logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Candy GrandoVita GVS4 H7A1TCEX-S hałasuje i to raczej nie pompa kondensatu

zbigseb 08 Lut 2024 00:07 813 16
REKLAMA
  • #1 20950681
    zbigseb
    Poziom 4  

Witam,
    mam problem z głośną pracą suszarki, jak w temacie. Pompę kondensatu wymontowywałem i testowałem - działa. Co jeszcze może powodować taki hałas?
    Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #3 20950799
    zbigseb
    Poziom 4  
    Jeśli mowa o tym od frontu, to nie wentylator, bo nawet nie pracuje w tym czasie. Zapomniałem wspomnieć, że od dłuższego czasu jest problem z odprowadzaniem skroplin. Tak jak wspominałem pompka Askoll działa, gdyż ją testowałem. Próbowałem serwisować (czyszczenie styków, problem z zammiennikiem) krańcówkę pływaka z pojemnika kondensatu. Wydaje się działać przez chwilę jednak w tym czasie w dalszym ciągu hałasuje. Także nie mam pewności co do związku obu tych zjawisk.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 20951000
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    zbigseb napisał:
    Jeśli mowa o tym od frontu, to nie wentylator, bo nawet nie pracuje w tym czasie
    Mowa o tym z tyłu. Ten z przodu to tylko chłodzenie kompresora.
  • #5 20951015
    zbigseb
    Poziom 4  
    Jakubserwis napisał:
    Mowa o tym z tyłu. Ten z przodu to tylko chłodzenie kompresora
    Ale on jest na osi silnika, co tam się może popsuć? Jak rozbierałem suszarkę wymontowywałem również silnik, nie było żadnej widocznej usterki.
  • #6 20951022
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    zbigseb napisał:
    Ale on jest na osi silnika, co tam się może popsuć
    To Candy, więc wszystkiego można się spodziewać, np.tego że wentylator przyciera o obudowę.
    Taką awarię jak Twoja, łatwo namierzyć jeśli ktoś wie gdzie szukać...bo przecież słychać.
  • REKLAMA
  • #7 20951030
    zbigseb
    Poziom 4  
    Jakubserwis napisał:
    .bo przecież słychać.
    Wg. mnie to ten dźwięk emitowany jest przez pompę ciepła.. Jest to możliwe? Zdarzą się takie usterki?
  • #8 20951043
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    zbigseb napisał:
    Wg. mnie to ten dźwięk emitowany jest przez pompę ciepła.. Jest to możliwe? Zdarzą się takie usterki?
    Jakubserwis napisał:
    To Candy, więc wszystkiego można się spodziewać

Normalnie Powiedziałbym....zdejmij lewy i prawy bok i słuchaj.....ale to Candy.
    A kompresor jak najbardziej może się zacierać.

Dodano po 11 [minuty]:

Przepraszam że tak pogardliwie piszę o Twoim sprzęcie, ale jak do tej pory, nie znalazłem żadnego + tej marki, oprócz nadruku + na obudowie informującego o kategorii klasy energetycznej.
    Kiedyś + była cena, teraz już niestety nie.
  • #9 20951069
    zbigseb
    Poziom 4  
    Jakubserwis napisał:
    test z poziomu aplikacji candy (simply-fi) wskazuje 100% urządzenia. Czy jest może jakiś tryb serwisowy w celu bardziej szczegółowej analizy? Suszarka grzeje ale nie skrapla, więc mało wydajna pompa ciepła moim zdaniem może być powodem problemu. Tylko, że wymiana kompresora to już pewnie rozszczelnienie obwodu z środkiem chłodzącym.. sam tego nie zrobię..
  • #10 20951081
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    zbigseb napisał:
    Co jeszcze może powodować taki hałas?

zbigseb napisał:
    pompka Askoll działa, gdyż ją testowałem. Próbowałem serwisować

Wymieniłeś, nie? To wymień bo to grosze.
    Jakubserwis napisał:
    żadnego + tej marki

To w temacie ma 5-6 lat, jak za 2000 nie źle, żeby tylko electrolux po 3000-5000 z pompą ciepła dożywał tyle...
    Dalej to najtańsze urządzenia, należące do największego obrotowo na świecie koncernu agd, ceny części niskie, a elementy wewnętrzne takie jak w innych koncernach.
    Sprzedaje się tego bardzo dużo, ala Beko i nie ma takiej ilości recyklingowej (2-6 lat), jak na wolumin sprzedaży
  • #11 20951085
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    zbigseb napisał:
    Tylko, że wymiana kompresora to już pewnie rozszczelnienie obwodu z środkiem chłodzącym.. sam tego nie zrobię..
    Powiem Ci, że nawet ja tego nie robię :)

Dodano po 3 [minuty]:

Sebastian_M26 napisał:
    Wymieniłeś, nie? To wymień bo to grosze.
    zbigseb napisał:
    Jakubserwis napisał:
    test z poziomu aplikacji candy (simply-fi) wskazuje 100% urządzenia

W ciemno ma wymieniać?....bo tanie?

Dodano po 2 [minuty]:

Sebastian_M26 napisał:
    To w temacie ma 5-6 lat, jak za 2000 nie źle, żeby tylko electrolux po 3000-5000 z pompą ciepła dożywał tyle...
    Dalej to najtańsze urządzenia, należące do największego obrotowo na świecie koncernu
    Dalej nie widzę plusa patrząc od stony serwisanta.
  • #12 20951093
    zbigseb
    Poziom 4  
    Jakubserwis napisał:
    Przepraszam że tak pogardliwie piszę o Twoim sprzęcie, ale jak do tej pory, nie znalazłem żadnego + tej marki, oprócz nadruku + na obudowie informującego o kategorii klasy energetycznej.
    Kiedyś + była cena, teraz już niestety nie.
    Najlepszy slim. Do szafy wchodzi tylko candy.

Dodano po 8 [minuty]:

Jakubserwis napisał:
    np.tego że wentylator przyciera o obudowę.
    na 100% to nie wentylator.

• #13 20951124
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Wzywaj serwis, od tego jest, bo będziesz błądził we mgle do Lipca. Jednak może jakiś magnes na silniku, a może kompresor siada, a może itd. ...
  • #14 20951194
    zbigseb
    Poziom 4  
    >>20950681 Chyba to mam, a pompa działa

, ale widać, że nie za każdym razem startuje, gdyż jak hałasowało to temperatura wynosiła ok 22 °C, a jak po pewnym czasie pojawiło się w tym samym miejscu stosunkowo ciche "buczenie" temperatura spadła do 13 °C. Wniosek tłumaczący losowość działania to, że nie startuje za każdym razem. Przyczyna czy to kondensator i czy wymieniać?
    Cyfrowy miernik Sanwa CD772 z odczytem 9.25 µF obok kondensatora Ducati 15 µF.

Dodano po 43 [minuty]:

zbigseb napisał:
    Przyczyna czy to kondensator i czy wymieniać?
    Zamówiłem. Zobaczymy.
  • #16 20951341
    zbigseb
    Poziom 4  
    Jakubserwis napisał:
    Jeśli przed pomiarem był rozładowany, to ma stanowczo za małą pojemność.
    Rozładowałem, gdyż nie chciałem aby rozładował się na mnie albo uszkodził miernik :) Dziękuję za odpowiedź, czuję, że kierunek działań jest właściwy.
  • REKLAMA
  • #17 20953217
    zbigseb
    Poziom 4  
    Jakubserwis napisał:
    Jeśli przed pomiarem był rozładowany, to ma stanowczo za małą pojemność.
    Wymiana kondensatora rozwiązała problem :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośną pracą suszarki Candy GrandoVita GVS4 H7A1TCEX-S, wskazując, że pompa kondensatu działa prawidłowo. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące potencjalnych źródeł hałasu, w tym wentylator, kompresor oraz problemy z odprowadzaniem skroplin. Użytkownik zauważa, że hałas może pochodzić z pompy ciepła, a także rozważa wymianę kondensatora, co ostatecznie rozwiązuje problem. Wskazano również na niską jakość urządzeń marki Candy oraz na możliwość wystąpienia usterek w silniku lub kompresorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA