logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia na odbiorniku RTL-SDR - jak odflitrować tuner od USB komputera?

Dominik5331 08 Lut 2024 12:23 957 14
REKLAMA
  • #1 20951178
    Dominik5331
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam, ostatnio zauważyłem, że po podłączeniu do laptopa RTL-SDR zakłócenia mocno się zmniejszają na praktycznie wszystkich pasmach, czyli od 2 m i 70 cm po pasmo 160 m. Ogólnie z tego odbiornika korzystam na swoim komputerze stacjonarnym i tam w porównaniu do laptopa są większe zakłócenia, to znaczy paski co około 50 kHz. Prawdopodobnie są to zakłócenia od USB i teraz mam pytanie. W jaki sposób mogę ten tuner odfiltrować od USB komputera? Jedyne, czego się dowiedziałem, to jest to, że podobno pomaga rdzeń ferrytowy i koncentrator USB z oddzielnym zasilaniem, ale nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto.
  • REKLAMA
  • #3 20951393
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Ja w laptopie zauważyłem, że RTL-SDR zbierał zakłócenia z matrycy i z kabli Ethernet.
  • #4 20955862
    juro54
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Moim zdaniem w dużej części winien jest zasilacz w stacjonarnym.
  • REKLAMA
  • #5 20955937
    pipiter433
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Podzielę się tym, co u mnie pomogło zmniejszyć zakłócenia:
    - używanie laptopa z metalową obudową,
    - laptop nie może być podłączony do zasilacza podczas odbioru (najlepiej też wyłączyć wszystkie ładowarki i urządzenia znajdujące się w pobliżu takie jak dodatkowy monitor),
    - nieużywanie portu USB 3.0,
    - przedłużka USB, na której jest założony ferryt,
    - dobra antena zewnętrzna.
  • #6 20961868
    Dominik5331
    Poziom 3  

Zamówiłem rdzenie ferrytowe i izolator galwaniczny USB, zobaczę, czy pomoże. Te rdzenie ferrytowe dam też na wszystkie możliwe zasilacze do różnych urządzeń w domu.
  • #7 20974045
    Dominik5331
    Poziom 3  
    @SP5IT Separator kupiony, a po podłączeniu RTL-SDR się nie uruchamia, ale komputer go wykrywa.
  • #9 20976668
    Dominik5331
    Poziom 3  
    Przesyłanie plików z telefonu działa, ale karta Wi-Fi (zewnętrzna USB) ma ten sam problem co RTL-SDR. Komputer wykrywa kartę, ale nie może się połączyć z siecią Wi-Fi.

Dodano po 2 [minuty]:

@SP5IT Tak jakby brakowało napięcia.
  • REKLAMA
  • #11 20978029
    Dominik5331
    Poziom 3  
    @SP5IT Z tego, co wyczytałem, RTL-SDR potrzebuje 4,5 V i 300 mA, więc znalazłem przyczynę. W takim razie co innego można zastosować, aby zmniejszyć zakłócenia?
  • REKLAMA
  • #13 20978961
    Dominik5331
    Poziom 3  
    @SP5IT W którym miejscu podłączyć "+" i "-", aby zasilić z zewnątrz ten odbiornik?
  • #15 20979920
    Dominik5331
    Poziom 3  
    @SP5IT Dziękuję za poradę. Przynajmniej wiem już, jak sobie poradzić z zakłóceniami z USB. Ale postanowiłem podłączyć odbiornik do telefonu i zakłócenia praktycznie nie zmieniły się, więc okazało się, że zakłócenia przedostające się przez USB to nie jest teraz największy problem. Okazało się, że sieją 2 dekodery w domu. Dekoder telewizji satelitarnej model Canal+ 4k Ultrabox+ i Manta bodajże model DVBT022. Jako że z dekoderem telewizji satelitarnej nie mam co zrobić, bo podpisana umowa itd., to dekoder telewizji naziemnej mogę wymienić albo zrobić jakiś ekran czy coś innego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zauważył, że zakłócenia w odbiorniku RTL-SDR są mniejsze przy podłączeniu do laptopa w porównaniu do komputera stacjonarnego, co sugeruje, że mogą pochodzić z portów USB. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, takich jak użycie separatora USB, rdzeni ferrytowych, oraz unikanie portów USB 3.0. Użytkownik zamówił rdzenie ferrytowe i izolator galwaniczny, jednak napotkał problemy z zasilaniem, ponieważ RTL-SDR wymaga 4,5 V i 300 mA. Ostatecznie odkrył, że zakłócenia mogą pochodzić z dekoderów telewizyjnych w jego domu, co wymaga dalszych działań, takich jak wymiana dekodera lub zastosowanie ekranowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA