logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać problem z nieuruchamiającym się Termet Ecocondens Silver, błąd E01?

majki_88 08 Lut 2024 09:58 3918 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić kocioł Termet Ecocondens Silver, który po dłuższym postoju nie zapala i wyrzuca błąd E01?

Najczęściej pomaga wyczyszczenie elektrody zapłonowo-jonizacyjnej, a jeśli problem wraca, jej wymiana na nową; u kilku osób samo czyszczenie od razu przywracało poprawny start kotła [#20951002][#20954683][#21835448] Warto też oczyścić palnik, bo nagar na nim potrafi blokować prąd jonizacji i powodować E01 [#20994083] Jeśli po czyszczeniu błąd nadal występuje, można spróbować minimalnie zwiększyć moc startową P03 (np. o ok. 10 jednostek), bo to w niektórych przypadkach pomagało po dłuższym postoju [#20958586][#21331818] Zamiast przypadkowych zamienników trzeba dobrać elektrodę właściwą do Silvera; w wątku wskazano jako dedykowaną Z4350040400, a Z1780040300 okazała się niepasująca do tego modelu [#21853967][#21854612] Jeśli elektroda wygląda dobrze, nie wykluczono też słabej izolacji ceramiki albo lekkiego odkształcenia elektrody, które mogą powodować upływ prądu jonizacji [#21839284][#21806987]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20950986
    majki_88
    Poziom 10  
    Witam,

Mam z tym kotłem następujący problem: po dłuższym czasie wygaszenia powiedzmy 8-10 godzin w górę nie startuje. Podejmuje dwie opisane w instrukcji próby zapalenia po czym wyrzuca błąd E01. Gdy zejdę do kotłowni i zresetuję piec z panelu sterowania to startuje, odpala łagodnie i pracuje. Kocioł ma 4 lata, w pierwszym roku użytkowania też był problem z odpalaniem, ale został usunięty na gwarancji i odpalał bez zarzutu aż do teraz. Sprawdzenie i regulacja przez serwisanta była robiona na jesieni w ubiegłym roku.
    Problem jest o tyle irytujący, że często wyjeżdżamy na dobre kilka dni albo na tydzień i obniżam na ten czas temperaturę w domu. Kocioł wtedy nie pracuje przez dobę albo dwie, stygnie i później nie zapala i przy obecnych temperaturach na dworze w domu jest 12 stopni zamiast nastawionych 18, a dogrzanie tego do 21 później długo trwa. Co ciekawe jeżeli przerwa w pracy trwa do kilku godzin to problemu ze startem nie ma. Czy macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?
  • REKLAMA
  • #3 20951023
    majki_88
    Poziom 10  
    Czy do czyszczenia nadaje się np. drobny papier ścierny albo włóknina ścierna?
  • #5 20951317
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    Zdecydowanie wymiana elektrody. Czyszczenie nie wiele pomoże. Były też wadliwe serie elektrod.
    Można eksperymentalnie zwiększyć moc startową kotła ( lub zmniejszyć jeśli była ustawiona zbyt wysoka)
    Kiedy kocioł był serwisowany, czyszczona komora spalania?
  • REKLAMA
  • #6 20951454
    majki_88
    Poziom 10  
    Przeglądy gwarancyjne robione były co roku przez pierwsze 2 lata, ostatni przegląd pogwarancyjny w roku ubiegłym, ale polegały tylko na sprawdzeniu składu spalin i regulacji. Palnika czy wymiennika nikt nie czyścił. Spróbuję jutro po południu wyczyścić elektrodę, jeżeli pomoże tylko na krótką chwilę albo wcale to kupię nową.
  • #7 20954683
    majki_88
    Poziom 10  
    Wyciągnąłem wczoraj elektrodę i wyczyściłem. Cała część od strony gorącej była pokryta białym nalotem, ale pod papierem ściernym zeszło. Na razie działa, zimny kocioł po nocy wystartował rano bez problemu. Stwierdziłem że kupię elektrodę na zapas i jeżeli problem wróci to podmienię na nową.
  • #8 20955356
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 587
    Sprawdź tez czy elektroda nie „rozgięła się” za bardzo. Czasem -gdy wymiennik jest zawalony, wewnątrz panuje wyższa niż zwykle temperatura i elektroda potrafi się odkształcać. To tez powoduje problem z zapłonem lub wybuchowy zapłon.
    Jeżeli stwierdzisz ze się odkształciła - nie próbuj jej prostować bo pęknie. Chyba ze na gorąco.
  • #9 20956061
    majki_88
    Poziom 10  
    Obie elektrody wyglądały ok, w równej odległości od siebie i nie zwichrowane.
  • Pomocny post
    #10 20958390
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Cześć

U mnie były podobne problemy z kociołkiem.
    Pomogła wymiana elektrody na inny typ : Z4350251400 indeks 5474

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20958586
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    majki_88 napisał:
    Obie elektrody wyglądały ok, w równej odległości od siebie i nie zwichrowane.

Zwiększyć minimalnie moc startową P03 (powiedzmy o 10 jednostek) i obserwować. Po kilku dniach znów to samo.
    Miałem podobny przypadek u siebie i przy wartości 95 nie wyrzucało E01 po długim postoju kotła.
    Jeśli to nie pomoże, to wymiana elektrody.
  • #12 20963717
    majki_88
    Poziom 10  
    Na tę chwilę kocioł startuje i nie wyrzuca błędu, wygląda na to, że wyczyszczenie elektrody pomogło przynajmniej na jakiś czas.
  • REKLAMA
  • #13 20993776
    majki_88
    Poziom 10  
    Kocioł dalej pracuje poprawnie, także zamykam temat.
  • #14 20994083
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Oprócz czyszczenia elektrod wyczyść też szczotką drucianą palnik (ten cylinder z dziurami z którego wylatuje gaz), ponieważ jest on drugim biegunem elektrod i po pewnym czasie zachodzi nagarem blokując przepływ prądu jonizacji. Też miałem podobny problem z Goldem i zajęło mi to z miesiąc, żeby dojść że taka głupota potrafi powodować takie problemy.
  • #15 21331818
    4anowak
    Poziom 1  
    >>20958586 Zmiana mocy startowej P01 na większą to jedyne, co pomogło w moim przypadku (Gold 35 plus). Wcześniej czyszczenie elektrody, czyszczenie pieca, obracanie wtyczki itp., a potem wymiana elektrody na inną nic nie dała. Piec miał problemy z E01/reset głównie w sezonie CO, prawie codziennie.
  • #16 21806517
    majki_88
    Poziom 10  
    Wracam do tematu. Wczoraj, po długim czasie prawidłowego odpalania, kocioł nie wystartował na zimno. Wyjąłem elektrodę - cała zabrudzona nalotem w kolorze czerwonym. Po przeczyścieniu papierem nalot zeszedł i kocioł odpalił od razu po włączeniu. Nie wiem, czy to kwestia jakości dostarczanego gazu. W październiku był serwisant, wyczyścił wymiennik, odpływ i właśnie elektrodę. Powiedział, że nie ma sensu jej wymieniać, jeżeli zapala.
  • #17 21806987
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    To, że normalnie wygląda nie oznacza, że nie ma np. przebicia na ceramice. W silverach były jazdy z elektrodami - wadliwe partie, ale wiele lat temu.
    Od ilu lat nie wymieniałeś tej elektrody?
  • #18 21807085
    majki_88
    Poziom 10  
    Elektroda, jak dobrze pamiętam, była wymieniana już w 1. roku pracy na gwarancji, a sam kocioł pracuje 6. rok. Zamówię nową elektrodę i odłożę na półkę, a jeżeli błąd E01 wróci, to od razu wymieniam.
  • #19 21807098
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    P03 na 130 jak zaleca producent
  • #20 21807130
    panzewsi
    Poziom 24  
    Jeszcze moje 3 grosze. Pisałem wcześniej o czyszczeniu elektrod i palnika i to podtrzymuję, ale jeszcze zauważyłem jedną sprawę. Swojego Golda też w pewnym momencie nie mogłem opanować z błędami 01 i 13 mimo czyszczenia palnika i elektrod i stwierdziłem, że przygnę elektrodę dozorujacą w kierunku palnika. Od tamtej pory jak ręką odjął, działa bezproblemowo.
    Tylko jedna bardzo ważna uwaga. Elektrody są z jakiegoś dziwnego metalu i łatwo je złamać, w związku z tym podgrzalem ją do czerwoności palnikiem gazowym i wtedy dała się łatwo przygiąć.
  • #21 21807300
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    bro2004a napisał:
    P03 na 130 jak zaleca producent

A gdzie tak zaleca? Bo fabrycznie jest ustawione 90.
  • #22 21807305
    bro2004a
    Poziom 15  
    W Silver pro oraz starych Silverach tak - 090.
    W nowszych 130. Instrukcja serwisowa polecam serwisancie :P
  • #23 21808099
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    bro2004a napisał:
    W nowszych 130. Instrukcja serwisowa polecam serwisancie

Co to znaczy nowszy, podaj nr instrukcji serwisowej w której jest ten zapis, chętnie sprawdzę.
  • #24 21808110
    bro2004a
    Poziom 15  
    647:2016/PL rev.4.0
  • #25 21808157
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Sam widzisz, że to stara instrukcja z 2016 roku i mówisz, że to najnowsza? A ustawienie mocy startowej na poziomie 130 wcale nie poprawiało rozpoznawania płomienia, wręcz przeciwnie: przy pracy z niskotemperaturowym zasilaniem powodowało wyłączanie kotła po wyjściu z zakresu histerezy dla CO ( P29), zwłaszcza przy fabrycznym czasie 30 sekund (P32)
    W tej włąśniej silver 20kW miał nierealną moc minimalną 2,7kW, praktycznie nie doi ustawienia, zmieniona w kolejnych wersjach 2022 na 3,6kW.
  • #26 21808197
    bro2004a
    Poziom 15  
    Instrukcja 2016 jest wersja 4.0... cały czas poprawiana i najnowsza dla roku 2022 jak zaprzestano produkcji tego modelu. Myślalem, że jestes Andrzej Autoryzowanym serwisem- tym samym znasz ta instrukcję i zalecenia serwisu Termet. Mylilem sie. Nie napiszę konkretnie, między jakimi latami kotły Silver posiadały fabrycznie ustawiania 130. Właśnie po to by tej błąd e01 nie pojawiał się. Na pewnie 2020-2022r.
    W załączeniu z IS właśnie na potwierdzenie moich słów.
    Tabela parametrów regulacyjnych dla kotłów z wentylatorem Sit NG40m
  • #27 21810145
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Jestem autoryzowanym, nie oznacza to że wszystkie zapisy ( nie krytyczne: odpalam- działa) w instrukcjach musze znać ( choć powinienem) , a ten zapis miał być remedium na montaż z nieudaną jednodrutową elektrodą zapłonową, ( znany problem sprzed kilku lat) która wyrzucała błędy już nawet przy pierwszym uruchomieniu zerowym. Ta wersja instrukcji był bardzo krótko, bo nie kojarzę jakoś takich ustawięn w kotłąch a wartośc 130 w czasie rozruchu, a na pewno nie rozwiązuje żadnego problemu z pojawiajacym się E01.
    Najczęstyszym problemem ( poza powszechnie znanymi, trywialnymi) jest pogorszenie się rezystancji izolacji ceramicznej spowodowane zewnętrznymi nalotami lub wewnętrznymi uszkodzeniami, a to powoduje upływ prądu jonizacji przy niskich mocach kotła. Żadne tego typu zabieg nie pomogą jeśli na mocy minimalnej mamy ustawone np. 40. ocioł odpali, wygrzeje, a przy końcu cyklu zejdzie z mocą do minimalnej i wywali błąd.
    Miałem ostatnio taki przypadek, klientowi instalator ustawił 50* na kotle i tak grzał przez 4 lata w stosunkowo nowym domu. Zrobiłem przegląd kotła, elektroda w dobrym stanie wizualnym- nie wymieniałem. Namówiłem klienta by zmniejszyć temperaturę do 40 , i odlkręcić lub wogóle zdjąć głowice w niektórych pomieszczeniach.
    Klient zadowolony , że przy 40 * tak samo ciepło w domu jak przy 50.Ale za pół dnia E01. kiedy kocioł pracował na wyzszej temperaturze wielkość płomienia wystarcza ka do utzrymania prądu jonizaci, a przy zmniejszeniu mocy nie.
    Skończyło się wymianą elektrody i tyle.
  • #28 21810630
    majki_88
    Poziom 10  
    Ok, na razie przez te kilka dni po oczyszczeniu elektrody kocioł startuje bez zarzutu. Kupiłem nową elektrodę i leży w zapasie. Jeżeli E01 wróci, podmieniam. Grzebanie przy mocy startowej wolałbym zostawić jako wyjście ostateczne, jeżeli problem wróci; nie jestem serwisantem i wolę nie grzebać przy ustawieniach bardziej zaawansowanych niż temperatura wody CO i CWU :)
    Kocioł, jak już chodzi, to chodzi; nie ma problemów typu: przy niższej temperaturze wskoczy E01. Temperatura zasilania ustawiona na 40°C, 45°C przy większych mrozach,
  • #29 21835448
    Chris99
    Poziom 4  
    Walczę z tym problemem od 10 lat (błąd E01).
    Potwierdzam, problem pojawia się najczęściej po dłuższym nieużywaniu kotła (np. po nocy).
    W moim przypadku jest zawsze problem z elektrodą zapłonową.
    Czyszczenie jej pomaga na jakiś czas, np. parę tygodni w sezonie grzewczym.
    Przed czyszczeniem kocioł próbuje się włączyć i po paru nieudanych próbach (brak płomienia) wyrzuca błąd E01.
    Po fizycznym oczyszczeniu elektrody od razu widać poprawę, startuje momentalnie, następnie z czasem trochę dłużej, aż do ponownego jej zanieczyszczenia, czyli błędu E01. Resety wtedy pomagają na chwilę; należy wyczyścić lub wymienić elektrodę.
    Działo się to regularnie przez parę pierwszych lat (zmiany przez serwis parametrów kotła nie pomagały, wymiana, czyszczenie elektrody pomagały na te parę tygodni).
    Sukces nastąpił po wymianie elektrody na nową, z innego kotła, czyli: Z1780040300.
    Na tej elektrodzie kocioł pracował przez parę lat bez zająknięcia (myślałem, że mam już to z głowy) do czasu, kiedy serwisant podczas standardowego czyszczenia kotła nie wyczyścił (papier ścierny) mi fizycznie tej nowej elektrody.
    Problem powrócił i znowu zaczęła się procedura czyszczenia elektrody i, tak jak wcześniej, pomaga to na parę tygodni.
    Ręce opadają.
    Uważam, że problem jest z budową, parametrami tych elektrod, które w magiczny sposób nie chcą po czasie współpracować z kotłem. One nawet nie są jakoś szczególnie zabrudzone, po prostu jest lekki nalot, który powoduje nieprawidłowe ich działanie.
    Myślę, że Termet zna temat.
    Nie znam innego rozwiązania (ale chętnie poznam), więc spróbuję wymienić znowu na nową, tj.: Z1780040300 i trzymać kciuki, że to znowu pomoże na parę lat.
  • #30 21835463
    panzewsi
    Poziom 24  
    >>21835448
    Kolego przeczytaj moje posty nr 14 i 20.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kotła Termet Ecocondens Silver, który po dłuższym postoju nie startuje i po dwóch próbach zapłonu zgłasza błąd E01, natomiast po ręcznym resecie uruchamia się poprawnie. Wskazywano przede wszystkim na zabrudzoną lub zużytą elektrodę zapłonową/jonizacyjną, możliwe uszkodzenie izolacji ceramicznej, wadliwe serie elektrod oraz zbyt duży nalot na palniku utrudniający jonizację. Zalecano czyszczenie elektrody papierem ściernym, kontrolę i czyszczenie palnika oraz sprawdzenie odkształcenia elektrody; pojawiły się też sugestie wymiany elektrody na nową lub na inny typ oraz korekty mocy startowej P03/P01. W toku rozmowy czyszczenie elektrody dawało poprawę, ale zwykle tylko czasową, a po dłuższym czasie problem E01 wracał. Ostatecznie wskazywano, że w Silverze kluczowe są stan elektrody, palnika i poprawne ustawienie parametrów rozruchu, a samo czyszczenie może nie wystarczyć przy pogorszonej izolacji lub nieodpowiednim typie elektrody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA