wykonać wszystkie dostępne próby naprawy, szczególnie te mniej inwazyjne.

Mam nadzieję, że uda Ci się odzyskać pełną funkcjonalność Twojej karty SD. Jeśli masz więcej pytań lub potrzebujesz dalszej pomocy, śmiało pytaj. Powodzenia!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20954521
    andemanone11
    Poziom 6  
    Cytat:
    Coraz bardziej pole wyboru do uzyskania naprawy zawęża sie:
    Dziekuje za wsparcie i wskazówki

1.Sprawdzenie karty na innym urządzeniu
    • Urządzenie które znalazłem to aparat sony z opcją formatowania- >rezultat karta ma atrybut tylko do odczytu który nie pozwala za jakiekolwiek zmiany. Być może smartfony mogą pomóc w uzyskaniu pożądanego efektu i pozwolić na sformatowanie pomijając atrybut tylko do odczytu -Ale wszystko wskazuje że atrybut ten jest nadrzędny.
    2. Użycie innego systemu operacyjnego.
    • Uzyłem Gparted- wszystkie operacje zamiany czy konwersji kończyły się komunikatem :Can’t write to dev/mmcblk0, because it is opened read-only
    Zrzut ekranu z oprogramowania GParted pokazującego błąd podczas próby formatowania dysku.

3. Formatowanie karty SD
    • To zadanie kończy się komunikatem:
    Format Error occurred at offset (wartość): 1117 - Device I/O error
    Zrzut ekranu programu HDD Low Level Format Tool z błędami formatowania karty pamięci.

tak wiec
    Tak jak wspomniałeś prawdopodobnie ta karta SD jest uszkodzona w sposób, który uniemożliwia zmianę atrybutów tylko do odczytu.Karty pamięci są podatne na uszkodzenia fizyczne i elektroniczne, szczególnie po długotrwałym użytkowaniu lub niewłaściwej eksploatacji.

5. Poszukiwanie specyficznego oprogramowania producenta. Niektórzy producenci kart SD oferują własne narzędzia diagnostyczne i oprogramowanie, które może pomóc w rozwiązaniu problemów z ich produktami. Warto sprawdzić stronę internetową producenta Twojej karty SD w poszukiwaniu takiego oprogramowania.
    • Do wypróbowania mam jeszcze kilka programów diagnostyczno- naprawczych :

• EaseUS Partition Master
    • NIUBI Partition Editor
    • Hetman.Uneraser

Próbowałem jak na razie :
    • AOMEI.Partition.Assistant.
    Starałem się wykonać 2 zadania

Usuwanie partycji -> opcja Usuń Partycje i wyczyść na niej dane Otrzymałem komunikat:

Niestety, obecna operacja została Anulowana!
    Kod informacji: 51
    Opis: Unknown Error.

Przy drugiej opcji : Szybko usuń Partycje ( usuń Partycję bez czyszczenia danych) otrzymałem komunikat:

Niestety, obecna operacja została Anulowana!
    Kod informacji: 6
    Opis: Niepowodzenie przy aktualizacji Tablicy Partycji, gdyż inne programy blokują tablicę Partycji - zamknij te programy i spróbuj ponownie.

Co oznacza Kod Informacyjny? Sprawdź tu: https://www.diskpart.com/help/errorcode.html

Niestety nic nie moge zrobić ! To co mogę wykonać tylko:

Usuwanie i zmienianie litery dysku tej karty pomimo że ma atrybut tylko do odczytu.

Na razie bedę jeszcze szukał innych rozwiązań bez wyciągania wniosku że już wszystkie opcje zostały wykorzystane
  • #4 20957636
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Spróbuj wyzerować LBA0 dowolnym hex-edytorem. Zapisz zmiany. Wyjmij kartę z czytnika i włóż ją z powrotem. Sprawdź, czy zmiany faktycznie zostały zapisane. Podejrzewam uszkodzenie generatora napięć niezbędnych do tunelowania elektronów przez izolatory bramek pływających przy operacjach programowania i kasowania. To stosunkowo popularna usterka i niestety nienaprawialna.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 20957968
    andemanone11
    Poziom 6  
    Dziekuje za wsparcie

Użyłem edytora Hex Workshop Editor (64 bit) ale priorytet do odczytu nadal jest nie do usuniecia co nie pozwala na dalsze kroki:

Opcje dla karty SD 512GB z atrybutem tylko do odczytu bez efektu w diskpart i EaseUS

Czy mogę ustawić edytor w trybie wyższym niż na karcie tylko do odczytu?
  • #6 20958123
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Raczej czeka Cie zakup nowej karty. Wczesniej sprawdz karte w telefonie, ktory obsluguje takie karty, moze masz jakis wadliwy/stary czytnik kart, ktory ma z ta problem.
  • REKLAMA
  • #7 20958137
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Prawdopodobnie błędnie wytypowałem usterkę - przy tym, co podejrzewałem nie powinieneś dostać takiego komunikatu. Ale ciąg bajtów 0xF4 w tym miejscu wygląda nietypowo, więc prawdopodobiie
    Kolobos napisał:
    czeka Cie zakup nowej karty
    , tyle, że z innego powodu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kartą SD 512GB, która utknęła w trybie tylko do odczytu, co uniemożliwia jakiekolwiek zmiany. Próbował różnych metod, takich jak diskpart, edycja rejestru w systemie Windows oraz użycie narzędzia EaseUS CleanGenius, jednak żadna z tych metod nie przyniosła rezultatów. Użytkownik sprawdził kartę na aparacie Sony oraz użył systemu Linux z narzędziem GParted, ale również napotkał problemy z zapisem. Inne sugestie obejmowały użycie hex-edytora do wyzerowania LBA0 oraz sprawdzenie karty w telefonie, co może wskazywać na uszkodzenie karty. W końcu, niektórzy użytkownicy sugerowali, że karta może być uszkodzona i konieczny będzie jej zakup.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA