logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont łazienki w mieszkaniu z lat 70-tych: wymiana kabli alu na miedź?

pseudocfoch 08 Lut 2024 09:40 441 5
  • #1 20950952
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć. Kupię mieszkanie z lat 70-tych w 11-piętrowym budynku. Nie sądzę, żeby kiedykolwiek zmienili podłączenie prądu. Obecnie łazienka, którą posiada, wymaga remontu, więc nie mogę jeszcze w niej mieszkać. Myślałam o wyremontowaniu łazienki i zamieszkaniu w niej. Ale może jeśli najpierw wyremontuję łazienkę, to trzeba będzie wyburzyć ściany łazienki. Czy naprawdę trzeba to rozbierać?Czy przejście z kabli aluminiowych na miedziane wiąże się z wymianą lamp?Czy powinienem od razu przejść na miedź, czy mogę poczekać kilka lat?
  • #2 20950968
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Moja propozycja - wymień całą instalacje na nową. ostatecznie możesz do łazienki dociągnąć " nowe" obwody + rozdzielnica, ale ostatecznie i tak czeka Ciebie wymiana całej instalacji. Nieraz widziałem mieszkanie po generalnym remoncie a w ścianach stare alu które gdzieś pękło - i dramat :-)
  • #3 20951013
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Praktyka pokazuje, że najlepiej gruby remont robić przed wprowadzeniem się. Po wprowadzeniu się grubsze inwestycje się zazwyczaj nie udają, w sensie nie da się ich przeprowadzić bo ciężko pogodzić remont w kilku pomieszczeniach jednocześnie i jednocześnie mieszkać w takim mieszkaniu. Praktyka pokazuje że jak teraz się nie zmieni instalacji aluminiowej na miedzianą to dopóki się ta instalacja nie spali żywym ogniem to nikt nie będzie kuł ścian, zwłaszcza w łazience i kuchni gdzie będą płytki na ścianach za grube tysiące.
    Napisze jeszcze że operację wymiany instalacji, czy nawet części instalacji powinien wykonać elektryk.
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi z burzeiem ścian w sensie wymiany elektryki. Przewody nie są elementem konstrukcyjnym ściany.
  • #4 20951180
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    > Nie bardzo rozumiem o co chodzi z burzeniem ścian w sensie wymiany instalacji elektrycznej. Przewody nie są elementem konstrukcyjnym ściany.

Bo są części, które nie wymagają pilnego remontu. Na przykład kuchnia nie wymaga remontu. Nie chcę, żeby kuchnia została zniszczona.
  • #5 20951219
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    pseudocfoch napisał:
    Na przykład kuchnia nie wymaga remontu. Nie chcę, żeby kuchnia została zniszczona.

To zaproś elektryka na wizję lokalną. Z nim uzgodnić częściowy remont instalacji. Takie rzeczy również się robi.
    Poza tym zawsze powtarzam, że po kupnie używanego mieszkania a przed wprowadzeniem zawsze warto zrobić porządny przegląd instalacji elektrycznej. Po tylu latach nigdy nie wiadomo kto i co w niej robił, zwłaszcza że świadomość elektryczna w narodzie jest bardzo słaba.
  • #6 20951499
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Ocena: 145
    Witam. pseudocfoch instalacja z tamtych lat zawsze do wymiany. Niebezpieczne zerowania plus cienkie aluminiowe przewody często upalone zwłaszcza przy gniazdach. Bardzo tam łatwo o porażenie albo pożar. Do tego dochodzą różne przeróbki. W łazience warto ją wymienić ze względu na zagrożenie porażeniem zaś w kuchni na zagrożenie pożarem. Nowa instalacja plus działająca stara to też problem. Nie do końca może się to udać gdyż przewody w danym pomieszczeniu często zasilają gniazda czy oświetlenie w innych lub jeszcze gorzej ukryte puszki i nie da się ich tak odłączyć. Więc tak najlepsza oczywiście byłaby wymiana na nową. Jednak w wielkiej płycie to dodatkowy problem i z tym trzeba się liczyć. Często nie ma tynku a robić bruzd nie wolno. Są tam różne możliwości aby to zrobić inaczej choć tynk czy g-k zawsze przeze mnie jest zalecany. Jeżeli chcesz zrobić to mniejszym kosztem bez dużego remontu to trzeba to zrobić najlepiej we wszystkich pomieszczeniach, instalację natynkowo wtynkową, modułową, z tymczasowymi rozwiązaniami które będzie można rozbudować w kolejnych etapach. Czyli przewody w specjalnych listwach przypodłogowych, kanałach kablowych np Zielonka ukrytych pod maskownicą przypodłogową mdf w postaci listwy czy przewody ukryte za np sztukaterią podsufitową lub za szafkami w kuchni. Można też zrobić instalację loftową czyli czarne przewody lub kable ewentualnie czarne rurki. Do gniazd podtynkowtch są dostępne puszki natynkowe w odpowiednim kolorze tylko trzeba je dobrać do danej serii osprzętu. Można też przewody w np w łazience ułożyć wtynkowo a w przedpokoju tymczasowo poprowadzić np w czarnych rurkach by później podczas remontu przedpokoju umieścić je w tynku czy suficie podwieszanym. Wiele prac czyli np montaż listew czy rurek możesz po konsultacji z elektrykiem wykonać samodzielnie a resztę zostawić elektrykowi.
REKLAMA