logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTL2832U - Zakłócenia podczas korzystania na telefonie.

michalek002a 05 Lut 2023 21:30 828 20
REKLAMA
  • #1 20424248
    michalek002a
    Poziom 6  
    Ocena: 73
    Witam, mam radio RTL-SDR V3 Pro, które działa bardzo fajnie, ale zakłócenia skutecznie przeszkadzają w odbiorze. Chcąc uciec jak najdalej od szumu elektronicznego pomyślałem, że podłączę te urządzenie do telefonu i pójdę gdzieś w pola. Ale pojawił się problem. Po podłączeniu do telefonu występują ogromne zakłócenia na wszystkich częstotliwościach i zmieniają się w trakcie zmieniania zakresu częstotliwości. Długi/krótki kabel, filtry ferrytowe i stosowanie zewnętrznego zasilania do radia nic nie zmieniają. W czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #3 20424806
    michalek002a
    Poziom 6  
    SP5IT napisał:
    Jakaś przetwornica ci prążkuje.

Przetwornica w telefonie? W jaki sposób jeśli jest odseparowane zasilanie? I czy filtr ferrytowe nie powinien tego właśnie odfiltrować?
    W takim razie da się coś z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 20424886
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    michalek002a napisał:
    problem jest tylko przy telefonie...

michalek002a napisał:
    Przetwornica w telefonie?

Nic w tym dziwnego, telefon to komputer i także potrzebuje do działania różnych napięć oraz ich przetwarzania.
  • REKLAMA
  • #8 20424946
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Zacznij od odhaczenia RTL i tuner AGC.
    Następnie zmniejsz wzmocnienie.

A jeśli powyższe nie pomoże to spróbuj SDRSharp 1700 czy 1664. Nowy nie znaczy lepszy.
  • #9 20425019
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 908
    Jakoś pechowo - sprawdzałem swoje odbiorniki SDR z telefonem i nie złapałem nic zakłóceń - na kawałku drutu odbierałem bez problemu stacje FM (bliskie stację oczywiście).
    Coś musi siać pechowo w okolicy. Jaka antenę podpinasz? Gdzie jest umiejscowiona?
  • REKLAMA
  • #10 20425265
    michalek002a
    Poziom 6  
    Bez znaczenia czy antena, czy kawałek drutu, zakłócenia zawsze są. Jedynie po odpięciu całkiem anteny to nic nie widać.
    Tryb samolotowy, wyłączanie wi-fi/bt/nfc itd. nic nie zmienia.
    Nie jest to wina okolicy, bo na komputerze jest znośnie.
    Jak pisałem wcześniej - Filtr ferrytowy, oddzielne zasilanie do radia, trzymanie telefonu z dala od odbiornika na kilkumetrowym kablu - Nic nie pomaga.

Dla porównania:

100.6 MHz - Telefon

100.6 MHz - Komputer

500 MHz - Telefon

500 MHz - Komputer

Czego jeszcze mogę spróbować? I czy jeśli po odpięciu anteny nie ma żadnych zakłóceń, to oznacza, że one nie idą bezpośrednio przez USB, tylko telefon je promieniuje?
  • #11 20425289
    sq3evp
    Poziom 39  
    To i tak masz zakłócenia spore - testowałem bez anteny i z załączona antena odbierał bez problemy żadnych zakłóceń,. Może masz wadliwy egzemplarz?
  • #12 20425306
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    Spróbuj na innym telefonie.
    michalek002a napisał:
    tylko telefon je promieniuje?

Może tak być, co to za telefon?
  • #13 20425343
    michalek002a
    Poziom 6  
    sq3evp napisał:
    To i tak masz zakłócenia spore - testowałem bez anteny i z załączona antena odbierał bez problemy żadnych zakłóceń,. Może masz wadliwy egzemplarz?

Zakłócenia na kompie to od sprzętu elektronicznego. Np. na ostatnim zdjęciu poziome pasy pokrywały się z pracą dysku HDD.

ArturAVS napisał:
    Spróbuj na innym telefonie.
    michalek002a napisał:
    tylko telefon je promieniuje?

Może tak być, co to za telefon?

Realme 8
    Dla próby mogę spróbować na innym i prawdopodobnie będzie lepiej, ale raczej szukam rozwiązania, żeby z moim dobrze działało.
  • #15 20428177
    michalek002a
    Poziom 6  
    Też teraz przetestowałem na innym telefonie i jest lepiej, ale też nie jest idealnie.
    Próbowałem też uziemić masę telefonu i trochę pomogło, ale tylko na niskich częstotliwościach. HF dalej tak samo.
  • #16 20430045
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    @michalek002a
    Spróbuj przejść w tryb samolotowy, tj. powyłączać, co się da.
    W sumie większość baterii w telefonie to 3,7 V, a w trybie OTG HOST USB zasila 5 V, więc jakaś przetwornica powinna być choćby do tego.
    Odbiornik zasilasz z telefonu czy zewnętrznego zasilania?
  • #17 20431671
    michalek002a
    Poziom 6  
    Tommy82 napisał:
    @michalek002a
    Spróbuj przejść w tryb samolotowy, tj. powyłączać, co się da.
    W sumie większość baterii w telefonie to 3,7 V, a w trybie OTG HOST USB zasila 5 V, więc jakaś przetwornica powinna być choćby do tego.
    Odbiornik zasilasz z telefonu czy zewnętrznego zasilania?

Tak jak pisałem o tym wyżej - Próbowałem wyłączać wszystko co się da w telefonie i rzeczywiście pomaga, ale te najwyższe szczyty zakłóceń pozostają.
    Radio próbowałem zasilać z telefonu jak i przez stabilizator liniowy 5V zasilany z ogniw.
  • #18 20431675
    Tommy82
    Poziom 41  
    @michalek002a
    Wymień telefon. U mnie na tablecie RTL-SDR śmiga jak bajka.
    Może to być problem nie tylko modelu, ale zużycia danej jednostki, np. jakieś pojemności nie są takie jak z fabryki.
  • #19 20432541
    michalek002a
    Poziom 6  
    Tommy82 napisał:
    @michalek002a
    Wymień telefon. U mnie na tablecie RTL-SDR śmiga jak bajka.
    Może to być problem nie tylko modelu, ale zużycia danej jednostki, np. jakieś pojemności nie są takie jak z fabryki.

Ale wiem, że to wina telefonu. Mogę też kupić odbiornik za 50 000 zł i na pewno sygnał będzie idealny, ale to nie jest rozwiązanie. Wszystkie zakłócenia przenoszą się jakąś drogą, a jeśli nie da się usunąć ich źródła to może są jakieś sposoby, żeby je odizolować i o to pytam.
  • #20 20432584
    Tommy82
    Poziom 41  
    @michalek002a
    Jak chcesz kręcić bicz z g..a to się baw kto Ci zabroni. Jedna z zalet wykorzystania telefonu to wyeliminowanie komputera jako źródła zakłóceń. U Ciebie nie dość że nie ma tej zalety to jest wręcz podstawowa wada. Można zrobić wiele dla poprawy tylko że po co startowac z niższego pułapu?

Ja zamknąłem mojego w puszce dodałem większy kondensator i odłączyłem masę kabla USB ekran od masy w złączu. Dodatkowo zamontowałem gniazdko SMA skręcane

Inni robią np tak
    https://www.rtl-sdr.com/shielding-rtl-sdr/

Opisów w necie jest wiele.

Tylko że jak wyżej szkoda sobie robić pod górkę na dzień dobry.
  • #21 20432594
    sq3evp
    Poziom 39  
    Prawdziwy odbiornik SDR to raczej jest dobrze zrobiony - USB także można zaekranować skutecznie od części w.cz.
    Też mam klona, ale na szczęście nie mam problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z zakłóceniami podczas korzystania z radia RTL-SDR V3 Pro podłączonego do telefonu. Pomimo prób z różnymi kablami, filtrami ferrytowymi i zewnętrznym zasilaniem, zakłócenia są obecne na wszystkich częstotliwościach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że zakłócenia mogą pochodzić z telefonu, który działa jak komputer, oraz z otoczenia. Użytkownik testował różne telefony, w tym Realme 8, Samsung S22 i A41, zauważając, że niektóre modele działają lepiej. Proponowane rozwiązania obejmują wyłączenie funkcji telefonu, uziemienie masy oraz zastosowanie ekranowania. Wskazano również na możliwość wadliwego egzemplarza radia lub telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA