logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakłócenia sygnału TV naziemnej w Dobre po migracji do HEVC - co robić?

skrzetex 08 Lut 2024 18:24 3018 17
REKLAMA
  • #1 20951823
    skrzetex
    Poziom 4  
    Ocena: 1

Dzień dobry,
    miejscowość Dobre (powiat miński 05-307), czy jest szansa aby poprawnie odbierać telewizję? Generalnie telewizja odbierała poprawnie do czasu jak "nie zaczęto migracji do HEVC", tak relacjonuje to widz (starsza osoba). Obecnie jest tak, że raz działa/raz nie działa, ale bardziej przeważa to, że nie da się odbierać poprawnie telewizji, gdyż są ogromne zakłócenia albo wcale go nie ma.
    1) Czy mogła się uszkodzić antena/komponent anteny? (Czasem działa, a nawet jak jest słońce/sucho to i można coś obejrzeć), więc chyba antena jest sprawna?
    2) Czy to, że po sąsiedzku na balkonie kilka metrów jest zamontowana antena satelitarna, może mieć wpływ na jakość sygnału?
    3) Jeśli trzeba zastosować profesjonalną antenę (kierunkową?), to jaki model powinienem użyć? (Może ktoś poleci sprawdzony model, który radzi sobie z tak dużą odległością od nadajnika)
    Niestety ta miejscowość znajduje się w niezbyt dogodnej lokalizacji, jeśli chodzi o zasięg sygnału. Obecnie jest to "zwykła antena siatkowa", która jak wspomniałem bardzo dobrze sobie radziła z odbiorem telewizji do września 2023, co ciekawe, 7 km na północ (a więc niekoniecznie zbliżamy się do Wawy) na wiosce, dookoła lasy, na takiej samej ("siatka") antenie odbiera prawidłowo...
    Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi.
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 20951854
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 726
    Troszkę żle myślisz jeśli po tych zmianach które były i odbierasz to, tylko szukaj w antenie i przewodach tam albo woda albo zły styk czasem wzmacniacz lub płytka przy antenie. W punkcie 2 bardzo się skompromitowałeś bo ci się wydaje że sąsiad zabrał ci kawałek słońca.
  • #3 20952246
    skrzetex
    Poziom 4  
    punkt 2 : to też sie tak zbiegło w czasie że u sąsiadów sie własnie pojawila ta antena, no i sie pojawiło podejrzenie że może wpływać negatywnie na jakość sygału ( tak relacjonuje to moja ciocia - starsza osoba )
    zamierzam pojechać do Niej z anteną ,( tak na wszelki wypadek ) tylko nie bardzo wiem jaki wariant wybrać na taką sytuację
    ( miejscowość jakby poza zasięgiem )
  • #4 20952263
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 726
    Jak pojedziesz do cioci to popatrz po sąsiadach i to będzie twój wybór. A takie głupie pytanie, jak w mieście stwierdzić kierunki północ południe...wszystkie anteny satelitarne są ustawione na południe.
  • REKLAMA
  • #5 20952614
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    skrzetex napisał:
    (Czasem działa, a nawet jak jest słońce/sucho to i można coś obejrzeć), więc chyba antena jest sprawna?

Antena zapewne jest sprawna, tylko jeden lub kilka elementów instalacji wymaga poprawy/wymiany.
    skrzetex napisał:
    jest to "zwykła antena siatkowa", która jak wspomniałem bardzo dobrze sobie radziła z odbiorem telewizji do września 2023

Podejrzewam że antena jest ze wzmacniaczem, czyli w instalacji jest także zasilacz. W pierwszej kolejności sugeruję wymianę tego elementu. Jeżeli instalacja ma kilka lat i bazuje na białym przewodzie antenowym - także wskazana jego wymiana.
  • REKLAMA
  • #6 20952675
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 436
    Bez urazy ale jesli wierzysz że antena satelitarna "zabrała" sygnał Dvbt2 to nie dasz rady sam tego zrobić.
    Jeśli wcześniej odbierało a nawet sam piszesz że do września 2023 odbierało a wówczas nie było zmian na multiplexach to coś tu nie gra.
    1.antena na wzmacniaczu czy symetryzatorze
    2.poprawic kierunek ustawienia anteny.
    3.sprawdzic połączenia symetryzatora/wzmacniacza z kablem tak samo z wtykiem/zasilaczem przy telewizorze.
    4 czy jest tylko jeden telewizor czy rozgałęźnik na więcej.
  • #7 20952921
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2935
    Jesteś w zasięgu Raszyna, kanały do spr. 7,27,29,34,43,48.
    Moce nadajnika duże, 60km to nie tak daleko. Ja odbieram z 64km.
  • #8 20952937
    Lukas6432
    Poziom 32  
    LeDy napisał:
    Ja odbieram z 64km.

Znajomy na siatce z symetryzatorem odbiera z odległości 75 kilometrów.
    Antena na strychu, dom kryty eternitem.
    Fakt że ukształtowanie terenu jest bardzo korzystne a nadajnik jeden z najwyższych w Polsce.
  • REKLAMA
  • #9 20960936
    skrzetex
    Poziom 4  
    Ok dziękuje za wszelkie podpowiedzi i sugestie , czy nie porywać się na nowy zestaw antenowy ( jakaś "reklamowana antena kierunkowa" tylko zostać na tej antenie siatkowej i zweryfikować wątek zasilania i tej magicznej płytki ( czy to jest " symertyzator" czy "wzmacniacz" , czy to jedno i to samo ? ( w mojej instalacji oczywiście jest zasilacz , ale czy to oznacza że instalacja jest "ze wzmacniaczem" , czy ów zasilacz zasila jedynie ową płytkę )
    a jeśli nie , to jak wygląda "wzmacniacz" w takiej antenie,  też czytam na forum że nie wszędzie wzmacniacz pomoże ( czasem nawet zaszkodzi ) , podsumowując : muszę zakupić  wymienić ową płytkę- > symertyzator ?
    czy tu jakieś są rekomendowane modele ?  ( jakaś dedykowana impedancja, dedykowane dla anten siatkowych itp ? )
    a jakbym chciał sprawdzić czy wariant "wzmacniacza" ( cokolwiek to jest )  coś w tym układzie zmieni,  to co powinienem uczynić / zakupić ?
    ( wybaczcie że zadaje być może banalne pytania, ale nie siedzę w tym aż tak głęboko, no i na dodatek trochę się pogubiłem :-)

czy ktoś wie jakie powinno być napięcie na tej płytce / symertyzatorze ?
    może od tego trzeba zacząć, wybieram się w miejsce w przyszłym tygodniu, i dobrze było żebym coś już miał ze sobą aby jakoś poprawić odbiór telewizji , jedyne co teraz dobrze działa to... TV Republika , innych kanałów się nie da oglądać 

Dodano po 6 [minuty]:

>>20952675
    1)  no właśnie tu nie potrafię precyzyjnie odpowiedzieć , jest zasilacz , bez którego to całkowicie nie działa, i no po środku anteny ( siatka ) jest puszka , a więc zapewne jest tam w niej płytka " symertyzator" ?
    2) . ok. pobawię się tym , może faktycznie coś wiatr przekręcił  ( czy ta aplikacja emitela na telefon coś tu nam pomoże czy to taki tylko "bajer" ?
    3) ok sprawdzę  , jak zweryfikować poprawność jakich połączeń , np jakimś pomiarem napięcia ?
    4 ) 1 TV , bez żadnych rozgałęzień ( z wbudowanym dekoderem , pytanie czy zewnętrzny dekoder coś do sprawy może wnieść ( akurat mam takowy, więc będę mógł przetestować ) 
  • #10 20961122
    LeDy
    Poziom 43  
    Daj zdjęcia tego co masz w środku, z zewnątrz, z tyłu anteny i nie będziesz musiał wiedzieć co masz. Dostaniesz podpowiedzi.
  • #11 20961237
    skrzetex
    Poziom 4  
    problem w tym że nie ma teraz w tym miejscu :(
  • #12 20961322
    LeDy
    Poziom 43  
    To nie ma szansy podpowiadać. Można tylko gdybać.
  • Pomocny post
    #13 20962127
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    skrzetex napisał:
    Generalnie telewizja odbierała poprawnie do czasu jak "nie zaczęto migracji do HEVC", tak relacjonuje to widz (starsza osoba)
    skrzetex napisał:
    jest to "zwykła antena siatkowa", która jak wspomniałem bardzo dobrze sobie radziła z odbiorem telewizji do września 2023

We wrześniu 2023 nie było żadnej migracji do HEVC. Pierwszy etap (mux 1,2,4,6) nadają w nowym standardzie od czerwca 2022, a ostatnia zmiana (mux-3) miała miejsce pod koniec grudnia 2023.
    skrzetex napisał:
    wybieram się w miejsce w przyszłym tygodniu, i dobrze było żebym coś już miał ze sobą aby jakoś poprawić odbiór telewizji

Przede wszystkim weź ze sobą nowy zasilacz Link. W 90% to on może odpowiadać za narastające problemy z odbiorem. Ponadto symetryzator na k. 6-60 Link i jakiś wzmacniacz dopuszkowy, np. Link. Jeżeli instalacja zbudowana jest na złączach nakręcanych, to dobrze jest mieć ze sobą kilka złącz F - dopasowanych do średnicy przewodu, który - jak już pisałem - też warto wymienić.
    skrzetex napisał:
    pytanie czy zewnętrzny dekoder coś do sprawy może wnieść ( akurat mam takowy, więc będę mógł przetestować )

Możesz zabrać w celu weryfikacji sprawności telewizora.
  • Pomocny post
    #14 20962293
    LeDy
    Poziom 43  
    Zasilacz lepiej taki. Regulacja się przydaje.
    Czarny zasilacz z regulacją napięcia oraz przewodem i wtykiem.
  • Pomocny post
    #15 20975820
    hustla6969
    Poziom 11  
    Ocena: 4

Przecież te "klasyczne" zasilacze z obecnej produkcji nie wytrzymują nawet 2 lat.
    Jeśli ma być tani, to lepiej taki:
    Czarny zasilacz z kablem i wtyczką antenową.

Zacząłbym od wymiany wzmacniacza w antenie na symetryzator i podłączenia zwykłej wtyczki antenowej bez zasilacza.
    Dopiero potem wymiana wzmacniacza na ekranowany plus zasilacz
  • Pomocny post
    #16 20975890
    Lukas6432
    Poziom 32  
    hustla6969 napisał:
    Jeśli ma być tani, to lepiej taki:

Zasilacz do anteny z wtyczką i kablem

Natomiast jeśli ma być dobry/trwały to taki.
  • #17 20977280
    skrzetex
    Poziom 4  
    Dziękuje za wszelkie podpowiedzi - okazało się że zasilacz był do wymiany , nie brałem tego pod uwagę , gdyż ... :
    1 ) ponoć był nie dawno wymieniany
    2 ) kilkanaście dni temu jeszcze jako tako dobierało przy czym "raz lepiej raz gorzej" , dlatego mnie to trochę zmyliło
  • #18 21009521
    skrzetex
    Poziom 4  
    Wymiana zasilacza

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zakłóceń sygnału telewizji naziemnej w miejscowości Dobre po migracji do standardu HEVC. Użytkownik zauważył, że telewizja działała poprawnie do czasu migracji, a obecnie występują znaczne zakłócenia. Uczestnicy sugerują, że przyczyną problemów mogą być uszkodzenia w instalacji antenowej, takie jak zasilacz, symetryzator lub przewody. Wskazano na konieczność sprawdzenia kierunku ustawienia anteny oraz wymiany ewentualnych uszkodzonych elementów. Rekomendowane są także profesjonalne anteny kierunkowe oraz wzmacniacze, a także zasilacze z regulacją. Użytkownik ostatecznie wymienił zasilacz, co poprawiło jakość odbioru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA