logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka Candy GVH D813A1-S - Wydaje dziwne piszczące dźwięki

docia.chan 15 Mar 2021 15:52 3450 6
REKLAMA
  • #1 19319973
    docia.chan
    Poziom 10  
    Witam! Przeglądałam różne wątki na forum, niestety odpowiedzi nie znalazłam, stąd ten post.
    Mam suszarkę Candy GVH D813A1-S. Działać działa, suszy jak trzeba.
    Ostatnio pojawił się problem. W zasadzie z dnia na dzień zaczęła dziwnie piszczeć - wydawać dziwne dźwięki.

Po dłuższym czasie przestaje piszczeć, ale świeżo włączona - z wkładem lub bez wydaje takie dźwięki.
    Szukając różnych typów odgłosów jakie można znależć w sieci powiedziałabym, że hałasuje rolka bębna suszarki. Niestety nie wiem czy tak jest - pani w serwisie po sprawdzeniu numeru stwierdziła, że moje urządzenie nie posiada takowych rolek - albo raczej ich nie ma na schematach.
    Odkręciłam z mężem blat itd, ale nie chcemy się zabierać za pełne rozkręcanie suszarki, bo jest ona w pokoju dzieci i wolelibyśmy nie rozgrzebywać roboty tylko po to, żeby bez jakichkolwiek szans na naprawę musieć ją znowu składać a potem zabawa od nowa...
    Wiem, że diagnoza "na ucho" może być ciężka, nie mniej jest to na tyle charakterystyczny dźwięk, że może ktoś podpowie?
    Przetarłam bęben z kurzu - zwłaszcza pod paskiem. Z przodu na krawędzi widać ciemne - właśnie takie gumowe ślady - jak od butów na parkiecie - trochę szmatką zeszło ale nie wszystko - tym większe moje zdziwienie, że ponoć tych rolek nie ma ten model...

Jeśli ktoś jest w stanie podpowiedzieć będę wdzięczna :)
  • REKLAMA
  • #2 19320036
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    docia.chan napisał:
    Wiem, że diagnoza "na ucho" może być ciężka,

To nie jest ciężka sprwa, to jest nierealna sprawa by zdalnie ocenic coś takiego.

Dokumentcja urządzenia jet zrobiona po włosku, czyli lipa.

Suszarkę trzeba pozbawić obudowy i po prostu sprawdzić który element piszczy.

Teoretycznie jakaś rolka podpierająca bęben chociaż z przodu powinna być. Ponadto może być problem rolek napinacza paska (ostatnio bardzo podobny dźwięk wydawała mi taka rolka w suszarce Aristona, może być problem z tylnym łożyskowaniem bębna, samym silnikiem lub wentylatorem, choć te ostatnie dwa zostawił bym na później.

Tak czy siak bez rozbierania nic się nie uda.
  • REKLAMA
  • #3 19320061
    docia.chan
    Poziom 10  
    Cytat:
    Teoretycznie jakaś rolka podpierająca bęben chociaż z przodu powinna być.

No też mi się tak wydaje...

Cytat:
    Ponadto może być problem rolek napinacza paska

Ok - będę mieć to na uwadze sprawdzając jeśli ją rozbiorę.

Cytat:
    może być problem z tylnym łożyskowaniem bębna, samym silnikiem lub wentylatorem, choć te ostatnie dwa zostawił bym na później.

Gdyby to było łożysko wydaje mi się, że problem by nie znikał po jakiś... 15-20 min. - Być może, jak będen się nagrzewa (zaczyna po 15 min pracy) to temperatura jakoś niweluje problem... Zwłaszcza znikający po czasie dźwięk skłania mnie ku odrzuceniu silnika czy wentylatora :/
  • REKLAMA
  • #4 19320230
    mrice
    Moderator AGD
    W ciemno bym nie odrzucał, ale w pierwszej kolejności skupił bym się n układach łożysk ślizgowych lub ślizgu bębna.
  • REKLAMA
  • #5 19812483
    docia.chan
    Poziom 10  
    Po jakimś czasie suszarka ucichła i było ok. Ostatnio jednak padł kondensator rozruchowy i poprosiłam fachowca, żeby przyszedł wymienić, bo nie miałam pewności czy aby na pewno to jest problemem. Moja diagnoza była słuszna i przy okazji zobaczyłam jak rozkręca pan suszarkę. Po wymianie kondensatora problem powrócił ze zdwojoną siłą (jak nie lepiej).
    Teraz z powodzeniem udało się wszystko otworzyć i obejrzeć co i jak.
    Rolki podtrzymujące bęben z przodu są w dobrym stanie choć jedna się kręci swobodnie, druga od razu zatrzymuje ale bez żadnego oporu. Tu proszę o podpowiedź jak być powinno i czy jest sens się teraz tym przejmować?
    Jednak nosa miał mrice:
    mrice napisał:
    Ponadto może być problem rolek napinacza paska

i tu strzał w 10! Jedna rolka zdecydowanie do wymiany. I tu pytanie. Czy muszę zamówić cały zestaw czy da się wymienić samą rolkę?
    https://north.pl/karta/06017597-rolka-napinajaca-pasek-do-suszarki,732-HG-0808.html
    Cena 122 zł + kw wydaje mi się spora, a w sumie samo kółko do wymiany ale nie mogę takiego znaleźć... albo nie umiem szukać. Czy lepiej kupić cały oryginalny zestaw czy spróbować bawić się w dopasowywanie samego kółka?
    Co polecacie?
    A tak wygląda winowajca:
  • #6 19812583
    mrice
    Moderator AGD
    docia.chan napisał:
    Czy muszę zamówić cały zestaw czy da się wymienić samą rolkę?

North.pl i sprawdzasz, nie wiem z głowy jak to oferują.

docia.chan napisał:
    Czy lepiej kupić cały oryginalny zestaw czy spróbować bawić się w dopasowywanie samego kółka?

Jeśli jest zamiennik to musi byś skatalogowany, wtedy masz pewność, ze będzie pasować i działać jak należy.

docia.chan napisał:
    jedna się kręci swobodnie, druga od razu zatrzymuje ale bez żadnego oporu. Tu proszę o podpowiedź jak być powinno i czy jest sens się teraz tym przejmować?

Powinny się kręcić swobodnie chwilę, jeśli zatrzymuje się od razu jest ubite jej łożysko.
  • #7 20887356
    mkdawid
    Poziom 5  
    Ocena: 1

>>19812483
    Jakie były objawy tego kondensatora rozruchowego? To był kondensator od silnika czy sprężarki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Candy GVH D813A1-S, która wydaje dziwne piszczące dźwięki. Po wstępnej diagnozie sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia łożysk bębna, rolek napinacza paska lub silnika. Po rozkręceniu urządzenia stwierdzono, że jedna z rolek podtrzymujących bęben wymaga wymiany. Użytkownik poszukuje informacji na temat możliwości zakupu samej rolki oraz jej ceny, a także potwierdzenia, czy objawy mogą być związane z kondensatorem rozruchowym, który również był wymieniany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA